Street Delivery cheamă în stradă cel mai mare focus grup pe tema crizei climatice
https://www.ziarulmetropolis.ro/street-delivery-cheama-in-strada-cel-mai-mare-focus-grup-pe-tema-crizei-climatice/

Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Baia Mare, Oradea, Craiova, Bacău, Sibiu şi Chişinău ies în stradă la Street Delivery şi formează cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice, cu scopul de a transmite o serie de revendicări autorităţilor locale.

Un articol de Liliana Matei|26 februarie 2020

„În 2015, am dedicat ediția aniversară încălzirii globale și am lansat un avertisment legat de efectele vieții urbane asupra mediului. Între timp, în cel mai rău’ caz a devenit realitate, iar criza climatică nu mai e doar un scenariu distopic. Așa că anul ăsta, invităm comunitatea de sute de mii de oameni care s-a strâns în jurul Street Delivery să participe la cel mai mare focus grup dedicat crizei climatice pentru a ne transforma orașele în poli ai schimbării”, spune Dona Teșcovschi, comunicator al Street Delivery.

Timp de trei zile, cetățeni din 10 orașe, alături de ONG-uri, inițiative cetățenești, artiști, asociații, arhitecți, autorități locale și alți actori relevanți, vor dezbate în stradă problemele orașului din perspectiva schimbărilor climatice. Ediția își propune să găsească, alături de participanți, soluții reale pentru patru dintre cele mai de impact servicii publice – energie, spații verzi, mobilitate și managementul deșeurilor.

2020 e anul alegerilor și vrem ca revendicările noastre, ale cetățenilor, să ajungă la viitorii candidați la primărie și mai departe de atât. Vrem ca problema schimbărilor climatice și a calității vieții urbane să fie puncte centrale pe agenda lor. Vrem să le arătăm decidenților politici că există presiune publică, dar și dorință de colaborare din partea societății civile. Un oraș conștient de impactul pe care îl are asupra mediului este un oraș mai bun pentru locuitorii săi”, a adăugat Cristian Neagoe, unul dintre fondatorii Street Delivery.

După cele trei zile de brainstorming în stradă, ștafeta va fi predată autorităților fiecărui oraș, alături de revendicările și soluțiile cetățenilor lor ca răspuns la criza climatică. Organizatorii, alături de comunitatea Street Delivery, cer ca aceste măsuri să fie asumate și implementate în următorii 4 ani, pentru a reduce impactul imediat asupra mediului.

Pe lângă cele patru servicii publice, în stradă vor fi și proiecte care vor ilustra bune practici din sfera alegerilor personale: alimentație, consum responsabil, vestimentație și multe altele. Plus doza firească de fun, însă fără a compromite posibilitatea la distracție a generațiilor următoare.

Street Delivery 2020 — Orașe pentru climă este un eveniment anual organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Anul acesta se întâmplă în două țări – România și Republica Moldova – și în 10 orașe, începând cu luna iunie.

Detalii aici.

Ilustrație: Dan Perjovschi

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.