Tonitza conduce topul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţii în ultimii zece ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/tonitza-conduce-topul-celor-mai-bine-vanduti-artisti-romani-in-licitatii-in-ultimii-zece-ani/

Nicolae Tonitza conduce clasamentul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţiile publice din ultimii zece ani, potrivit Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansat, luni, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală. Potrivit unui comunicat al Casei Artmark remis, marţi, AGERPRES, topul este condus de Nicolae Tonitza cu opera „În iatac”, adjudecată la Licitaţia […]

Un articol de Andrada Văsii|30 octombrie 2012

Nicolae Tonitza conduce clasamentul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţiile publice din ultimii zece ani, potrivit Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansat, luni, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Potrivit unui comunicat al Casei Artmark remis, marţi, AGERPRES, topul este condus de Nicolae Tonitza cu opera „În iatac”, adjudecată la Licitaţia de iarnă a Artmark din 2011, cu preţul record de 290.000 de euro.

Pe locul doi se situează Nicolae Grigorescu cu „Ţărăncuţă odihnindu-se”, adjudecată în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism a Artmark, în 2011, la 270.000 de euro, iar pe trei Camil Ressu cu opera „Aişe”, cumpărată la Licitaţia de vară a aceleiaşi case, în 2009, la 160.000 de euro.

Acelaşi clasament relevă că locul patru este ocupat de Ştefan Luchian cu lucrarea ”Flori de primăvară”, adjudecată în Licitaţia de primăvară a Artmark, din 2011, la 155.000 de euro, locul cinci de Ioan Andreescu cu ”Ulcică cu flori de câmp” (adjudecată în Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, Artmark, 2011, la 135.000 de euro), locul şase de Marcel Iancu cu ”Port” (adjudecată în Licitaţia de Vară, Artmark, 2009, la 130.000 de euro), locul şapte de Ion Ţuculescu cu ”Mare fermecătoare” (adjudecată în Licitaţia de Primăvară, Artmark, 2011, la 105.000 de euro), locul opt de Theodor Pallady cu ”Nud cu eşarfă galbenă” (adjudecată în Licitaţia Alis, martie 2007, la 75.758 de euro), locul nouă de Victor Brauner cu ”Portret pentru mai târziu/Portretul lui Ion Minulescu” (adjudecată în Licitaţia de Avangardă şi Expresionism, Artmark, 2012, la 75.000 de euro), iar locul zece de Constantin Artachino cu ”Scenă din Dobrogea” (adjudecată în Licitaţia de Orientalism, Artmark, 2011, la 67.500 de euro).

Topul celor mai bine vânduţi artişti în licitaţiile publice din ultimii zece ani, alături de Top 300 cei mai bogaţi români, a fost lansat, în premieră, de revista Capital la Palatul Cesianu-Racoviţă.

La dineu au participat personalităţi marcante ale mediului de afaceri şi politic, oameni de cultură, iar în cadrul prezentării au luat cuvântul: Horia Roman Patapievici, Alexandru Bâldea (acţionar majoritar Artmark), Oana Osman (redactor-şef Capital), Miron Manega (jurnalist) şi Eugen Voicu (preşedinte Certinvest).

Prima ediţie a albumului de colecţie Top 100 cei mai valoroşi pictori români conţine şi un supliment cu cele mai îndrăgite pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani şi artişti consacraţi în străinătate. Pentru prima dată, publicul va afla şi cine sunt cei mai împătimiţi colecţionari de artă din România.

Miercuri, investitorii vor avea ocazia să adjudece noi lucrări la Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti a Artmark, care va avea loc la J.W.Marriott Grand Hotel şi care cuprinde 135 de lucrări semnate de cei mai bine cotaţi artişti români, respectiv Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu. Lucrările din Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti mai pot fi admirate, miercuri, în cadrul expoziţiei organizate la J.W.Marriott Grand Hotel.

Sursa: Agerpres

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.