„Tu și Teatrul” deschide stagiunea la Bacău
https://www.ziarulmetropolis.ro/tu-si-teatrul-deschide-stagiunea-la-bacau/

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău organizează, în zilele de 18 şi 19 septembrie, evenimentul „Teme şi dileme în monodrama românească”, care deschide calendarul de acţiuni din programul „Tu şi Teatrul”, al stagiunii 2020-2021.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2020

Întrucât anul acesta contextul epidemiologic nu a mai permis, ediția a XXVI-a a Bacău Fest Monodrame nu s-a organizat. Însă, în cadrul evenimentului din 18 și 19 septembrie, va avea loc jurizarea textelor finaliste în Concursul de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, ediția a VII-a.

Cu același prilej, va avea loc și prezentarea antologiei „Monodrame premiate” Bacău Fest Monodrame 2014-2019, un volum care cuprinde textele câștigătoare de la prima ediție, până la cea din 2019, apărut cu sprijinul Fundației „Camil Petrescu”.

Evenimentul va include și spectacole-lectură, în interpretarea actorilor Teatrului Municipal „Bacovia”, coordonați de regizorul artistic Gheorghe Balint. La manifestările programate în cele două zile va fi prezent și Juriul Bacău Fest Monodrame 2020,  format din Monica Andronescu, critic de teatru, redactor-șef al revistei „Amfiteatru”, Maria Manolescu Borșa, dramaturg, câștigătoarea Concursului de Dramaturgie Monodramă 2019, și Doru Mareș, critic de teatru, secretar literar al teatrului.

Evenimentul va avea loc în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu”, fiind organizat în Grădina cu statui a instituției, în limita a 50 de locuri și cu respectarea normelor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

Intrarea este liberă.

Programul este următorul:

Vineri, 18 septembrie 2020,  Grădina cu statui a Centrului de Cultură „George Apostu”

Ora 17.00 – Prezentarea antologiei „Monodrame premiate. Bacău Fest Monodrame, 2014 – 2019” – Eliza Noemi Judeu, managerul Teatrului Municipal „Bacovia”. Volum apărut cu sprijinul Fundației „Camil Petrescu”

Ora 17.30 – Spectacole – lectură Bacău Fest Monodrame 2020

„Casa de dincolo de ocean”, de Andrei C. Șerban. Interpretează actorul Dumitru Rusu

„Exerciții psihotice de reparare a copilului”, de Andreea Radu. Interpretează actrița Bianca Babașa

„Hai să ne jucăm de-a viața!” de Ana-Sorina Corneanu. Interpretează actrița Minodora Broscoi

Coordonator spectacole – lectură: regizorul Gheorghe Balint

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, Grădina cu statui a Centrului de Cultură „George Apostu”

Ora 11.00 – Spectacole – lectură Bacău Fest Monodrame 2020

„Între noi vinul și imperceptibila accelerare a sângelui” de Edith Negulici. Interpretează actrițele Firuța Apetrei, Nela Zare, Simona Nica

„Sufletul pereche” de Petre Barbu. Interpretează actorii Ștefan Ionescu, Matei Bogdan, Eduard Burghelea.

„Omul de ceață”, de Emil Cătălin Neghină. Interpretează actorii Ștefan Huluba, Bogdan Buzdugan, Vlad Nicolici.

Coordonator spectacole – lectură: regizorul Gheorghe Balint

Ora 12.45 – Colocviu „Teme și dileme în monodrama românească”

Invitați: Juriul Bacău Fest Monodrame 2020 – Concursul de Dramaturgie: Monica Andronescu – critic de teatru, redactor-șef  revista         Amfiteatru”, Maria Manolescu Borșa, dramaturg, câștigătoarea Concursului de Dramaturgie Monodramă 2019, Doru Mareș, critic de teatru, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”; Carmen Mihalache, critic de teatru, director al Revistei „Ateneu”; regizorii Sorin Militaru, Octavian Jighirgiu, Gheorghe Balint, Irina Crăiță-Mândră; actorii Teatrului Municipal „Bacovia”.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.