TEATRU DE RĂZBOI – primul spectacol oferit online, în cadrul unei colecții virtuale cu cele mai bune spectacole
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-de-r%c4%83zboi-primul-spectacol-oferit-online-%c3%aen-cadrul-unei-colec%c8%9bii-virtuale-cu-cele-mai-bune-spectacole/

În vremuri mai puţin fericite, o veste bună pentru toţi iubitorii de teatru vine de la Naţionalul ieşean!

Un articol de Petre Ivan|18 martie 2020

Teatrul Național Iași realizează o colecție virtuală a celor mai de succes spectacole ale sale atât din stagiunea actuală, cât și din stagiuni anterioare, oferind publicului posibilitatea de a le viziona online, gratuit, pe www.teatrulnationaliasi.ro/https://www.teatrulnationaliasi.ro/pagini/noutati.

Pe prima pagină a site-ului Naționalului ieșean, la secțiunea Noutăți, vor putea fi accesate link-urile spectacolelor propuse. Colecția virtuală a reprezentațiilor Teatrului Național Iași va fi îmbogățită constant, pe întreaga perioadă a suspendării spectacolelor cu public.

De-a lungul istoriei, ieșenii au mai trecut prin perioade grele, din care au ieșit cu bine cu ajutorul credinței și speranței. Acesta este și motivul pentru care primul spectacol care poate fi vizionat este „Teatru de război”, o poveste despre speranță, despre Iași, un oraș devenit capitală de război, în perioada refugiului dintre 1916 și 1918, despre trupa ieșeană de teatru, căreia i s-au alăturat artiști refugiați din teatrele din București și Craiova; un spectacol care amintește marile evenimente politice care au avut loc în clădirea Teatrului Național, un spectacol care vorbește despre tragicul accident feroviar din acea perioadă, despre foamete, tifos și nu în ultimul rând, despre speranță.

Vedeți aici spectacolul „Teatru de război” ↓↓↓

Toate drepturile de difuzare aparțin Teatrului Național Iași. Orice încercare de valorificare a înregistrărilor în scop comercial intră sub incidența legii drepturilor de autor.

Scenariul: Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici, Cristian Hadji-Culea
Regie: Cristian Hadji-Culea
Decor: Dragoș Buhagiar
Costume: Rodica Arghir
Coregrafie: Attila Bordás
Muzica: Tibor Cári
Video: Andrei Cozlac
documentare text: Ioana Bujoreanu
Asistent regie: Irina Crețu

Distribuție:
Brândușa Aciobăniței
Andreea Boboc
Diana Chirilă
Haruna Condurache
Pușa Darie
Petronela Grigorescu
Livia Iorga
Irina Răduțu Codreanu
Diana Roman
Oana Sandu
Doru Aftanasiu
Adi Carauleanu
Ionuț Cornilă
Radu Ghilaș
Radu Homiceanu
Mădălin Marius Munteanu
Cosmin Maxim
Dumitru Năstrușnicu
Constantin Pușcașu
Andrei Sava
Horia Veriveș
și
Toma Ghilaș
studenții: Ioana Apetrei, Oana Asofiei, Andrei Bordianu, Teodora Burdujan, Georgiana Cincu, Adelina Cojocariu, Pavel Petrași, Cosmin Tanasă, Renata Voloșcu
(anului II Păpusi – Marionete, clasa: Ciprian Huțanu, Călin Chirilă)

durata: 2h10′

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.