Teatrul Metropolis, o poveste de succes – primele spectacole
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-o-poveste-de-succes-primele-spectacole/

La un an de la inaugurare (2007), Teatrul Metropolis avea deja un repertoriu închegat în premiere şi evenimente ce au inclus spectacole cu succes nu doar la public, ci şi la critica de specialitate.

Un articol de Monica Andrei|6 noiembrie 2013

La un an de la inaugurare (2007), Teatrul Metropolis avea deja un repertoriu închegat în premiere şi evenimente ce au inclus spectacole cu succes nu doar la public, ci şi la critica de specialitate.

„Peşte cu mazăre” de Ana Maria Bamberger , în regia Olgăi Tudorache (cu Olga Tudorache şi Tamara Crețulescu), a primit două mari premii. În 2008: Premiu de Excelenţă, acordat de UNITER şi Premiul Excelenţă în Teatru – Olga Tudorache la Gala Premiilor Municipiului Bucureşti – ediţia I (2009). Despre spectacol, Gabriela Hurezean scria în Q Magazin: „Cred că nu se poate vorbi despre actriţă decât la superlativ. Este iubită şi nicidecând detestată, ceea ce pare neverosimil în lumea noastră, dar nu cred că se poate spune despre ea decât că e MIRACOLUL OLGA”.

peste cu mazare

„Jocul de-a adevărul”, de Lia Bugnar, în regia Dorinei Chiriac şi a Liei Bugnar (cu Dorina Chiriac, Lia Bugnar, Marius Manole/Andi Vasluianu, Alexandru Nedelcu) a primit trei premii: Premiul la secţiunea Teatru, acordat de Revista VIP; Premiul pentru cel mai bun rol masculin într-un spectacol de studio acordat lui Andi Vasluianu şi Premiul pentru cel mai bun rol feminin, într-un spectacol de studio, pentru Dorina Chiriac, la Festivalul Dramaturgiei Româneşti (2008).

Monica Andronescu scria în „Ziua“ că spectacolul e un joc într-un „parc de distracţii transformat în «capcana adevărului» şi un joc pe jumătate credibil, pe jumătate nebunesc, «de-a v-aţi ascunselea»cu propria conştiintă”.

Citiți și: Teatrul Metropolis, o poveste de succes (anul 2007)

Un alt spectacol de succes de la Teatrul Metropolis a fost „În rolul victimei”,  în regia lui Felix Alexa, (din distribuție: Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Dana Dogaru, Dan Aștilean, Vlad Logigan). Dana Dogaru a primit premiul UNITER, în 2008, pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Despre spectacol, Ileana Lucaciu nota în România Liberă: „Viziunea regizorală a lui Felix Alexa se bazează pe credibilitatea relaţiilor conflictuale dintre personaje şi impresionează prin jocul abil dirijat între comic – satiră ajunsă chiar la pragul grotescului -, şi dramatic.”

Teatrul Metropolis In rolul victimei

Despre „Buzunarul cu pâine” (cu Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu), Ileana Lucaciu scria în România liberă: „Un spectacol de «teatru adevarat», simplu, fără artificii, dar care transmite o puternică emoție publicului, îl conduce abil de la râs la o lacrimă discret provocată.”

Spectacolul a primit, în 2009,  marele premiu FestCO.

buzunar3

Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu, pe scena de la Teatrul Metropolis

„Ce e uimitor la montarea de la Metropolis? Felul în care regia se joacă «de-a» şi «cu» binele şi răul. Felul cum rafinează, desface şi analizează păcatul şi virtutea, vina şi jocul de-a pedeapsa. E seducător Claudius aşa cum îl interpretează Sorin Leoveanu, e tulburătoare şi inocent păcătoasă Ofelia Ioana Anton, e tulburător şi Hamlet-ul lui Marius Stănescu”, scria Monica Andronescu în Yorick despre spectacolul cu piesa „Hamlet”, în regia lui László Bocsárdi (cu Marius Stăneescu, Alexandru Repan, Florin Zamfirescu, Coca Bloos, Sorin Leoveanu ș.a.)

Pentru rolul „Ofelia”, actriţa Ioana Anastasia Anton primeşte Premiul pentru Debut, acordat de UNITER.

HAMLET 10

În cadrul Programului Intercultural, AG Weinberger Band susține concertele „Interzis FM – vezi muzici ce nu auzi la radio” şi „De la muntele sinai la muntele lui Venus” (cu Maia Morgenstern).

de la muntele sinai la muntele lui venus

Despre spectacolul cu Maia Morgenstern, ziarul Adevărul nota: „A început piesa «De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus”, un amestec unic de blues live şi poezie. O revoltă personală, un spectacol-confesiune despre neliniştile şi obsesiile actriţei. Maia Morgenstern intră desculţă pe scenă, pe ritmurile blânde ale chitarei. «Cine sunt eu? Sunt jidanul care a scris Biblia şi acum nu mai ştie s-o citească». Maia se prinde în jocul tristeţii şi al bucuriei, recitând poezii cu versuri puternice, răsunătoare şi controversate, scrise de Boris Marian, Martha Izsak, Ştefan Iureş, Toma George Maiorescu, Tania Lovinescu şi Aurel Storin.“

Foto: arhiva Teatrul Metropolis 

25
/07
/23

Această ediție a revistei Teatrul azi și-a dedicat accentele unui univers special al scenei: teatrul de animație, privit ca un act artistic mereu în transformare, în expansiune, nuanțat cultural, ideatic și estetic. Fiind o primă abordare amplă a acestei zone artistice în paginile revistei, coordonatorii acestui dosar, criticii de teatru Irina Zlotea și Octavian Szalad au ales să păstreze un profil general, dedicat actualității teatrului de păpuși și marionete din România și din lume.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Joi, 27 iulie, începe cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Ariel Vâlcea Fest, care pentru 4 zile transformă orașul într-un centru performativ ce adună trupe de teatru, regizori și actori veniți din toate colțurile țării dar și din afara României. Festivalul aduce în Râmnicu Vâlcea nume sonore din lumea teatrului, precum Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț, Anca Sigartău, Cristi Martin și mulți alții.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

23
/07
/23

Explorată, reconstruită din amintiri și închipuiri vârsta de aur rămâne un timp la care te întorci în gând, ca să scapi de prezent. Dar și ca să-l înțelegi. O invitație în copilăria scriitorului portughez, recompensat în 1998 cu Premiul Nobel pentru Literatură.

21
/07
/23

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

21
/07
/23

Ziua 2 din Electric Castle 2023 a fost despre dragoste la prima vedere: artiști aflați la prima lor prezență în România și publicul prezent pe domeniul Banffy au creat o conexiune pe viață. Macklemore a depășit și cele mai exigente așteptări.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

21
/07
/23

Argumentul curatorilor FNT. Echipa curatorială a FNT 2023 (Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari), în urma vizionării a peste 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: FNT, laboratoarele sensibilului.

20
/07
/23

Adorați peisajele splendide și comorile arheologice și artistice, nu departe unele de altele, plus peisaje mirobolante și gastronomie de vis? Iată câteva locuri fascinante în împrejurimile Napoli: Casertavecchia, Pompeii și Ercolano, Pozzuoli și Rione Terra, Baia parțial scufundată și Cuma.

20
/07
/23

Un grup de adolescenți a decis că Alexandria are nevoie de un festival de teatru, așa că l-a făcut să se întâmple. Au trecut 18 ani de-atunci. În tot acest timp, Ideo Ideis a învățat să crească în același ritm cu comunitatea din care face parte, oferind spectatorilor din oraș ocazia de a trăi atmosfera Festivalului Național de Teatru Tânăr odată cu liceenii din trupele participante.