Teatrul Metropolis îl pune sub lumina reflectoarelor pe Ţarul Ivan cel Groaznic
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-il-pune-sub-lumina-reflectoarelor-pe-tarul-ivan-cel-groaznic/

Teatrul Metropolis vă propune mâine seară, de la ora 18.00, o întâlnire cu Ţarul Ivan cel Groaznic, într-un spectacol montat de Gelu Colceag.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Teatrul Metropolis vă propune mâine seară, pe 25 octombrie, de la ora 18.00, o întâlnire cu Ţarul Ivan cel Groaznic, într-un spectacol montat de Gelu Colceag. 

Gelu Colceag a adus Moscova anului 1935 pe scena teatrului Metropolis. Acesta nu s-a oprit aici şi şi-a propus să îl pună sub lumina reflectoarelor pe Ţarul Ivan cel Groaznic.

Pornind de la o comedie de situaţie şi făcând apel la comicul de limbaj, regizorul a însufleţit scena de la Teatrul Metropolis cu personaje spumoase. Un administrator de bloc (Mircea Rusu) cu veleităţi de conducător, ajunge ţar. Un hoţ puţin ghinionist (Vlad Corbeanu), sosit pe bicicletă pentru o nouă spergere, îşi dă seama că este total depăsit de situaţie.

Spak, un funcţionar mereu îndrăgostit, vede cum cea mai frumoasă zi din viaţa lui se transformă într-un coşmar. Vecinii acestuia, mereu dornici „să sară’’ în ajutor, se dovedesc mai mult decât capabili să îi aprofundeze supărarea. Un inventator (Marius Galea), obsedat de maşina timpului, ajunge să fie părăsit de către soţie chiar în momentul în care descoperise tainele timpului.

Un spectacol dinamic, la Teatrul Metropolis

Despre spectacolul de la Teatrul Metropolis, Vlad Corbeanu declara chiar înainte de a intra pe scenă: „În principiu, să reinventezi de fiecare dată e o tehnică de amatori. Dacă faci la primul spectacol ceva, la spectacolul cu numărul 365 faci același lucru. Iar de plafonat, în nici un caz nu te plafonezi, pentru că până la urmă încerci să fii profesionist, să faci totul cum trebuie“.

Vlad Corbeanu: „Nu poţi să rămâi în urmă. Rămâi, dar… de ce ai rămâne?“ 

Printr-o suită de întâmplări, două personaje se trezesc în Rusia veche. Ţarul Ivan cel Groaznic prinde viaţă, curtea ţaristă îi aduce osanale, iar toţi cei prezenţi iau parte la un adevărat festin. Lucrurile nu se opresc aici şi ţarul porneşte într-o călătorie inedită.

Teatrul Metropolis Tarul Ivan

Mircea Rusu şi Vlad Corbeanu în „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria’’ la Teatrul Metropolis

Actorul Gabriel Costin (Spak) consideră că „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria“ de la Teatrul Metropolis este o comedie SF. „Bulgakov nu i-a spus aşa, dar ea este o comedie SF. Este o comedie pe care nu trebuie să o rataţi. Se îngrămădeşte lumea ca la circ. Lumea nu-şi dă seama, dar piesa seamănă foarte mult cu un film “, a declarat Gabriel Costin pentru Ziarul Metropolis.

Gabriel Costin povesteşte şi ce reacţii stârneşte spectacolul printre cei prezenţi la Teatrul Metropolis: „mamă, eşti nebun?!“, „Ha ha ha, nu credeam că aşa ceva se face la teatru!“, „Ce subiect! Cât de tare, cât am râs!“, „Ai crezut chestia aia cu maşina? Am crezut chestia aia cu maşina!“. Lumea abia aşteaptă să vadă ceva supranatural“, notează Gabriel Costin referitor la maşina timpului prezentă în piesă.

Info:

Teatrul Metropolis (Str. Mihai Eminescu, nr. 89)

Ţarul Ivan îşi schimbă meseria

Regia artistică: Gelu Colceag

Cu: Mircea Rusu/Doru Ana, Radu Gabriel/Vlad Corbeanu, Marius Galea, Mariana Danescu, Diana Cavaliotti

Preţ online: 24.84 lei

Preţ casa de bilete: 21.60 lei

Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)

Foto credit: Teatrul Metropolis

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.