TIFF 2021 în cifre
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2021-in-cifre/

Ediţia aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 1 august, după zece zile marcate de premiere absolute, zeci de proiecţii sold-out, întâlniri cu cei peste 1.000 de invitaţi şi un număr impresionant de spectatori. Peste 100.000 de iubitori de cinema au sărbătorit #împreunăprinfilm întoarcerea în sălile de cinema la împlinirea a 20 de ani de TIFF, transformând ediţia din acest an în cel mai amplu eveniment organizat la noi în ţară de la începutul pandemiei.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2021

Peste 93.000 de plătitori de bilete au urmărit, în cele 17 locații în aer liber și în interior, selecția de 179 de filme venite din 47 de țări. Lor li s-au alăturat spectatorii prezenți la concertele, masterclass-urile, și întâlnirile cu profesioniștii din industrie, organizate cu intrare liberă – în total, peste 100.000 de participanți. Întâlnirea cu starul Sergei Polunin, invitatul special TIFF 2021, s-a aflat în topul celor mai atractive evenimente. Show-ul susținut de dansatorul ucrainean la Castelul Bánffy din Bonțida a impresionat audiența și a stabilit recordul de încasări din acest an.

România sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), documentarul românesc prezentat în premieră absolută la TIFF 2021, este filmul care a obținut Premiul publicului și a înregistrat cel mai mare număr de spectatori la această ediție. La cele patru proiecții incluse în programul festivalului au participat, în total, peste 3.500 de spectatori. Documentarul va ajunge în cinematografele din întreaga țară în această toamnă, distribuit de Transilvania Film. În topul voturilor publicului, la filme românești, se află și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă) și Holy Father (r. Andrei Dăscălescu).

Pe locul doi în topul audienței per total s-a aflat Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay), comedia spaniolă care a deschis ediția aniversară a festivalului, și care a atras peste 3000 de spectatori la cele cinci proiecții din Cluj-Napoca. Clasamentul este completat de producția daneză Încă un rând (Another Round, r. Thomas Vinterberg), premiată anul acesta cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin, urmată îndeaproape de Lecții de persană (Persian Lessons, r. Vadim Perelman), premiera mondială Perfect necunoscuți (r. Octavian Strunilă) și filmul de închidere, Anii noștri de glorie (The Best Years, r. Gabriele Muccino).

Bilanțul ediției aniversare TIFF include peste 40 de evenimente sold-out. Printre acestea se numără proiecțiile Dancer, Raport final (Final Report, r. István Szabó), Supernova (r. Harry Macqueen), Un loc ca oricare altul (Nowhere Special, r. Uberto Pasolini), Spirala (r. Cecilia Felmeri), Noua ordine (New Order, r. Michel Franco), Noaptea regilor (Night of the Kings, r. Philippe Lacôte), Vânătorul de balene (The Whaler Boy, r. Philipp Yuryev) – câștigătorul Trofeului Transilvania, dar și Annette (r. Leos Carax), filmul surpriză din acest an. Biletele s-au epuizat rapid și în cazul cine-concertelor Malombra, cu proiecții ale filmului, acompaniate live de Simona Strungaru și Julie Roué, Fargo by Fragments (Franța) și Studentul din Praga, cu Irina Margareta Nistor & CelloFun.

Vedeta acestei ediții, filmul românesc s-a aflat în topul celor mai apreciate evenimente de către public. Filme precum Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu), Tata mută munții (r. Daniel Sandu), Căutătorul de vânt (r. Mihai Sofronea) sau Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie (r. Andrei Huțuleac) au adus, la rândul lor, un număr mare de voturi și de spectatori în fața ecranelor.

De buna desfășurare a evenimentelor și de respectarea tuturor normelor de protecție s-au ocupat, alături de organizatorii festivalului, cei 370 de voluntari, cu vârste cuprinse între 15 și 40 de ani. Selectați din peste 540 de aplicanți, voluntarii au sosit la Cluj din toată țara pentru a face parte din echipa TIFF.

Maratonul celor mai noi și mai premiate filme continuă în perioada 5-8 august, la TIFF Sibiu, iar între 17 și 19 septembrie, cele mai apreciate titluri ale ediției vor ajunge și la TIFF Oradea.

 

07
/10
/20

TVR 1 a început luna octombrie în forţă, cu Angelina Jolie şi Antonio Banderas în Păcat originar, şi promite să aducă la fiecare început de săptămână, în fiecare luni de la ora 22.10, filme tari cu distribuţii pe măsură: Secretul de la Cold Creek Manor, cu Sharon Stone şi Christopher Plummer, Revolver, cu Jason Statham şi Ray Liotta, Un oraş violent, cu Charles Bronson, Telly Savalas şi Jill Ireland, G.I.Jane, cu Demi Moore, Viggo Mortensen şi Anne Bancroft, Calea Misterelor, cu Nick Nolte şi Melanie Griffith şi multe alte filme de acelaşi calibru.

06
/10
/20

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Malmkrog”, producția de epocă premiată la Berlinală a regizorului român Cristi Puiu va avea marea premieră în cinematografele din țară pe 6 noiembrie. Evenimentul este precedat de o serie de proiecții speciale în avanpremieră, prima din această serie fiind cea din cadrul maratonului cinematografic „Les Films de Cannes à Bucarest” (23 octombrie – 1 noiembrie).

05
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Devenit cunoscut ca afacerist care a construit, simbolic, un metru de autostradă pentru a declanșa o campanie prin care să atragă atenția asupra lipsei de infrastructură rutieră modernă în Moldova, Ștefan Mandachi se lansează și în cinema, cu documentarul independent „30 de ani și 15 minute”. Un film manifest, însă autogratulant și senzaționalist.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

02
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Este suficient un protagonist atipic, un profesor de matematică ușor extravagant, pentru a duce în spate un întreg documentar? Este miza pe care o propune „Profu`” (2019), filmul de debut al regizorului Alex Brendea, acum în cinematografe.

29
/09
/20

Aflate în fiecare an în topul preferințelor orădenilor, filmele românești vor cuceri marele ecran și la cea de-a treia ediție TIFF Oradea. În perioada 2-4 octombrie, cele mai așteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producțiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume. Seară de seară vor rula filme în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate.

25
/09
/20

A XII-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie – 11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii.

25
/09
/20

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de referință, anunță datele de lansare pentru titlurile din portofoliu care vor intra în circuitul cinematografic până la finalul anului 2020.