„The Neon Demon” și trei filme de Oscar, printre premierele Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-neon-demon-si-trei-filme-de-oscar-printre-premierele-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Un horror psihologic care a polarizat presa internaţională la Cannes şi propunerile Franţei, Spaniei şi ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2016

Regizorul lui Drive și Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, s-a întors anul acesta la Cannes cu o fabulă modernă despre „frumusețea ca bestie”, plasată în lumea necruțătoare a modei din Los Angeles, care a polarizat critica internațională: The Neon Demon.

Horror-ul psihologic ultra-stilizat, în care femeile și bărbații sunt gata să devoreze tot ce e pur, urmărește ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) și geloziile și complicitățile care se nasc în jurul ei. O lume periculoasă în care „camerele de motel sunt bântuite de bestii deopotrivă reale și metaforice – Keanu Reeves îți dă fiori – și fotografi ușor de confundat cu criminali în serie”, potrivit The Guardian.

Filmul propus de Franța la Premiile Oscar 2017, Elle, în regia lui Paul Verhoeven, a fost unul dintre favoritele presei la Cannes și un candidat puternic la trofeul Palme d’Or. E un thriller psihologic infuzat cu comedie neagră, în care Isabelle Huppert joacă rolul unei femei care este violată în propria casă și decide să-și urmărească atacatorul, amândoi fiind atrași într-un joc curios și incitant. The Evening Standard îl descrie ca „scandalos, amuzant și șocant, revigorant și original”.

Ma’ Rosa, regizat de Brillante Mendoza și propus de Filipine la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, i-a adus actriței Jaclyn Jose Premiul pentru interpretare feminină la Cannes. Mendoza tratează un subiect actual care ia proporții în Filipine: traficul de droguri la scară mică. Ma’ Rosa este mamă a patru copii și, pe lângă magazinul de cartier pe care-l deține cu soțul ei, vinde cantități mici de droguri. Sunt însă prinși de poliție și toată viața le e dată peste cap: trebuie să facă rost de bani să mituiască polițiștii.

Cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, Julieta, este propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor. Inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câştigătoarea Premiului Nobel Alice Munro, filmul spune povestea unei mame pe care fiica o abandonează fără nici o explicație atunci când împlinește 18 ani. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puțin își cunoștea propriul copil. În rolurile principale: actrițele Emma Suárez și Adriana Ugarte. Cinci dintre filmele lui Pedro Almodóvar au reprezentat Spania la Oscar, de-a lungul timpului.

Aquarius, noul film al lui Kleber Mendonça Filho, aplaudat și ovaționat în sălile de cinema din Brazilia, a stârnit controverse în țara sa după ce comitetul care trimite propunerile la Oscar a ales un alt film, slab primit de critică, Little Secret. Opinia publică a ridicat problema imixtiunii politicii în toate aspectele vieții sociale, decizia fiind considerată o „pedeapsă”, după ce actorii din film au protestat pe covorul roșu la Cannes împotriva noului președinte al Braziliei, Michel Temer.

Mai mult, filmul a fost interzis minorilor sub 18 ani, fără argumente solide, scrie The New York Times, mai mulți critici și cineaști brazilieni contestând rating-ul. Aquarius urmărește lupta unei femei în vârstă de 65 de ani, ultimul locatar al unui bloc, cu o companie imobiliară care vrea s-o evacueze din apartament.

Filmele Julieta și The Neon Demon sunt distribuite în România de Independenţa Film. Elle este distribuit în România de Intercom Film.

Despre Les Films de Cannes à Bucarest 2016

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes.

Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Invitați speciali: regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, și cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique pentru Album.

O premieră în București va fi conferința Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitații conferinței sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania).

Detalii despre bilete și înscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest  – www.filmedefestival.ro

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.