Top 10: Cele mai bune cărți de ficțiune din toate timpurile
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-bune-carti-de-fictiune-din-toate-timpurile/

V-aţi planificat deja lecturile de vacanţă? Pe lângă cele mai recente apariţii, poate v-aţi hotărât să-i recitiţi pe clasici – Tolstoi, Dickens, Flaubert, Dostoievski. Romanele lor formează topul celor mai bune cărţi ale tuturor timpurilor.

Un articol de Liliana Matei|13 iulie 2015

Pentru volumul „Top Zece: Scriitorii își aleg cărțile preferate” (publicat în 2007), editorul J. Peder Zane i-a rugat pe 125 dintre cei mai importanți scriitori contemporani (englezi și americani) să creeze o listă cu 10 lucrări, pe care ei le consideră cele mai importante opere de ficțiune ale tuturor timpurilor – romane, povești, piese de teatru, poezii.

Printre autorii abordați de Zane au fost Norman Mailer, Annie Proulx, Stephen King, Jonathan Franzen, Claire Messud, Margaret Drabble, Michael Chabon, Peter Carey. Fiecare a ales zece capodopere și le-a acordat puncte, de la 1 la 10. Cinci titluri au primit cele mai multe puncte: Anna Karenina, Doamna Bovary, Război și Pace, Lolita, Aventurile lui Huckleberry Finn.

Mai jos sunt topurile obținute, conform punctajelor primite de la scriitori:

Top 10 cărți din secolul XIX

410DdHfEHhL._SX329_BO1,204,203,200_

 

1. Anna Karenina, de Lev Tolstoi

„Tolstoi este cel mai mare prozator rus. Iar măreția lui se datorează calității rare de a se adapta la statura noastră, la ritmul nostru. Proza lui e ritmată de bătăile propriei noastre inimi, iar personajele sale par să se miște la fel de firesc în lumea noastra ca trecătorii care ni se perindă pe sub ferestre în timpul lecturii.” (Vladimir Nabokov)

2. Doamna Bovary, de Gustave Flaubert

,,De la primele pagini, puterea de convingere a cărții a acționat instantaneu asupra mea, asemenea unei vrăji, căreia nu mă puteam sustrage. De mulți ani, nici un roman nu-mi captase atât de iute întreaga atenție, ștergând într-o asemenea măsura realitatea înconjurătoare și cufundându-mă într-atât în universul lui narativ“, spunea Mario Vargas Llosa despre ,,Doamna Bovary”.

3. Război și pace, de Lev Tolstoi

Tolstoi a lucrat la „Război şi pace” timp de şase ani, din 1863 până în 1869, pornind de la diverse fragmente pe care le avea de câţiva ani, astfel dezvoltând povestea şi personajul eroului principal. Romanul redă evenimentele din timpul invaziei lui Napoleon văzută prin prisma destinului câtorva familii ruseşti şi în special prin ochii a două personaje, prinţul Andrei Bolkonski şi Pierre Bezuhov, care încearcă să descopere sensul vieţii.

4. Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain

5. Povestiri, de Anton Cehov

6. Middlemarch, de George Eliot

7. Moby-Dick, de Herman Melville

8. Marile speranțe, de Charles Dickens

9. Crimă și pedeapsă, de Feodor Dostoievski

10. Emma, de Jane Austen

Top 10 cărți din secolul XX

1. Lolita, de Vladimir Nabokov

2. Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald

3. În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust

4. Ulise, de James Joyce

5. Oameni din Dublin, de James Joyce

6. Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

7. Zgomotul și furia, de William Faulkner

8. Spre far, de Virginia Woolf

9. Colecția completă de povestiri, de Flannery O’Connor

10. Foc palid, de Vladimir Nabokov

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.