Țăndărică a impresionat în China
https://www.ziarulmetropolis.ro/tandarica-a-impresionat-in-china/

Echipa Teatrului Țăndărică s-a întors recent din China unde, timp de 3 săptămâni, s-a aflat într-un turneu extrem de important. În cadrul lui, în 4 mari oraşe au avut loc 10 reprezentaţii cu spectacolul “Muzicanţii din Bremen”, regizat de Attila Vizauer, precum şi expoziţia „Călătoria lui Țăndărică” prezentă la Beijing.

Un articol de Petre Ivan|19 august 2015

Producția Teatrului Țăndărică s-a bucurat de mare succes în rândul celor mici care au cântat și dansat alături de cele 4 personaje principale: măgarul, căinele, pisica și cocoșul.

La Beijing, spectacolul “Muzicanții din Bremen” s-a jucat în cadul celei de a 5-a ediții a Festivalului de Teatru pentru Copii din China.

Aflat sub deviza “Luminează inima copilului, dă forma viitorului – visul colorat al copilăriei”, festivalul a durat 45 de zile și a avut ramificații în Jinan și Chengdu.

Au fost prezentate 43 de titluri, spectacole susținute de 27 de companii de teatru din China, Hong Kong, Taiwan, precum și din chinaRomânia, SUA, Japonia și Finlanda, însumând 194 de reprezentații.

Cele 3 reprezentații cu “Muzicanții din Bremen” care s-au jucat pe scena Teatrului Național pentru Copii au fost vizionate de peste 900 de copii.

Reprezentațiile care au avut loc la Tianjin au fost primite cu același entuziasm ca la Beijing, de peste 400 de copii, pe scena Trupei de Teatru pentru Copii.

La Jinan, pe scena JCAT (Teatrul pentru Copii) s-au jucat 2 reprezentații cu “Muzicanții din Bremen”, la care au participat aproximativ 500 de spectatori.

În Chengdu, pe scena sălii Centrului pentru Mamă și Copil s-au jucat ultimele 3 reprezentații ale turneului, care au adunat peste 800 de copii.

Succesul acestor 10 reprezentații s-a datorat și faptului că banda în limba chineză (textul a fost tradus de Simona Micloș) a fost înregistrată la Beijing de către actorii Teatrului Național pentru Copii din China, ca urmare a parteneriatului pe termen lung între Teatrul Țăndărică și teatrul chinez.

Actorii chinezi au intuit perfect intențiile regizorale și, datChinaorită interpretării lor pe măsura jocului actorilor români, după fiecare spectacol, scena era invadată de copii care doreau să imortalizeze momentul fotografiindu-se cu actorii și cu păpușile.

De asemenea, de un real succes s-a bucurat și expoziția Călătoria lui Țăndărică, deschisă în data de 25 iulie la sediul proaspăt inauguratului ICR Beijing.

Expoziția a cuprins 50 de păpuși din patrimoniul Teatrului Țăndărică și a ilustrat tendințele inovatoare estetice, de construcție și de compoziție, din cei 70 de ani de activitate a teatrului.

Turneul a fost posibil și datorită sprijinului financiar substanțial oferit de Institul Cultural Român.

Foto: Țăndărică în China – teatrultandarica.ro

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.