Top 10 scheciuri celebre – mari actori români în Revelioanele de altădată
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-scheciuri-celebre-mari-actori-romani-in-revelioanele-de-altadata/

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, poziţiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine şi poimâine, locurile 1-6.

Un articol de Ziarul Metropolis|29 decembrie 2013

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”.  Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine (30 decembrie) şi poimâine (31 decembrie), „premiantele din toate timpurile“ (locurile 1-6).

Pentru români, Revelioanele de pe vremea lui Ceaușescu reprezentau singura noapte din an în care televizorul își găsea o utilitate (maximă). Nu exista ghinion mai mare decât să ți se defecteze televizorul alb-negru (cu lămpi sau cu circuite integrate)  taman în ultima zi a anului, înaintea programului special de Revelion.

Pentru că, dacă o „Noapte dintre ani” fără friptură, salată de boeuf, sarmale, piftie, cozonaci, șampanie Zarea și alte minunății se mai pomenise, Revelion fără divertisment, adică fără Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Stela și Arsinel, Jean Constantin, Mitică Popescu, Amza Pellea, Octavian Cotescu (și mulți, mulți alții) nici că se mai aflase vreodată.

Topul reflectă gusturile redactorilor de la Ziarul Metropolis. Vă invităm şi pe dumneavoastră să faceţi topuri alternative, pentru a ne aminti împreună de marile momente de umor care au făcut totul mai suportabil. Imaginile fac parte din arhiva TVR.

Locul 10

Mitică Popescu și Florin Zamfirescu – „Danga Langa“,  de Octavian Sava, 1988

Locul 9

Amza Pellea – „Nea Mărin, Momente“, 1978

Pentru punerea pe picioare a acestor megaspectacole naționale lucrau armate întregi de oameni.

Citiţi şi: Top 10 scheciuri celebre. Toma Caragiu şi Mircea Diaconu, pe primul loc

Artiștii erau aleși pe sprânceană și repetițiile durau săptămâni și luni de zile. Autoritățile închideau câte un ochi pe 31 decembrie și îi permiteau poporului să se distreze un pic, să râdă și să mânânce (care ce găsește /apucă).

Locul 8

Florin Piersic – „Castravetele”, adaptare de Octavian Sava, după I. L. Caragiale, 1987

Locul 7

Horațiu Mălăele – „Calcule după petrecere“, de Dan Mihăescu, 1990

Cum era și firesc, anii și zăpezile au trecut, dictatorul a fost îngropat la doi metri sub pământ, la fel cum s-a întâmplat și cu „șopârlițele”, cu umorul și cu divertismentul de calitate.

Revelioanele din fața micilor ecrane au devenit încet-încet, Vanghelioane sau ieșiri în Piețe, după trendul occidental, în timp ce maneliștii și artiștii de mucava au inundat / imundat televizoarele prăfuite ale telespectatorilor.

Foto cu Amza Pellea (Top 10 scheciuri celebre) – Cinemagia

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.