TIFF 2015 – Drame întunecate, parodii SF şi filme-şoc la ediţia din acest an a festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-drame-intunecate-parodii-sf-si-filme-soc-la-editia-din-acest-an-a-festivalului/

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va aduce pe marile ecrane o serie de producţii cinematografice neaşteptate. Aşadar, mai multe drame psihologice, producţii horro şi thriller, dar şi filme poliţiste vor fi proiectate în secţiunile „Umbre”/”Shadows” şi „Fără limită”/”No Limit”.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2015

Răzbunări, drame psihologice, parodii SF şi abordări neaşteptate ale horror-ului, thriller-ului, western-ului sau filmului poliţist se regăsesc şi anul acesta în cele mai „întunecate” secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF): „Umbre”/„Shadows” şi „Fără limită”/„No Limit”.

Pentru prima dată, poveştile din „Umbre-Scurtmetraj”/„Shadows Shorts” nu vor mai rula înaintea filmelor din competiţie, ci în calupuri separate. Spectatorii vor putea urmări 12 producţii selectate sub umbrela „Everyone dies. Fast”.

Vor rula, printre altele, „Pădurea neagră”/„El bosque negro”, „Copilul vădit”/„The Obvious Child”, „Accidentul”/„Broken Night”, „Secerătoarea”/„Autumn Harvest” şi „Stomacul”/„The Stomach”.

În „Umbre-Lungmetraj”, printre filmele selecţionate de directorul artistic Mihai Chirilov se află „Haemoo” (r. Shim Sung-bo), un thriller despre un subiect delicat – traficul de oameni. Pelicula  „transformă o tragedie reală într-un comentariu asupra inegalităţii sociale şi a costului supravieţuirii”, scria Variety.

Din Japonia vine, în premieră internaţională, o dramă cu accente horror, „Canalul răzbunării”/„The Revenge Channel” (r. Hisatake Kikkawa), în care o reuniune de clasă conduce la violenţe extreme, atunci când trei prietene decid să îi pedepsească pe cei care le-au agresat în timpul şcolii.

Darkness on the Edge of Town

Darkness on the Edge of Town

În „Întuneric la marginea oraşului”/„Darkness on the Edge of Town”, debutantul Patrick Ryan propune o poveste cu multe turnuri neaşteptate inclusiv pentru protagonişti, atunci când o adolescentă promite să răzbune moartea surorii sale mai mari.

O poveste infuzată de crimă este şi cea a romancierului Eric Cherrière, care păşeşte pentru prima dată în spatele camerei pentru „Cruzime”/„Cruel”, o fascinantă dramă noir ce sondează motivaţiile unui criminal în serie.

De la Berlinală vine „Sibylle” (r. Michael Krummenacher), un thriller psihologic în care viaţa unei arhitecte este transformată tumultuos şi imprevizibil atunci când devine martora unui accident, în timpul unei vacanţe.

Tot din Germania, horror-ul romantic „În căutarea iubirii adevărate”/„True Love Ways” (r. Mathieu Seiler) face tranziţia de la un portret intim al unui cuplu în impas la o macabră cursă de-a şoarecele şi pisica.

Lista filmelor „întunecate” sau neconvenţionale de la TIFF e întregită de ultimele confirmări din secţiunea „Fără limită”/„No Limit”. „Navajazo” (r. Ricardo Silva), premiat cu Leopardul de Aur la Locarno

The Chambermaid Lynn

The Chambermaid Lynn

2014, este un melanj de documentar şi ficţiune distopică, în care personajele supravieţuiesc într-un mediu ostil, la graniţa dintre SUA şi Mexic, „Dyke Hard” – o parodie muzicală SF despre o trupă rock de lesbiene, prezentată şi în TIFF Campus, iar „German Angst”, un omnibus şocant în trei părţi, cu poveşti despre dragoste, sex şi moarte într-un Berlin mistic.

Camerista Lynn”/„The Chambermaid Lynn” este o fabulă modernă despre fetişism în care protagonistele sunt un duo insolit: o menajeră obsesiv-compulsivă şi o lucrătoare sexuală dominatoare şi androgină.

În „Supernova”, va rula câştigătorul celui mai recent Leu de Aur de la Veneţia, noul film al lui Roy Andersson – „Un porumbel cugetând pe o ramură”/„A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”.

În aceeaşi secţiune vin cele mai recente filme de Christian Petzold şi Alexei Gherman Jr. Distribuit în România de Macondo, „Phoenix”, laureat cu premiul FIPRESCI la San Sebastián, cu un scenariu scris împreună cu Harun Farocki, este povestea unei cântărrţe evreice care a supravieţuit Holocaustului, dar a rămas desfigurată. Drama lui Gherman, „Sub nori electrici”/„Under Electric Clouds”, aruncă o privire la Rusia anului 2017, la o sută de ani după revoluţia care a dus ulterior la constituirea Uniunii Sovietice.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 14-a, se desfăşoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Foto: TIFF 2015 – tiff.ro/en

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.