Teatrul Odeon Bucureşti şi Teatrul Naţional Cluj-Napoca, la FITCA 2016!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-odeon-bucuresti-si-teatrul-national-cluj-napoca-la-fitca-2016/

În următoarele două zile, publicul prezent la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad 2016 se va bucura de două spectacole marca Alexandru Dabija şi Tudor Lucanu.

Un articol de Petre Ivan|14 noiembrie 2016

Premieră a începutului de an, spectacolul Svejk după Jaroslav Hašek este un manifest anti-război, atent orchestrat de Alexandru Dabija, regizorul ce regăseşte la Teatrul Odeon tărâmul favorabil al unei trupe complexe, poate una dintre cele mai volubile echipe de actori din Bucureşti. Cu ajutorul scenografei Andrada Chiriac şi al compozitoarei Ada Milea, spectacolul se transformă într-un adevărat show, în care bravul soldat Svejk, adică Pavel Bartoş, trece prin situaţii pline de neprevăzut, uneori penibile, dar continuă să zâmbească larg şi să fie dezarmant de sincer. Cu toate acestea „iubeşte atât de mult viaţa încât nu are niciun chef să se teamă de moarte” (Răzvana Niţă, port.ro).

Marţi, 15 noiembrie | 19.00 | Sala Mare | 2h10min fără pauză | Nerecomandat copiilor sub 10 ani

A doua întâlnire cu lumea lui William Shakespeare în cadrul Festivalului este propusă de regizorul Tudor Lucanu, aflat la a treisprezecea colaborare cu trupa Teatrului Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Arhicunoscutul cuplu Romeo şi Julieta îşi dezvălue contemporaneitatea, iar regizorul nu ezită să monteze un text prezentat lumii de sute de ori.

Transpusă în lumea concurenţei marilor case de modă – o lume a consumerismului, a abundenţei, o lume în care totul poate fi vândut şi cumpărat – intriga piesei shakespeariene scoate la lumină omul contemporan, individul manevrat de dictatura societăţii de consum, al cărei discurs este articulat în jurul mitului dorinţei, în jurul satisfacţiei imediate.

romeo-si-julieta-credit-foto-nicu-cherciu-1

Miercuri, 16 noiembrie | 19.00 | Sala Mare | 2h10min fără pauză | Nerecomandat persoanelor sub 14 ani  

Seara se va încheia cu mult aşteptatul concert Nicu Alifantis – Madame mon amour. Ora 22.00, Sala Mare. Un amalgam de ritmuri şi stiluri muzicale, de instrumente clasice şi exotice, de sonorităţi neaşteptate.

Informaţii despre spectacolele prezente în Festivalul Internaţional de Teatru Clasic găsiţi pe site-ul http://fitca.ro/informatii/program-2016/

Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona online, fie accesând platforma www.biletmaster.ro, fie direct de la agenţia teatrală, după următorul program: luni – vineri, în intervalele orare 10.00 – 14.00 şi 17.00 – 19.00; sâmbătă şi duminică, în intervalele orare 10.00 – 12.00 şi 17.00 – 19.00.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.