Trei documentare recente memorabile, disponibile online
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-documentare-recent-memorabile-disponibile-online/

Trei documentare recente memorabile – două din Franţa şi unul din Georgia – sunt disponibile pe platforma MUBI. Trei filme care chestionează diverse forme de violenţă ale lumii contemporane.

Un articol de Ionuţ Mareş|9 martie 2022

În „Il n’y aura plus de nuit” / „There Will Be No More Night” (2020), regizoarea franceză Eléonore Weber lucrează cu înregistrări, găsite la liber pe internet, realizate în scopuri operaţiunile de forţele armate americane şi franceze în misiuni aeriene din elicopter împotriva presupuşilor terorişti din regiuni din Orientul Mijlociu, în special Afganistan şi Irak.

Filmul chestionează astfel privirea rece a maşinăriei ultramoderne de ucis. Iar rezultatul produce un profund disconfort, pentru că suntem „forţaţi” să împrumutăm la rândul nostru această perspectivă a tehnologiei de război pentru care oamenii sunt simple puncte mişcătoare ce pot fi oricând eliminate.

 

„Un pays qui se tient sage” / „The Monopoly on Violence” (2020), un alt documentar francez teribil de puternic, realizat de David Dufresne, adună mai mulţi cetăţeni – oameni simpli, diverşi intelectuali, activişti şi reprezentanţi ai unor instituţii – pentru a discuta despre ordinea socială şi legitimitatea folosirii forţei de către stat.

Filmul intercalează fragmente din aceste interviuri, care abordează subiectul din perspective teoretice, cu numeroase înregistrări brute, realizate cu telefonul, prin care protestatarii au surprins brutalitatea forţelor de ordine franceze în timpul amplelor demonstraţii ale aşa-numitei mişcări a „Vestelor Galbene”, izbucnită în 2018 pentru a denunţa inegalităţile sociale tot mai mari.

O formă de violenţă exercitată de putere este şi obsesia pe  care o are protagonistul documentarului „Taming the Garden” (2021), al regizoarei georgiene Salomé Jashi. Un fost prim-ministru şi cel mai bogat om din Georgia colecţionează copaci seculari, pe care îi adună de peste tot din ţară şi pune să fie transportaţi cu rădăcini în grădina sa privată.

Un film ecologist hipnotic, tulburător, cu imagini impresionante şi care redau absurdul pretenţiei omului de a-şi supune natura propriei nebunii.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.