„The Walks”: spectacol de teatru sub forma unei aplicații online
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-walks-spectacol-de-teatru-sub-forma-unei-aplicatii-online/

Pe 1 octombrie, de la ora 19.00 (ora României), are loc un dialog online de excepţie care va marca lansarea în limba română a producţiei-experiment „The Walks”: doi dintre cei trei regizori şi fondatori ai Rimini Protokoll – Helgard Haug şi Stefan Kaegi – vor dialoga cu criticul de teatru Octavian Saiu despre cel mai recent demers al multi-premiatului colectiv din Berlin, recunoscut la nivel internaţional pentru abordările inovatoare în teatru.

Un articol de |30 septembrie 2021

Rimini Protokoll, în co-producție cu creart/Teatrelli și în parteneriat cu Goethe-Institut București, lansează spectacolul „The Walks” – conceput sub forma unei aplicații online – și la București, cu o versiune în limba română accesibilă publicului din întreaga țară, dar și din întreaga lume. Dialogul va fi transmis live pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll și Goethe-Institut București.

Dialogul prilejuit de premiera în limba română a producției-experiment „The Walks”, semnată de celebra companie de teatru Rimini Protokoll, va aduce în discuție experiența acestui spectacol inedit la nivel artistic, dar și la nivel de receptare a publicului, cu atât mai mult cu cât lansarea versiunii în limba română are loc în contextul în care pericolul reînchiderii teatrelor pare iminent, ținând cont de faptul că România a intrat în valul patru al pandemiei de COVID-19. În acest sens, dialogul își propune să abordeze și un subiect de actualitate: viitorul teatrului din perspectiva a doi regizori revoluționari, multi-premiați la nivel internațional, într-o perioadă în care artele spectacolului sunt supuse provocării de a găsi noi formate hibride și digitale, de a experimenta și a inova, pentru a supraviețui. Moderat de profesorul, cercetătorul și criticul de teatru Octavian Saiu, dialogul cu artiștii Helgard Haug și Stefan Kaegi va avea loc în limba engleză, fără traducere și va fi transmis pe 1 octombrie, de la ora 19.00 (ora României), live, pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll și Goethe-Institut București. Detalii complete despre transmisie pot fi consultate aici.

Odată cu pandemia, mersul pe jos în spațiul public a căpătat un nou sens. Un ritual străvechi și cotidian a devenit o componentă de bază a noii normalități: oamenii se întâlnesc, se plimbă, umblă prin cartiere, se joacă în natură și își redescoperă vecinătățile cu fiecare plimbare. „The Walks” este o colecție de scurte spectacole audio concepute pentru locuri specifice din oriceoraș și o invitație de a redescoperi împrejurimile și de a interacționa cu ele, înțelegând mersul pe jos ca pe un scenariu teatral. Textul și regia producției sunt semnate de Helgard Haug, Stefan Kaegi și Daniel Wetzel, cei trei regizori care au fondat în anul 2000 celebrul colectiv de teatro Rimini Protokoll, distins, printre altele, cu PremiulEuropean de Teatru– Premio Europa – la categoria Noi Realități înTeatru sau Leul de Argint la cea de-a 41-a Bienală de Teatru de la Veneția.

Versiunea în limba română a producției „The Walks”este coordonată artistic și editată audio de Vlaicu Golcea, unul dintre cei mai reprezentativi, avangardiști și complecși artiști în ceea ce privește experimentul în zona universului sonor din domeniul artelor performative și nu numai. Cele nouă plimbări audio-ghidate reunesc vocile a 12 performeri: Cătălina Bălălău,Vlad Bîrzanu,Nicholas Cațianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Măciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pîrlițeanu, Alina Rotaru & fetița Maria Bărbulescu. Regia tehnicășiînregistrarevoci: Alexandru Andrei, asistent coordonare artistică: Carmen Ghiurco, traduceri: Ondine Cristina Dascălița și Adina Olaru, grafică: Mihai Păcurar, trailer: Bogdan Botofei și Alina Calotă.

Aplicația THE WALKS este disponibilă atât pentru IOS – https://thewalks.page.link/ios, cât și pentru Android – https://thewalks.page.link/android. Este necesar un cod de activare care va fi disponibil, începând cu data de 1 octombrie, prin rețeaua Eventbook.ro. Acesta va da acces la toate cele nouă plimbări audio-ghidate. Pentru a face o plimbare – care devine în sine o experiență teatrală, trăită însă individual: sunt suficiente 20 de minute. Spectatorul / utilizatorul poate decide singur când dorește să facă plimbarea, în ce ordine, unde și în ce limbă (română, engleză, germană, franceză sau italiană).

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă