TIFF salvează Depozitul de Filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-salveaza-depozitul-de-filme/

Prima şi cea mai amplă campanie menită să responsabilizeze publicul şi autorităţile şi să găsească soluţii pentru refacerea reţelei de cinematografe din România, „Salvaţi Marele Ecran!”, lansează un apel de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2014

Campania de crowdfunding a fost anunțată oficial la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și urmărește, într-o primă etapă, transformarea unuia dintre cele mai interesante locuri din Cluj într-un spațiu alternativ de cultură urbană, care va găzdui proiecții de film și alte evenimente culturale.

Fostul depozit al RADEF RomâniaFilm, de pe strada Maiakovski nr. 31-35, este astăzi un spaţiu părăsit, spectaculos prin miile de pelicule de film abandonate și prin istoria pe care o cuprinde.

Depozitul de Filme poate deveni, atât prin potenţialul său de spațiu alternativ de cultură urbană, cât şi prin valoarea istorică și culturală, cel mai bun loc pentru înființarea unui Muzeu al Cinematografiei, adecvat însă conceptului de muzeu din secolul XXI, o instituție vie, unde copiii și adulții se pot educa și pot experimenta diferite activități interactive.

tiffDepozitul de Filme poate fi transformat dintr-un punct pe o hartă, un loc abandonat, îngropat între mii de role de film, într-unul de care toți sunt responsabili direct, un spațiu care poate deveni unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj.

Donațiile pentru igienizarea, ecologizarea și amenajarea Depozitului de Filme pot fi făcute pe site-ul www.we-are-here.ro/p/salvatimareleecran-cluj, dar și în locațiile TIFF (Cinema Florin Piersic, Casa TIFF, Piața Unirii), pe durata festivalului, la voluntarii campaniei. Suma necesară într-o primă fază este de 7.000 de euro.

Proiectul Depozitul de Filme este parte din campania „Salvați Marele Ecran!”, inițiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Scopul campaniei este de a readuce in sistemul cinematografic vechile săli de cinema, fie abandonate de autoritățile locale, care nu au avut știința sau dorința să le administreze, fie transformate in spații cu alte destinații.

S-a ajuns astfel ca, din cele aprox 450 de cinematografe existente la începutul anilor 90, doar mai puțin de 30 să funcționeze în prezent. Campania își propune ca orice localitate din România cu peste 20.000i de locuitori să aibă cel puțin un spațiu dedicat proiecțiilor de filme, în următorii 10 ani.

Mai multe detalii despre campanie, pe site-ul interactiv www.salvatimareleecran.ro.

Foto cu TIFF , depozitul de filme, Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov – TIFF

07
/12
/15

Lungmetrajul "Brâncuşi din eternitate", de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra.

06
/12
/15

Regizorul Ron Howard („O minte sclipitoare”) aduce, din 4 decembrie, pe marile ecrane aventura „În inima mării”, o ecranizare a best-sellerului omonim semnat de Nathaniel Philbrick despre expediţia vaporului Essex. Dezastrul maritim real l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby-Dick”. Însă cartea nu relatează decât jumătate din poveste.

05
/12
/15

Deşi, cu acest ultim film al francizei (“Jocurile Foamei: Revolta – partea 2”) se închide cercul celor trei ani în care Jennifer Lawrence a intrat în pielea lui Katniss Everdeen, gaiţa zeflemitoare rămâne un model de stil şi look pe care nu îl vom uita prea curând.

03
/12
/15

„Moromeţii” poate fi privit ca o apariţie de necrezut: este un film lansat spre sfârşitul perioadei comuniste, când, la fel ca întreaga atmosferă din ţară, peisajul cinematografic devenea tot mai puţin respirabil din cauza cenzurii şi a ideologiei partidului unic.

03
/12
/15

Festivalul anual "Making Waves: New Romanian Cinema" de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediție, este considerat de New York Times drept una dintre "comorile anuale" ale circuitului cinematografic newyorkez și se desfășoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

29
/11
/15

„Alături de filme de festival, MUBI înseamnă și filme cult și clasice, așa că o bună parte din catalog conține nume sonore din istoria cinematografiei”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ioana Diaconu, reprezentanta pentru România a MUBI, platformă internaţională de filme.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.