„Touching”, prima expoziție de fotografie de teatru vernisată în spațiu virtual 3D
https://www.ziarulmetropolis.ro/touching-prima-expozitie-de-fotografie-de-teatru-vernisata-in-spatiu-virtual-3d/

Pe 6 mai, de la ora 19:11, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie de teatru „Touching”, cu imagini realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|5 mai 2020

Întrucât perioada pe care o traversăm impune restricții de circulație și de mișcare în spații publice, vernisajul va avea loc într-o galerie de artă virtuală 3D găzduită la Berlin, care va putea fi vizitată la fel ca orice altă galerie, doar că de acasă, din fața calculatorului, de pe tabletă sau chiar de pe telefon.

În vreme de pandemie COVID-19, contactele directe dintre oameni sunt tot mai rare, chiar de evitat. Distanțarea socială este impusă, iar izolarea face imposibilă apropierea firească dintre noi. Ne lipsesc îmbrățișările prietenilor, mângâierile părinților sau ale bunicilor, un sărut sau chiar și o strângere de mână fără griji.

„Touching” este titlul expoziției de fotografie de teatru care își propune să readucă aceste gesturi la normal. Publicul este invitat să pășească în lumea unei galerii de artă din izolarea de acasă, să simtă căldura unui gest de afecțiune, pe care actorii Teatrului Național din București îl redau atât de firesc și de natural.

„Am selecționat aproape 40 de fotografii din peste 20 de spectacole ale celui mai mare teatru din România pentru a le readuce aminte oamenilor cât de importante sunt aceste gesturi pe care uneori le trecem mult prea ușor cu vederea. Și pentru că și mie îmi este dor de ele, așa cum îmi e dor și de teatru”, precizează fotograful și jurnalistul Florin Ghioca.

În fotografiile expoziției „Touching” se regăsesc asemenea gesturi, unele de afecțiune tandră, altele de adevărată pasiune, sau chiar de tensiune intensă între personaje. Actori consacrați, precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ion Caramitru, Marius Manole, Mihai Călin, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Mircea Rusu, Răzvan Vasilescu, Tania Popa, Virginia Mirea, Istvan Teglas, Natalia Călin, Gavril Pătru, Marius Rizea, Richard Bovnoczki, Vitalie Bichir sau coregraful Gigi Căciuleanu, se regăsesc printre mai tinerii lor colegi, Lari Giorgescu, Eduard Adam, Raluca Aprodu, Alexandra Sălceanu, Vlad Logigan, Florentina Țilea, George Piștereanu, Diana Sar, Ana Covalciuc, Ionuț Toader și mulți alții.

„Sunt actori foarte expresivi, iar gesturile lor de apropiere, într-o perioadă a distanțării, vin în contrapunct cu ceea ce ni se impune acum. Este și un strigăt virtual dacă vreți, o chemare la o viitoare apropiere între noi. Eu sper ca această expoziție să îi „atingă” pe cei care o vor vizita”, a mai adăugat fotograful Florin Ghioca.

Până pe 23 mai vor putea fi văzute în spațiul expozițional virtual imagini din spectacole impresionante, printre care „Furtuna”, „No Man’s Land” și „Neguțătorul din Veneția” (toate în regia lui Alexander Morfov), „Romeo și Julieta” (regia Yuri Kordonsky), „Pădurea spânzuraților” (regia Radu Afrim), „Livada de vișini” (regia David Doiashvili), „Butoiul cu pulbere”, „Class” și „Revizorul” (în regia lui Felix Alexa) și multe altele.

Vernisajul expoziției va avea loc inițial într-o transmisiune LIVE pe pagina de Facebook a fotografului Florin Ghioca (facebook.com/flghioca/), miercuri, 6 mai, de la ora 19.11. Expoziția va rămâne deschisă până pe 23 mai.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.