Trei zile până la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-zile-pana-la-festivalul-filmului-european/

Ediţia din acest an a Festivalului Filmului European începe vineri, 9 mai, de Ziua Europei. În cadrul galei de deschidere va fi proiectat filmul Miss Violence / Grecia, 2013. Proiecţia va avea loc la Cinema Studio, în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2014

Aflat la cea de a XVIII-a ediție, Festivalul Filmului European este o prezență tradițională în peisajul cultural românesc. Organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, festivalul se desfășoară în București (9-15 mai, Cinema Studio și Cinema “Elvire Popesco”) și Tîrgu Mureș (16-18 mai, Cinema Arta).

Festivalul Filmului European 2014 le aduce cinefililor peste 40 de filme 25 de ţări. În program se regăsesc numeroase producții premiate la festivaluri importante, precum Cannes, Veneția, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.

Printre acestea, se află: Băieții și Guillaume la masă! (Franţa, 2013 – regia Guillaume Gallienne); A fost fiul (Italia, 2012); La limita de jos a cerului (Moldova/România, 2013 – regia Igor Cobileanski); Păpușa (Polonia, 2013); Call Girl (Suedia, 2012); Călătoria (Slovenia, 2011); Excentricitățile unei blonde (Portugalia/Spania/Franța, 2009 – regia Manoel de Oliveira).

Programul festivalului include, de asemenea, o selecție cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, o secțiune de filme scurte realizate de studenții de la U.N.A.T.C., precum și două documentare românești: București, unde ești?, regia Vlad Petri și Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru.

Festivalul Filmului European

Adrian Sitaru, ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European 2014

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajele Valuri, Lord, Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Domestic.

Clipul de promovare al acestei ediţii oferă o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială.

Ca în fiecare an, va fi acordat Premiul Publicului, un premiu onorific și de popularitate decernat de FFE filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro.

Premiul Publicului va fi anunțat la Gala de închidere, de la Cinema Elvire Popesco, pe 15 mai, după proiecția filmului austriac Soldatul Jane (regia: Daniel Hoesl, 2013).

Foto: Festivalul Filmului European – cinemagia

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

13
/06
/17

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru "Julius Caesar", inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american) este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.

12
/06
/17

În deschiderea FITS, prima conferință de presă a adus la întâlnirea cu publicul pe directorul FITS, Constantin Chiriac (director al Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu și omul datorită căruia există și a tot crescut acest festival), criticul de teatru Octavian Saiu (moderatorul conferințelor FITS), precum și coregrafa Brenda Angiel, creatoarea spectacolului ”Tango la altitudine II”, prezentat în festival, și regizorul Alexandru Grecu (președintele UNITER din Republica Moldova).

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.