Tragedia Omului – un spectacol studențesc pe scena TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/tragedia-omului-un-spectacol-studentesc-pe-scena-tnb/

Sâmbătă, 5 mai, de la ora 19.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti, va avea loc prima reprezentaţie a spectacolului TRAGEDIA OMULUI, examen de Masterat 2017 din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2018

Tragedia omului este un ritual de inițiere condus de Lucifer. După alungarea din Rai, îngerul decăzut ghidează prima pereche de oameni, Adam și Eva, într-o călătorie prin timp și spațiu, având ca scop final iluminarea celor doi.

Astfel, în Egipt, Omul învață că abuzul puterii provoacă suferință, în Roma – că plăcerea fără iubire este precum ciuma, în Bizanț – credința care ucide în numele Domnului este o minciună, în Praga – cunoașterea superioară folosită doar pentru forța individuală întunecă mintea. În Haos, moartea poate fi învinsă prin iubire.

Tragedia omului prezintă, într-adevăr, un ciclu al decăderilor, un cimitir al împărățiilor distruse.  Nu întâmplător, Lucifer dezvăluie doar perioadele de declin al marilor Imperii. În ciuda tuturor atrocităților istoriei, omul deține arma supremă – LIBERTATEA – de a schimba, de a căuta, de a ALEGE.

“Tragedia Omului  este un spectacol despre LIBERTATE. El prezintă o lume în care Dumnezeu tace, Lucifer conduce timpul, Istoria e o iluzie, iar omul, un chinuit care încearcă să reconstruiască un Paradis Pierdut având o singură armă – LIBERUL ARBITRU”. – Diana Mititelu

Tragedia Omului  – Spectacol de disertație coordonat de Alexandru Darie (profesor master Regie Teatru), Ștefan Caragiu (profesor master Scenografie) și Vladimir Anton ( profesor asociat).

Tragedia Omului

Adaptare după poemul dramatic Tragedia omului de IMRE MADÁCH

Regia și adaptarea: Diana Mititelu

Decor: Ioana Ungureanu

Costume: Corina Boboc

Light design: Alexandru Bibere

DISTRIBUȚIA:

LUCIFER: Dorin Enache

ADAM: Dumitru Georgescu

EVA: Maria Veronica Vârlan

SPIRITUL PĂMÂNTULUI: Alexandru Beteringhe

COHORTA DE SPIRITE LUCIFERICE: Andrei Atabay, Adrian Loțcu , Claudian Șiman ,Dragoș Stanciu, Bogdan Trifan , Ionuț Terteci, Ion Tudorache

Un spectacol prezentat de TNB în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

Foto: Tragedia Omului – UNATC

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.