Strigăt de ajutor: Un pian pentru Lipatti!
https://www.ziarulmetropolis.ro/strigat-de-ajutor-un-pian-pentru-lipatti/

Colegiul Naţional de Artă „Dinu Lipatti“ din Bucureşti lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanţă a tinerilor pianişti.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2014

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian de top, care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

În acelaşi timp, instituţia va organiza şi un concert prin care va aduce un omagiu Maestrului Dinu Lipatti – pianist, compozitor și pedagog de geniu.

Campania „Un pian pentru Lipatti!“ își propune să declanșeze colecta publică pentru achiziționarea acestui instrument important, destinat elevilor colegiului. Colecta publica va începe odată cu concertul „Omagiu lui Dinu Lipatti“, de la Ateneul Român.

De aceea, vineri, 28 martie, la Colegiul Lipatti, între orele 12.00 şi 15.00, va avea loc Ziua Porților deschise. Școala își va deschide porțile pentru publicul larg, cu audiții, proiecții de film și cu un dialog despre opera Maestrului, cu muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache. Intrarea este liberă, la sediul din str. Principatele Unite 63.

Elevii colegiului, împreună cu profesorii și invitații lor speciali, îi vor însoți pe cei care vor să participe la eveniment în lumea de sunete și idei a Maestrului Lipatti.

Programul este următorul:

· Dialog cu publicul susținut de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori ai postului Radio România Muzical, organizatorii Proiectului „Zilele Dinu Lipatti”.

· Audiție din interpretările Maestrului, din fonoteca Societății Române de Radio.

· Filmul „Sonata pentru omul bun”. Producător: Oana Drăgulinescu. Realizator: Ruxandra Țuchel. Imaginea: Silviu Andrei. Documentar despre personalitatea lui Dinu Lipatti, produs de Quartz Media și de Fundația „Dinu Lipatti”.

· Lansarea campaniei „Un pian pentru Lipatti. Performanța are nevoie de instrumente performante.”

Deschiderea porților Colegiului Lipatti va fi urmată, din luna martie, luna nașterii Maestrului, până în luna iunie a anului 2014, de o suită de audiții și concerte publice ale absolvenților și elevilor de prestigiu.

Concert în memoria pianistului Dinu Lipatti

Un concert extraordinar, vocal – simfonic, „Omagiu lui Dinu Lipatti“, va avea loc pe 31 martie 2014, la Ateneul Român, de la ora 19.00.

Program:

Fr. Liszt – “Preludiile”

W.A. Mozart – Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 4, partea I-a

Solistă : CRISTINA ANGHELESCU

G. Rossini – Uvertura la Opera “Wilhelm Tell”

T. Albinoni– Adagio în sol minor pentru violoncel şi orchestră

Solist : MARIN CAZACU

P. Constantinescu – Concertul pentru orchestră de coarde-“Rondo”

P. de Sarasate – “Melodii lăutăreşti”

Solistă : ADRIANA GABRIAN, vioară

Lipatti

Fr. von Suppé – Uvertura “Cavaleria uşoară”

G. Verdi – Corul Sclavilor Evrei din Opera “Nabucco”

G. Verdi – Corul Ţiganilor din Opera “Trubadurul”

L. van Beethoven – “Fantezia pentru pian, cor şi orchestră”

Solist : VINICIU MOROIANU

Orchestra ŞI CORUL COLEGIULUI NAŢIONAL DE ARTE “DINU LIPATTI”

Dirijori orchestră: Nicolae Racu, Andrei Ştefan Racu

Dirijor cor: Ana Lăcrămioara Pauliuc

Între lunile aprilie – iunie 2014, vor avea loc audiții și concerte oferite de elevii Colegiului Lipatti, în parteneriat cu donatorii.

Datorită efortului prof. univ. Emil Bâclea, în vara anului 1954, în frumoasa cladire aflată în spatele Patriarhiei Române – str. Principatele Unite, nr. 63 – se muta prima şcoală de muzică din învaţământul preuniversitar românesc înfiinţată cu cinci ani în urmă.

De-a lungul celor şase decenii de existenţă, graţie unui corp profesoral de elită din care au făcut parte: Filaret Barbu, Fanică Luca, Maria Tănase, Emanuel Elenescu, Iosif Conta, George Manoliu, Victor Giuleanu, Dan Mizrahy etc. – această şcoală s-a dovedit a fi o veritabilă pepinieră pentru scenele româneşti şi internaţionale.

Cum puteţi dona: Persoanele şi instituţiile care vor să susţină acest demers pot face donaţii în contul: IBAN: RO39VBBU2511MB0004222701 deschis la VOLKSBANK SA, Sucursala Mihai Bravu, Bucureşti, de către Asociaţia Culturala HARISME având CIF: 1849829. Trezorier: Irina Ratiu (tel: 0722218535, e-mail: [email protected])

Foto cu Dinu Lipatti – www.cimec.ro

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.