Teatru pe Drumul Sarii – un festival de top la Turda
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pe-drumul-sarii-un-festival-de-top-la-turda/

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuţiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

Un articol de Corina Vladov|9 octombrie 2013

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediție a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

Și în acest an, festivalul cuprinde spectacole cu actori renumiți, ateliere adresate tinerilor actori și studenților, dezbateri și producții pentru copii.

Printre invitații de marcă ai acestei ediții se numără actorul Ion Caramitru, care va susține, în premieră, un atelier dedicat recitării poeziei în spațiul teatral, actorul și regizorul Vladimir Brânduș, din Germania, care va evoca momente din istoria teatrului turdean, coregraful Florin Fieroiu și muzicianul Vlaicu Golcea, care vor coordona un atelier de teatru-dans, precum și critici de teatru, scriitori, universitari și jurnaliști din toată țara.

Citiţi şi: Horaţiu Mălăele: „Am avut un public deştept, subtil. S-a pierdut!“

Se vor afla la Turda, de asemenea, actori cunoscuți, precum Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, care vor juca în cele două spectacole invitate, dedicate publicului turdean, „Măscăriciul“ și „Revizorul“.

Programul va fi completat de o reprezentație pentru copii, „Frumoasa și bestia“, cu acces gratuit pentru micii spectatori. Spectacolul Teatrului Municipal din Turda, „Omul cu chitara“, îl readuce pe scenele clujene pe Marius Bodochi, unul dintre cei mai iubiți și apreciați foști actori ai Naționalului clujean, acum actor al Teatrului Național din București.

teatru pe drumul sarii

Marius Bodochi va juca în „Omul cu chitara“, la Festivalul Teatru pe Drumul Sarii

Alături de el joacă doi tineri actori turdeni, Flavia Giurgiu și Răzvan Corneci, al căror talent a fost recunoscut prin selectarea lor la Gala Hop – Gala Tânărului Actor de la Costinești din această toamnă.

Montarea renumitului regizor Mihai Măniuțiu pune în valoare un text plin de emoție, incisiv și poetic totodată, al unuia dintre cei mai importanți dramaturgi europeni contemporani, Jon Fosse, înscriindu-se în programul estetic asumat de Teatrul Municipal din Turda. Spectacolul a participat deja la Festivalul „Zile și Nopți de Teatru European” de la Brăila, la începutul acestei luni.

Festivalul Teatru pe Drumul Sarii este organizat de Teatrul Municipal Turda, în parteneriat cu Consiliul Local Turda şi Consiliul Județean Cluj şi marchează 65 de ani de la înființarea Teatrului Municipal din Turda.

Programul complet al Festivalului Teatru pe Drumul Sarii 2013

Turda, ediţia a II-a, 16-18 octombrie 2013

Miercuri, 16 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu – Salina Turda
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: Omul cu chitara de Jon Fosse, regia artistică Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian, coregrafia Vava Ştefănescu, light-design Lucian Moga, traducerea Daria Ioan. PREMIERĂ PE ŢARĂ. Distribuţia – Marius Bodochi – Teatrul Naţional Bucureşti, alături de actorii turdeni Răzvan Corneci şi Flavia Giurgiu.

Joi, 17 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu
13.30 Teatrul Municipal Turda, foyer: masă rotundă cu tema Gânduri despre artă în timpurile postmoderne
15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Măscăriciul de A.P. Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs, regia artistică Horaţiu Mălăele

Vineri, 18 octombrie 2013

10.00 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat pentru copii Frumoasa şi Bestia, regia artistică Florian Silaghi, Teatrul “Regina Maria”, Oradea, trupa Arcadia – intrare gratuita
10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu
15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Revizorul de N. Gogol, regia artistică Horaţiu Mălăele, cu: George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Dragoş Huluba, Toma Cuzin, George Grigore, Florin Dobrovici, Petre Dinuliu, Eugen Racoţi, Delia Seceleanu, Şerban Georgevici, Gheorghe Dănilă, Ion Chelaru.

Credit foto: Festivalul Teatru pe Drumul Sarii

 

04
/04
/17

Într-o zi de 4 aprilie se năştea Andrei Tarkovsky, unul dintre cei mai importanţi cineaști din istoria filmului. Tarkovsky a realizat doar 7 filme în cei 27 de ani ai carierei sale. Tot într-o zi de 4 aprilie se nășteau actorii Ștefan Tapalagă și Heath Ledger, se realiza primul film românesc de desen animat „Păcală în Lună” și era asasinat Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populației de culoare.

03
/04
/17

A rămas în istoria justiției române ca unic orator și celebru penalist, pledoariile sale fiind publicate în „Biblioteca Marilor Procese", iar în istoria teatrului românesc prin trilogia: „Viforul”, „Apus de Soare”, „Luceafărul” și comedia „Hagi Tudose” - spectacol jucat pe scena Teatrului Metropolis.

03
/04
/17

După luni de incertitudine și controverse, Bob Dylan a primit în cele din urmă, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură, în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu academicieni suedezi. Dylan este primul cântăreț care se alătură panteonului de personalități glorificate de Academia suedeză din 1901.

03
/04
/17

Filmul coreean "489 Years", de Hayoun Kwon, a câștigat Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film Experimental București - BIEFF, desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

03
/04
/17

În 8 aprilie 2017, se va implini 1 an de la dispariţia marelui actor Mircea Albulescu. După o viaţă dăruită artei spectacolului, Mircea Albulescu lasă în urmă o operă artistică de neuitat. Portretul, difuzat în această seară, de la ora 20.10, la TVR 2, aduce la lumină fragmente din teatru şi film în care îndrăgitul actor a fost protagonist. Momentul “In memoriam Mircea Albulescu” va fi urmat de spectacolul “Patima de sub ulmi”, de Eugen O’Neill, cu Mircea Albulescu în distribuţie.

03
/04
/17

"Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează." – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlinește astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se nășteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin și Eddie Murphy și se stingea din viață compozitorul Johannes Brahms

01
/04
/17

Autismul e tratat de statul român la fel ca orice altă problemă reală – cu superficialitate. Nu sunt bani pentru multe, dar mai ales pentru așa ceva. Și nu sunt nici oameni, profesori, pedagogi, terapeuți, specialiști pregătiți să ajute copiii care se nasc cu autism sau care dezvoltă acest sindrom mai târziu să se integreze în societate și chiar să le fie mai bine.

31
/03
/17

În acest weekend, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF invită publicul bucureștean la un adevărat roller-coaster cinematografic, prezentând în premieră în România câteva dintre cele mai explozive titluri din selecția sa de anul acesta.

31
/03
/17

Ce îi poate aduce în același loc pe Rembrandt, Kim Kardashian și Andy Warhol? "Potențialul creativ al unui selfie", a răspuns directorul Saatchi Gallery în preziua deschiderii, vineri, a unei expoziții dedicate autoportretului sub toate formele sale.

31
/03
/17

Cea de-a VI-a ediţie a singurului târg de carte SF&Fantasy din ţară, Final Frontier, are loc ]n acest weekend, pe 1 şi 2 aprilie, la Centrul Cultural Casa Artelor din capitală, între orele 11-19. Evenimentul reuneste edituri de literatură science-fiction şi fantasy, cititorii putându-se bucura de reduceri speciale de pret şi titluri noi.

31
/03
/17

ELEFANTUL DIN CAMERĂ (sau The Vibrator Play), de Sarah Ruhl (USA), este o comedie neagră despre intimitate și electricitate, ultima înțeleasă ca adjuvant al... intimității de cuplu. Pe la 1880, în zorii erei electricității, apăreau bizare fapte istorice conform cărora medicii foloseau vibratoare pentru a trata femeile „isterice” (și chiar pe unii dintre bărbați). Spectacolul îi are în centrul „electricității” pe Doctorul Givings și pe soția acestuia și modul în care noua lui terapie le afectează întreaga viață domestică.

31
/03
/17

Rămân un spectator de teatru consecvent. Merg, pe cât posibil, de câteva ori pe săptămână, întotdeauna în căutarea marii frumuseți. Fac, fără să vreau neapărat, ierarhii. Sunt subiective, ca atare nu țin să le impun nimănui.

31
/03
/17

În urmă cu 84 de ani, pe data de 31 martie 1933, venea pe lume, la Ploieşti, poetul, scriitorul şi eseistul român Nichita Stănescu, ales post-mortem membru al Academiei Române. A fost unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, limbă pe care el însuşi o denumea: Dumnezeiesc de frumoasă. Tot într-o zi de 31 martie se nășteau filosoful René Descartes, compozitor Franz Joseph Haydn și scriitorii Nikolai Vasilievici Gogol si John Fowles.

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.