Teatrul Metropolis, o poveste de succes – programele speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-o-poveste-de-succes-programele-speciale/

De la înfiinţare până în prezent, prin programe şi proiecte, la Teatrul Metropolis s-a urmărit atragerea spectatorului în sală precum şi formarea unui public propriu. Astfel, în scurt timp, s-a dezvoltat sloganul ,,Un teatru deschis cu casa închisă!”.

Un articol de Monica Andrei|6 noiembrie 2013

De la înfiinţare până în prezent, prin programe şi proiecte, la Teatrul Metropolis s-a urmărit atragerea spectatorului în sală precum şi formarea unui public propriu. Astfel, în scurt timp, s-a dezvoltat  sloganul „Un teatru deschis cu casa închisă!“.

Istoria unui teatru destul de tânăr include programe mari şi proiecte valoroase, încă de la înfiinţare, pe lângă premierele numeroase din fiecare an, onorate cu premii naţionale şi internaţionale.

„(…) Una dintre cele mai valoroase producţii.(…). Un univers din cenuşă şi nisip, straniu, dar deloc absurd, în care doi oameni încearcă să trăiască… Şi dincolo de frumuseţea în sine a montării, rămâne interpretarea lui Mihai Constantin şi a lui Răzvan Vasilescu”, scrie Monica Andronescu în Yorick despre „Sfârşit de partidă” de Samuel Beckett, în regia lui Alexandru Tocilescu (cu Ion Besoiu, Irina Petrescu, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin).

Pentru rolul din acest spectacol, Mihai Constantin a fost nominalizat în 2010 la Premiile UNITER (categoria cel mai bun actor în rol principal).

sfarsit de partida

Mihai Constantin şi Răzvan Vasilescu, pe scena de la Teatrul Metropolis

„Deşi Tarelkin este o oglindă în care ne uităm simţind fiori de groază pe şira spinării, regizorul Gelu Colceag a ştiut să exploateze la maximum umorul negru care străbate partitura scrisă de Suhovo-Kobîlin, conferindu-i accente suprarealiste şi neaşteptate efecte comice, astfel încît, vrei, nu vrei, pînă la urmă tot izbucneşti în rîs“, precizează Gabriela Hurezean în Ziarul Naţional despre spectacolul „Tarelkin”, în regia lui Gelu Colceag (din distribuție: Doru Ana, George Ivaşcu, Dan Aştilean, Radu Gabriel, Alexandru, Pavel, Gabi Costin).

Citiți și: Teatrul Metropolis, o poveste de succes – primele spectacole

Spectacolul a primit Premiul pentru întreaga activitate acordat de UNITER regizorului Gelu Colceag, Premiul pentru cel mai bun spectacol şi Premiul pentru Regie – Gelu Colceag (la ediţia I a Galei Premiilor Municipiului Bucureşti).

TARELKIN3

Doru Ana şi George Ivaşcu, în „Tarelkin“

Despre spectacolul Podu’, în regia lui Horaţiu Mălăele (Horaţiu Mălăele, George Ivaşcu, Meda Victor), ziarul Adevărul nota: „Horaţiu Mălăele nu are teatrul în sânge. Este invers: teatrul îl are în sânge pe Mălăele. Actorul şi regizorul a devenit un fel de particulă esenţială a teatrului de lângă noi.“

Spectacolul a fost încununat cu trei premii: Premiul Naţional „Elvira Godeanu” acordat actorului Horaţiu Mălăele (2009); Premiile Confidenţial (2009 şi 2011) şi Premiul de Excelenţă pentru regie, în Israel.

podu1

Horaţiu Mălăele şi George Ivaşcu, în spectacolul „Podu`“

„O comedie despre relaţiile sentimentale nepotrivite, despre cum trebuie să iubeşti, şi despre cum să iubeşti pe cine trebuie, cu replică spumosă şi intrigă alertă” este „Floarea de cactus”de Pierre Barillet & Jean Pierre Gredy, în regia lui  Alice Barb (cu Adela Mărculescu, Damian Crâşmaru, Cristiana Răduţă Bobic, Lucian Ghimişi, Theodor Danetti / Mihai Niculescu, Rudy Rosenfeld).

Producţia a luat Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul internațional al teatrelor de proiect de la Câmpina,  anul acesta. La acelaşi festival, Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal i-a revenit Cristianei Răduță-Bobic, iar Adela Mărculescu a primit un Premiu de Excelență.

floarea de cactus

Scenă din spectacolul „Floarea de cactus“

Programul Excelenţa în teatru, la Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis a aniversat 80 de ani ai Olgăi Tudorache. ,,(…) Margareta Pâslaru, Victor Rebengiuc şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-au numărat printre cei care au sărbătorit cea de-a 80-a aniversare a actriţei Olga Tudorache, la Teatrul Metropolis, foşti elevi, parteneri de scenă sau admiratori ai Olgăi Tudorache au fost întâmpinaţi de un ansamblu care cânta muzică clasică.”  (www.ciao.ro)

La aniversarea de 70 de ani ai Adelei Mărculescu, ziuaveche.ro notează că actriţa „există doar în rolurile ei. Cea mai frumoasă actriţă a împlinit 50 de ani pe scena teatrului românesc”.

aniversare

45 de ani de carieră ai actorului Alexandru Repan au fost sărbătoriţi la Teatrul Metropolis într-un one-man show aniversar.

Programul social

Programul Social s-a derulat printr-un Program de reintegrare socială a persoanelor private de libertate prin proiectul: „Spune adevărul puterii. Voci din întuneric” realizat după un scenariu scris de către Ariel Dorfman, onorat cu premiul „Pulizer”.

Spune adevarul puterii

Teatrul a coborât în viaţă, iar viaţa a urcat pe scenă rezultând un spectacol realizat în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor (Direcţia Reintegrare Socială) şi Centrul de Informare ONU, susţinut de 14 persoane private de libertate din penitenciarele Târgşor şi Ploieşti, în regia Ancăi Maria Colţeanu. „Biografii de rănii vii aduse pe scenă şi un adevăr crud cu mesaj pertinent pentru „tragica neputinţă” a puterii din România de astăzi într-un proiect coordonat de către Claudiu Cătălin Bejan.” (www.revistalaplic.ro)

Foto: arhiva Teatrul Metropolis

01
/12
/16

Începând din sec. al XVIII-lea, domnii fanarioţi au luat o serie de măsuri menite să transforme aglomaraţia de case ridicate cum da Dumnezeu, pe uliţe desfundate, fără nume şi ameninţate periodic de revărsările Dâmboviţei, într-un oraş mai bine rostuit.

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

La cererea publicului și în urma succesului avut la premiera din luna septembrie, montarea inedită și modernă a celebrei operete „Văduva Veselă” de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban, revine pe scena Operei Naționale București. Soliștii, baletul și corul Operei Naționale Române Iași, alături de orchestra Operei Naționale București, oferă spectacole în zilele de 1, 2, 3 și 4 decembrie, începând cu ora 18.30.

28
/11
/16

Revizorul este una dintre cele mai de succes producții ale Teatrului de Comedie, încununată cu cronici elogioase la Edinburgh și aplaudată de mii de spectatori în cei 10 ani de la premieră. Iubitorii teatrului sunt așteptați sâmbătă, 3 decembrie, de ora 19.00, la Sala Radu Beligan pentru aniversarea acestui longeviv spectacol de comedie.