Texte clasice în formule regizorale curajos de contemporane, la FITCA 2016!
https://www.ziarulmetropolis.ro/texte-clasice-in-formule-regizorale-curajos-de-contemporane-la-fitca-2016/

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad se află la jumătatea drumului şi continuă să ofere publicului arădean şi invitaţilor săi şansa descoperirii variatelor formule teatrale şi a unor întâlniri de excepţie.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2016

La FITCA, în următoarele două zile, regizoarea Ada Lupu Hausvater, trupa SUBCARPAŢI şi scenografa Iuliana Vîlsan re-creează lumea shakespeariană pe texte remixate de Peca Ştefan. Iar directorul de scenă Victor Ioan Frunză împreună cu scenografa Adriana Grand redescoperă actualitatea lui Molière.

Mâine, 17 noiembrie, în a şasea zi a Festivalului, de la obişnuita oră 19.00 şi în aceeaşi sală plină de aer proaspăt, sărbătoresc, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara prezintă „Hamlet” (foto). Nu unul prăfuit, nici unul vocal pentru care adevărul, principiile și exercițiul libertății reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă. Ci un Hamlet profund social, remixat de Peca Ştefan şi inspirat pigmentat de sunetele cu reflexe ancestrale ale artiştilor de la Subcarpaţi. Un spectacol curajos de contemporan, o lume apusă, dar extrem de actuală. Simbolul cultural universal cuprins într-un text precum „Hamlet” este revelat de Ada Lupu Hausvater într-un spectacol fără limitări canonice.

Spectacolul „Domnul Jurdan” certifică valabilitatea universală a structurii „Burghezului gentilom” de Jean-Baptiste Poquelin Molière. Rescrisă dramaturgic de Victor Ioan Frunză şi jucată de actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, piesa se transformă într-un spectacol al vremurilor noastre. O comedie cu un nou înveliş, despre un nepieritor parvenit, pedant care îşi decorează viaţa cu aceleaşi artificii dar, de această dată, în „tendinţele” vremii. Directorul de scenă semnalează această încercare eternă şi asiduă de a corespunde înaltei societăţi, însă fără a ştirbi spiritul comediei, râsul tonic care îndreaptă moravuri. Spectacolul este prezentat la Arad Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare.

Seara de vineri se va sfârşi într-o cheie muzical-vizuală remarcabilă. Un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show, produs de Asociaţia Tango Timişoara. O compoziţie aparte ce cuprinde tangouri originale compuse de Cári Tibor, interpretate de The Tango Orchestra – Cári Tibor Project şi „ilustrate” cu lucrările pictorului Andrei Medinski. De la ora 22.00, în Sala Studio. Un eveniment exerciţiu de eliberare a spiritului de convenţiile artei.

Foto:  Adrian Piclisan

 

*

 

 

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.