Teatrul Metropolis, o poveste de succes – programele speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-o-poveste-de-succes-programele-speciale/

De la înfiinţare până în prezent, prin programe şi proiecte, la Teatrul Metropolis s-a urmărit atragerea spectatorului în sală precum şi formarea unui public propriu. Astfel, în scurt timp, s-a dezvoltat sloganul ,,Un teatru deschis cu casa închisă!”.

Un articol de Monica Andrei|6 noiembrie 2013

De la înfiinţare până în prezent, prin programe şi proiecte, la Teatrul Metropolis s-a urmărit atragerea spectatorului în sală precum şi formarea unui public propriu. Astfel, în scurt timp, s-a dezvoltat  sloganul „Un teatru deschis cu casa închisă!“.

Istoria unui teatru destul de tânăr include programe mari şi proiecte valoroase, încă de la înfiinţare, pe lângă premierele numeroase din fiecare an, onorate cu premii naţionale şi internaţionale.

„(…) Una dintre cele mai valoroase producţii.(…). Un univers din cenuşă şi nisip, straniu, dar deloc absurd, în care doi oameni încearcă să trăiască… Şi dincolo de frumuseţea în sine a montării, rămâne interpretarea lui Mihai Constantin şi a lui Răzvan Vasilescu”, scrie Monica Andronescu în Yorick despre „Sfârşit de partidă” de Samuel Beckett, în regia lui Alexandru Tocilescu (cu Ion Besoiu, Irina Petrescu, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin).

Pentru rolul din acest spectacol, Mihai Constantin a fost nominalizat în 2010 la Premiile UNITER (categoria cel mai bun actor în rol principal).

sfarsit de partida

Mihai Constantin şi Răzvan Vasilescu, pe scena de la Teatrul Metropolis

„Deşi Tarelkin este o oglindă în care ne uităm simţind fiori de groază pe şira spinării, regizorul Gelu Colceag a ştiut să exploateze la maximum umorul negru care străbate partitura scrisă de Suhovo-Kobîlin, conferindu-i accente suprarealiste şi neaşteptate efecte comice, astfel încît, vrei, nu vrei, pînă la urmă tot izbucneşti în rîs“, precizează Gabriela Hurezean în Ziarul Naţional despre spectacolul „Tarelkin”, în regia lui Gelu Colceag (din distribuție: Doru Ana, George Ivaşcu, Dan Aştilean, Radu Gabriel, Alexandru, Pavel, Gabi Costin).

Citiți și: Teatrul Metropolis, o poveste de succes – primele spectacole

Spectacolul a primit Premiul pentru întreaga activitate acordat de UNITER regizorului Gelu Colceag, Premiul pentru cel mai bun spectacol şi Premiul pentru Regie – Gelu Colceag (la ediţia I a Galei Premiilor Municipiului Bucureşti).

TARELKIN3

Doru Ana şi George Ivaşcu, în „Tarelkin“

Despre spectacolul Podu’, în regia lui Horaţiu Mălăele (Horaţiu Mălăele, George Ivaşcu, Meda Victor), ziarul Adevărul nota: „Horaţiu Mălăele nu are teatrul în sânge. Este invers: teatrul îl are în sânge pe Mălăele. Actorul şi regizorul a devenit un fel de particulă esenţială a teatrului de lângă noi.“

Spectacolul a fost încununat cu trei premii: Premiul Naţional „Elvira Godeanu” acordat actorului Horaţiu Mălăele (2009); Premiile Confidenţial (2009 şi 2011) şi Premiul de Excelenţă pentru regie, în Israel.

podu1

Horaţiu Mălăele şi George Ivaşcu, în spectacolul „Podu`“

„O comedie despre relaţiile sentimentale nepotrivite, despre cum trebuie să iubeşti, şi despre cum să iubeşti pe cine trebuie, cu replică spumosă şi intrigă alertă” este „Floarea de cactus”de Pierre Barillet & Jean Pierre Gredy, în regia lui  Alice Barb (cu Adela Mărculescu, Damian Crâşmaru, Cristiana Răduţă Bobic, Lucian Ghimişi, Theodor Danetti / Mihai Niculescu, Rudy Rosenfeld).

Producţia a luat Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul internațional al teatrelor de proiect de la Câmpina,  anul acesta. La acelaşi festival, Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal i-a revenit Cristianei Răduță-Bobic, iar Adela Mărculescu a primit un Premiu de Excelență.

floarea de cactus

Scenă din spectacolul „Floarea de cactus“

Programul Excelenţa în teatru, la Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis a aniversat 80 de ani ai Olgăi Tudorache. ,,(…) Margareta Pâslaru, Victor Rebengiuc şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-au numărat printre cei care au sărbătorit cea de-a 80-a aniversare a actriţei Olga Tudorache, la Teatrul Metropolis, foşti elevi, parteneri de scenă sau admiratori ai Olgăi Tudorache au fost întâmpinaţi de un ansamblu care cânta muzică clasică.”  (www.ciao.ro)

La aniversarea de 70 de ani ai Adelei Mărculescu, ziuaveche.ro notează că actriţa „există doar în rolurile ei. Cea mai frumoasă actriţă a împlinit 50 de ani pe scena teatrului românesc”.

aniversare

45 de ani de carieră ai actorului Alexandru Repan au fost sărbătoriţi la Teatrul Metropolis într-un one-man show aniversar.

Programul social

Programul Social s-a derulat printr-un Program de reintegrare socială a persoanelor private de libertate prin proiectul: „Spune adevărul puterii. Voci din întuneric” realizat după un scenariu scris de către Ariel Dorfman, onorat cu premiul „Pulizer”.

Spune adevarul puterii

Teatrul a coborât în viaţă, iar viaţa a urcat pe scenă rezultând un spectacol realizat în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor (Direcţia Reintegrare Socială) şi Centrul de Informare ONU, susţinut de 14 persoane private de libertate din penitenciarele Târgşor şi Ploieşti, în regia Ancăi Maria Colţeanu. „Biografii de rănii vii aduse pe scenă şi un adevăr crud cu mesaj pertinent pentru „tragica neputinţă” a puterii din România de astăzi într-un proiect coordonat de către Claudiu Cătălin Bejan.” (www.revistalaplic.ro)

Foto: arhiva Teatrul Metropolis

15
/03
/17

Între permanenţele istoriei noastre se numără, fără discuţie, acţiunile de tip hei rup! Când, în apropierea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, în 1906, s-a hotărât omagierea într-un fel a monarhului şi implicit a realizărilor din timpul lui, şantierul apărut pe mlaşinile şi smârcurile Filaretului au stârnit uimire.

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.

14
/03
/17

Teatrul Național București vă invită la conferința susținută de Andrei Pleșu, cu titlul „Veselul Caragiale?”, la Sala Studio, 19 martie 2017, ora 11.00. În urmă cu mai bine de zece ani, Andrei Pleșu susținea prima sa conferință la Naționalul bucureștean, captivând publicul cu un cuceritor discurs Despre inimă.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

14
/03
/17

În era internetului și a vieții trăite pe fast-forward, TimeAholics de Bogdan Capșa e, din punctul meu de vedere, un spectacol absolut necesar pentru tânăra generație. O combinație echilibrată de umor și înțelepciune, el pune în scenă un scenariu pe cât de utopist, pe atât de înfricoșător- tu ce ai face dacă ai putea cumpăra timp?

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

13
/03
/17

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate.

13
/03
/17

Dragostea transformă lumea în poveste. Cinci întâmplări, citite pe trei voci, de pe audiobook-ul Povești de dragoste la prima vedere, ne deschid apetitul pentru neașteptatele apariții ale iubirii. Editura Humanitas le dă întâlnire iubitorilor de carte cu Mariana Mihuț, Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu - cei trei cititori de pe audiobook, marți, 14 martie, de la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu.