TIFF lansează Full Moon Script Contest, un concurs de scenarii de seriale și filme de gen
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-lanseaza-full-moon-script-contest-un-concurs-de-scenarii-de-seriale-si-filme-de-gen/

Creatorii de film de gen au o nouă platformă de lansare pentru proiectele lor, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021).

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2021

TIFF lansează, la cea de-a 20-a ediție, Full Moon Script Contest, un concurs dedicat scenariilor horror, fantasy, thriller și comediilor negre, fie că sunt proiecte de lungmetraj sau episoade pilot pentru seriale și miniserii. Înscrierile au loc până pe 20 iunie și se pot face completând acest formular: tiff.ro/content/inscrieri-full-moon-script-contest

Deși se află în topul preferințelor publicului larg, filmele de gen reprezintă încă un teritoriu puțin explorat în cinema-ul românesc. Prin intermediul Full Moon Script Contest, TIFF își propune să încurajeze scrierea de astfel de scenarii, oferindu-le autorilor vizibilitate și șansa de a întâlni potențiali parteneri – un pas înainte în concretizarea lor ca producții. Filmele de gen au avut dintotdeauna un loc special în programul TIFF, în secțiuni ca No Limit, Shadows sau Midnight Delirium. Echipa TIFF este cea care organizează și Festivalul de Film Horror & Fantastic Lună Plină (Full Moon Horror & Fantasy Film Festival) de la Biertan, eveniment care și-a câștigat un public fidel în cei nouă ani de la lansare.

La Full Moon Script Contest se pot înscrie atât scenariștii experimentați, cât și cei aflați la debut, din România, cu vârste peste 18 ani. Scenariile, scrise obligatoriu în limba română, trebuie să se încadreze într-unul dintre cele patru genuri: horror, fantasy, thriller și comedie neagră. Un aplicant poate participa cu un singur proiect la fiecare dintre cele două categorii – lungmetraj și episod pilot de serial/miniserie. Regulamentul complet este disponibil aici: https://tiff.ro/regulament-full-moon-script-contest

Până pe 15 iulie, juriul Full Moon Script Contest, format din 3 specialiști din industria filmului, va selecta cele 8 proiecte care merg în etapa finală: 5 scenarii de lungmetraj și 3 de seriale/ mini-serii. Finaliștii vor fi invitați la TIFF 2021, unde își vor putea susține proiectele în fața producătorilor, regizorilor și reprezentanților platformelor de streaming, cu scopul de a găsi parteneri pentru producția scenariilor pe care le semnează. Două dintre scenariile finaliste, cel mai bun din fiecare categorie, vor fi recompensate cu câte un premiu în valoare de 1.500 de euro, în urma votului juriului. Numele scenariștilor premiați vor fi anunțate la Gala de închidere TIFF 2021.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.