Trei filme nominalizate la Premiile César, în curând în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-nominalizate-la-premiile-cesar-in-curand-in-cinematografe/

Academia de Artă şi Tehnică Cinematografică a anunţat marţi nominalizările pentru Premiile César 2016, eveniment care va avea loc pe 26 februarie la Théâtre du Châtelet din Paris.

Un articol de Liliana Matei|31 ianuarie 2016

Independenţa Film are şase pelicule pe lista de nominalizări. Două dintre ele au rulat deja anul trecut în cinematografe, „Dheepan” şi „Le Tout Nouveau Testament”. „Youth” rulează chiar în această perioadă, iar alte trei vor rula în curând: „La Tête haute”, din 12 februarie, „La loi du marché”, din 26 februarie și „Trois souvenirs de ma jeunesse”, care a acumulat nu mai puţin de 11 nominalizări, din 6 mai.

Cel de-al şaptelea film al lui Sorrentino, „Tinereţe/ Youth”, cu Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda, în care joacă și actriţa româncă Mădălina Ghenea, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes. Drama spune povestea lui Fred şi Mick, doi vechi prieteni, octogenari, care se bucură de vacanţă într-un hotel de la poalele Alpilor. Filmul are în centrul său povestea unui dirijor retras din activitate, interpretat de Michael Caine, care meditează asupra dificultăţilor vârstei a treia, în timp ce petrece o vacanţă într-o staţiune de lux din Elveţia, alături de un bun prieten al său, interpretat de Harvey Keitel.

Pe lângă „Youth”, la categoria „cel mai bun film străin” a premiilor César din acest an au mai fost nominalizate peliculele „Son of Saul”, debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, de Alejandro González Iñárritu, „Je suis mort mais j’ai des amis”, de Guillaume Malandrin şi Stéphane Malandrin, „Mama mea/ Mia madre”, de Nanni Moretti, „Taxi Téhéran”, de Jafar Panahi, şi „Le Tout Nouveau Testament”, de Jaco van Dormael.

La categoria „cel mai bun film” a premiilor César au fost nominalizate lungmetrajele „Dheepan”, de Jacques Audiard, recompensat în 2015 la Festivalul de Film de la Cannes cu trofeul Palme d’Or, „Fatima”, de Philippe Faucon, „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven, „La loi du marché”, de Stéphane Brizé, „Marguerite”, de Xavier Giannoli, „Mon Roi”, de Maïwenn, „La Tête haute”, de Emmanuelle Bercot, şi „Trois souvenirs de ma jeunesse”, de Arnaud Desplechin.

Nominalizările la premiul César pentru „cea mai bună actriţă” sunt Catherine Deneuve („La Tête haute”), Isabelle Huppert („Valley of Love”) şi Catherine Frot („Marguerite”), Loubna Abidar („Much Loved”), Emmanuelle Bercot („Mon roi”), Cécile de France („La Belle saison”) şi Soria Zeroual („Fatima”).

La categoria „cel mai bun actor” au fost nominalizaţi Gérard Depardieu („Valley of Love”), Vincent Lindon („La loi du marché”), Fabrice Luchini („L’Hermine”), Jean-Pierre Bacri („La vie très privée de monsieur Sim”), Vincent Cassel („Mon roi”), François Damiens („Les Cowboys”) şi Antonythasan Jesuthasan („Dheepan”).

La categoria „cel mai bun regizor”, nominalizările sunt: Jacques Audiard („Dheepan”), Stéphane Brizé („La loi du marché”), Xavier Giannoli („Marguerite”), Maïwenn („Mon roi”), Arnaud Desplechin („Trois souvenirs de ma jeunesse), Emmanuelle Bercot („La Tête haute”) şi Deniz Gamze Ergüven („Mustang”).

La gala care va avea loc pe 26 februarie, actorul american Michael Douglas va fi recompensat cu un trofeu pentru întreaga carieră.

FOTO: Imagine din filmul „La Tête haute”

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.