Tamara Buciuceanu în „Chirița în provincie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tamara-buciuceanu-in-chirita-in-provincie/

Spectacolul „Chiriţa în provincie” de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, va fi difuzat luni, 15 august, la ora 19.10, la TVR 2, un cadou la aniversarea uneia dintre cele mai îndrăgite actriţe din teatrul românesc, Tamara Buciuceanu.

Un articol de Liliana Matei|14 august 2016

Alături de Tamara Buciuceanu, din distribuție fac parte Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Margineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu și Ioan Chelaru. Muzica este creația lui Alexandru Flechtenmacher, iar scenografia îi aparține lui Laurențiu Dumitrașcu.

Chiriţa, Bârzoi, Guliţă, Luluţa, Safta, Domnul Şarl… Corupţia, snobismul, incultura, parvenitismul – toate metehnele societăţii româneşti de veac XIX şi nu numai – sunt „aduse la judecata” publicului prin geniala piesă a lui Vasile Alecsandri, prin interpretarea unor actori excepţionali şi prin viziunea remarcabilă a regizorului Alexandru Dabija.

Repertoriul de expresii franco-moldoveneşti al Cucoanei Chiriţa capătă un farmec aparte în rostirea renumitei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez, care a împlinit 87 de ani pe 10 august.

Tamara Buciuceanu-Botez se declară „adepta teatrului care într-o seară te face să râzi, în alta te face să plângi, dar întotdeauna să gândești.”

Interpretările Tamarei Buciuceanu-Botez sunt presărate cu fantezie, umor, satiră şi, cu siguranţă, cu mult entuziasm. Horaţiu Mălăele spunea că este „robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă ca pisicile desenelor animate, o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască.”

Tamara Buciuceanu-Botez pare să joace cu uşurinţă orice rol, să schimbe orice mască, fără efort, fără trac: „trac nu am avut niciodată. Am fost întotdeauna foarte atentă şi concentrată şi asta mi-a dat o anume linişte.”

Într-un interviu acordat ziarului România Liberă în iulie 2008, actriţa mărturisea: „niciodată nu am refuzat niciun rol în care eram distribuită. Spunea profesorul meu, Nicolae Bălțăţeanu: rolurile mici cer foarte multă atenţie şi dacă nu le faci ca o bijuterie treci neobservat. Şi iacătă că am fost observată! Ca să fii adevărat însă trebuie să fii foarte sincer şi foarte simplu.”

Spectacolul cu public „Chiriţa în provincie” a fost preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, instituție care în decembrie va aniversa 200 de ani.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.