Teatru pe Drumul Sarii – un festival de top la Turda
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pe-drumul-sarii-un-festival-de-top-la-turda/

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuţiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

Un articol de Corina Vladov|9 octombrie 2013

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediție a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

Și în acest an, festivalul cuprinde spectacole cu actori renumiți, ateliere adresate tinerilor actori și studenților, dezbateri și producții pentru copii.

Printre invitații de marcă ai acestei ediții se numără actorul Ion Caramitru, care va susține, în premieră, un atelier dedicat recitării poeziei în spațiul teatral, actorul și regizorul Vladimir Brânduș, din Germania, care va evoca momente din istoria teatrului turdean, coregraful Florin Fieroiu și muzicianul Vlaicu Golcea, care vor coordona un atelier de teatru-dans, precum și critici de teatru, scriitori, universitari și jurnaliști din toată țara.

Citiţi şi: Horaţiu Mălăele: „Am avut un public deştept, subtil. S-a pierdut!“

Se vor afla la Turda, de asemenea, actori cunoscuți, precum Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, care vor juca în cele două spectacole invitate, dedicate publicului turdean, „Măscăriciul“ și „Revizorul“.

Programul va fi completat de o reprezentație pentru copii, „Frumoasa și bestia“, cu acces gratuit pentru micii spectatori. Spectacolul Teatrului Municipal din Turda, „Omul cu chitara“, îl readuce pe scenele clujene pe Marius Bodochi, unul dintre cei mai iubiți și apreciați foști actori ai Naționalului clujean, acum actor al Teatrului Național din București.

teatru pe drumul sarii

Marius Bodochi va juca în „Omul cu chitara“, la Festivalul Teatru pe Drumul Sarii

Alături de el joacă doi tineri actori turdeni, Flavia Giurgiu și Răzvan Corneci, al căror talent a fost recunoscut prin selectarea lor la Gala Hop – Gala Tânărului Actor de la Costinești din această toamnă.

Montarea renumitului regizor Mihai Măniuțiu pune în valoare un text plin de emoție, incisiv și poetic totodată, al unuia dintre cei mai importanți dramaturgi europeni contemporani, Jon Fosse, înscriindu-se în programul estetic asumat de Teatrul Municipal din Turda. Spectacolul a participat deja la Festivalul „Zile și Nopți de Teatru European” de la Brăila, la începutul acestei luni.

Festivalul Teatru pe Drumul Sarii este organizat de Teatrul Municipal Turda, în parteneriat cu Consiliul Local Turda şi Consiliul Județean Cluj şi marchează 65 de ani de la înființarea Teatrului Municipal din Turda.

Programul complet al Festivalului Teatru pe Drumul Sarii 2013

Turda, ediţia a II-a, 16-18 octombrie 2013

Miercuri, 16 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu – Salina Turda
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: Omul cu chitara de Jon Fosse, regia artistică Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian, coregrafia Vava Ştefănescu, light-design Lucian Moga, traducerea Daria Ioan. PREMIERĂ PE ŢARĂ. Distribuţia – Marius Bodochi – Teatrul Naţional Bucureşti, alături de actorii turdeni Răzvan Corneci şi Flavia Giurgiu.

Joi, 17 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu
13.30 Teatrul Municipal Turda, foyer: masă rotundă cu tema Gânduri despre artă în timpurile postmoderne
15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Măscăriciul de A.P. Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs, regia artistică Horaţiu Mălăele

Vineri, 18 octombrie 2013

10.00 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat pentru copii Frumoasa şi Bestia, regia artistică Florian Silaghi, Teatrul “Regina Maria”, Oradea, trupa Arcadia – intrare gratuita
10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu
15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Revizorul de N. Gogol, regia artistică Horaţiu Mălăele, cu: George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Dragoş Huluba, Toma Cuzin, George Grigore, Florin Dobrovici, Petre Dinuliu, Eugen Racoţi, Delia Seceleanu, Şerban Georgevici, Gheorghe Dănilă, Ion Chelaru.

Credit foto: Festivalul Teatru pe Drumul Sarii

 

28
/03
/17

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte miercuri, 29 martie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea volumului "Fata cu fragi" de Lisa Strømme, recent apărut în colecţia Raftul Denisei în traducerea Irinei Bojin, un roman despre tumultoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigătul de Edvard Munch.

28
/03
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În 1960 se năştea la Brăila o mică făptură căreia i s-a prezis un viitor strălucit. Proorocirea s-a împlinit doar până la o vreme. Ca şi alţi mulţi români, şi-a făcut studiile la Paris; a debutat în oraşul natal la 21 de ani dar consacrarea a început să se contureze la Paris, graţie lui Ch. Gounod care i-a încredinţat rolul Margaretei din opera Faust.

28
/03
/17

Într-o zi de 28 martie se nășteau Mario Vargas Llosa şi Maxim Gorki şi se stingeau din viaţă Eugen Ionescu, Grigoraș Dinicu, Gheorghe Tomozei, Ștefan Radof, Virginia Woolf, Serghei Rahmaninov, Marc Chagall, Billy Wilder şi Peter Ustinov.

28
/03
/17

Ieri, în ultima zi a Salonului Cărţii de la Paris, desfăşurat în perioada 24-27 martie 2017, standul României a fost inclus, pe primul loc în topul celor mai frumoase standuri de la Livre Paris 2017, în clasamentul realizat de site-ul actualitte.com. “Standul României ne captează întotdeauna atenţia. Ambianţa de artă contemporană este dată de oglinzi şi de o instalaţie de neoane, dar luminile sunt atenuate pentru a nu intimida publicul”, a scris actualitte.com.

28
/03
/17

One-man show, spectacol de teatru-dans, teatru nonverbal, ”perform(D)ance” de și cu Paul Cimpoieru. Regizorul, coregraful și dans-actorul Paul Cimpoieru a crescut în pepiniera de talente și limbaj artistic a Companiei Passepartout D.P. (unde a ajuns printr-o întâmplare), iar ulterior și-a continuat evoluția într-un mod uimitor pentru cineva care nu are niciun fel de studii de teatru sau dans ”oficiale”, caci este absolvent de Politehnică și fost inginer de telecomunicații.

28
/03
/17

O pictură timpurie a lui Leonardo da Vinci (1452-1519) va putea fi admirată din nou de către public la Florența, după aproape șase ani de restaurare. Maestrul renascentist a pictat "Adorația Magilor" în jurul anului 1481, însă lucrarea nu a fost niciodată terminată.

28
/03
/17

Manager al Teatrului Național din Cluj și al festivalului ”Întâlnirile internaționale de la Cluj”, organizate de TNC, co-fondator (împreună cu Alexandru Dabija și Marcel Iureș) al primul teatru intependent românesc, Teatrul Act, Distinguished Professor la University of California, autor al mai multor cărți de teoria teatrului, literatură și eseistică, regizor al multor zeci de spectacole de teatru, dintre care nu puține au luat premii importante și au călătorit în turnee internaționale. Un nume cu reverberații teatrale importante, niciodată liniare, deseori surprinzătoare: Mihai Măniuțiu. Aici, în calitate de regizor al unui spectacol pe care, într-un cuvânt, l-aș numi stupefiant: ”Iarna”.

28
/03
/17

Inițial: politehnist, masterand în științe umaniste, inginer de telecomunicații, IT-stul din cei ”10 pentru România”. Apoi – ruptură de destin și devine dans-actor în trupa lui Dan Puric, colaborator al lui Gigi Căciuleanu, elev al lui Andrei Șerban, participant și premiant în festivaluri din țară și străinătate, bursier al celebrului Actors Studio din New York și mereu un work in progress.

27
/03
/17

Mare comedie, mare!, în capitala țării noastre. A avut loc la, Palatul Național al Copiilor, spectacolul “All Inclusive” (după o piesă de Alexandru Popa), în regia lui Vlad Zamfirescu.

27
/03
/17

Astăzi, 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Casa de Producţie TVR a programat pe TVR 2 la ora 20:10, „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky. Spectacolul va fi difuzat ca parte a Campaniei „Artiști pentru artiști”, iar pe durata lui pe ecran vor apărea conturile în care pot fi făcute donațiile

27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).