Trei dintre cei mai rafinați muzicieni ai lumii, la Concursul Enescu 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-dintre-cei-mai-rafinati-muzicieni-ai-lumii-la-concursul-enescu-2018/

Ediţia 2018 a Concursului Internaţional George Enescu (1-23 septembrie, Bucureşti) aduce publicului o serie de recitaluri de excepţie cu trei muzicieni consacraţi, aclamaţi pe marile scene ale lumii – şi, în egală măsură, membri ai juriului internaţional pentru acestă ediţie a competiţiei.

Un articol de Petre Ivan|2 august 2018

Violonistul italian Salvatore Accardo, aclamat pentru interpretările sale din Paganini, pianistul suedez Peter Jablonnski – al cărui talent a fost recunoscut chiar de legenda jazz-ului Miles Davis – și reputatul violoncelist britanic Raphael Wallfisch, cu o discografie de peste 70 de înregistrări, urcă pe scena Ateneului Român pentru a susține recitaluri extraordinare la Concursul Enescu 2018. Prețurile unui bilet variază între 55 și 45 de lei.

Înregistrarea Concertului pentru Violoncel în si minor de Antonín Dvořák cu Raphael Wallfisch solist este considerată, potrivit unui sondaj BBC, cea mai bună interpretare din ultimii 25 de ani. Cu o activitate amplă, violoncelistul britanic are 70 de înregistrări în discografia proprie și este, de asemenea, unul dintre cei mai căutați violonceliști pentru interpretarea și crearea unor lucrări de muzică contemporană. Raphael Wallfisch a colaborat cu o serie de compozitori contemporani celebri: Sir Peter Maxwell Davies, Kenneth Leighton, James MacMillan, Rodion Schedrin și John Tavener.

Raphael Wallfisch urcă pe scena Concursului Enescu 2018, la sala mare a Ateneului Român, pe 5 septembrie și propune un program provocator pentru recitalul său: lucrări de Kenneth Leighton, Alexander Zemlinsky, Sir James MacMillan și Guillaume Lekeu. Îl va acompania la pian John York.

Violonistul care a cucerit lumea cu interpretările sale din Paganini, Salvatore Accardo, aduce publicului lucrări de Mozart, Schubert, Enescu și Saint-Saëns pe 14 septembrie, de la ora 19. La pian se va afla Laura Manzini. Cu peste 50 de înregistrări discografice, violonistul italian Salvatore Accardo este cunoscut și pentru a fi primul muzician care a înregistrat vreodată integrala concertelor pentru vioară de Paganini, șase la număr.

Salvatore Accardo

„Pe lângă talent, vine nu doar o porție de virtuozitate, ci un muzician, o interpretare extraordinară care te fac să regândești complet o compoziție al cărei sunet credeai că-l știi dintotdeauna”, scrie Washington Post despre pianistul Peter Jablonski. Celebru și pentru interpretările sale de jazz, Peter Jablonski a fost lăudat de însuși Miles Davis și a cântat alături de alte două legende, Buddy Rich și Thad Jones, în celebrul club de jazz Village Vanguard din New York. C

a pianist de muzică clasică, Jablonski a fost aclamat de Claudio Abbado, în timp ce Vladimir Ashkenazy i-a recunoscut talentul încă de timpuriu, i-a devenit mentor și i-a susținut cariera. Peter Jablonski a interpreat alături de unele dintre cele mai importante ansambluri ale lumii: La Scala, BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre Nationale de France, NHK Tokyo, Warsaw Philharmonic, Los Angeles Philharmonic și Cleveland Orchestra.

Recitalul pianistului Peter Jablonski va avea loc pe 22 septembrie și include lucrări de Alexei Stanchinsky, Grieg, Scriabin, Chopin, Samuel Barber și Copland/Bernstein – cunoscutul „El Salon Mexico”.

*

Desfășurat ca eveniment de sine stătător începând cu ediția din 2014, Concursul Internațional „George Enescuinvită publicul să descopere unii dintre cei mai talentați tineri atiști ai momentului, marile nume ale muzicii clasice de mâine și să le urmărească și susțină parcursul până la vârf: câștigarea competiției.

În total, 270 de tineri muzicieni din 39 de țări, 22 dintre aceștia fiind din România și din Republica Moldova vor intra în competiție pentru câștigarea trofeului ediției 2018 la una dintre cele patru secțiuni – Compoziție, Vioară, Violoncel și Pian – la 60 de ani de la prima ediție a Concursului.

Foto: Concursul Enescu 2018 – facebook

26
/04
/15

Joi, 7 mai 2015, de la ora 20.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Corul Regal, format din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine un concert de gală intitulat „Nihil Sine Deo”, un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României.

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.

15
/04
/15

Doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU – îşi dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... BEETHOVEN la Sala Radio! După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, sunteţi invitaţi luni, 20 aprilie (19.00) să „savuraţi” următoarea serie de trei lucrări, în interpretarea celor doi artişti.

15
/04
/15

Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

15
/04
/15

Joi, 30 aprilie, de la ora 19.00, regina Traviatei Felicia Filip alege să fie alături de publicul bucureștean, într-o discuție intimă și relaxată, moderată de Emil Pantelimon și completată de acordurile muzicale ale violonistei Mihaela Mitrofan. Ediția primăvăratică a Trialogurilor vă așteaptă în Ceainăria ARCUB din str. Batiște nr. 14.