Ultima zi, un thriller comic de Gabriel Achim, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultima-zi-un-thriller-comic-de-gabriel-achim-in-cinematografe/

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele româneşti în 12 mai, distribuit de Independenţa Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internaţională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2017

Ultima zi este un thriller comic despre credință și infidelitate, iertare și pedeapsă“, spune regizorul și producătorul Gabriel Achim.

Adrian, un bărbat dintr-un oraş de provincie, s-a hotărât să se călugărească. Primarul, poliţistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mănăstire. Primarul, regizor amator, se oferă să filmeze călătoria, dar are şi nişte planuri secrete pentru Adrian.

Din distribuție fac parte Doru Ana, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Adrian Ciglenean, Constantin Cojocaru, Rodica Lazăr, Andi Vasluianu, Gabriel Sandu, Alina Berzunțeanu, Coca Bloos, câinii Cory și Nesa. Regizorul Gabriel Achim și fiul său, Cosma, joacă, de asemenea, în film.

E contradictoriu cum oamenii au disponibilitatea de a afla o mulțime de informații despre lume, dar nu mai interesează pe nimeni să-si cerceteze propria așezare sufletească. – Gabriel Achim.

„Să se întrebe de ce face ceea ce face, care este motorul profund al acțiunilor sale. Care este sensul lumii, de unde venim, încotro ne îndreptăm“.

„Noi nu mai sîntem în Evul Mediu, acum un om care vrea să se informeze are National Geographic, Animal Planet, Discovery și atâtea și atâtea canale TV“, ne avertizează Primarul din film. „Acum o mie de ani…“, încearcă să ne pună în temă Adrian, protagonistul filmului, care dorește să se călugărească, dar nu dintr-o anumită chemare, ci pentru a fugi de probleme nerezolvate, din lașitate.

Nu-și poate duce ideea până la capăt, că e întrerupt de același Primar. “Lasă, lasă! Noi nu mai sîntem acum o mie de ani, noi sîntem acum.“ Curiozitatea e cu totul și cu totul în altă parte. “Băi fraiere, tu știi cum se fac banii?“, întreabă un șofer de microbuz, ticsit pînă la refuz cu călători. “Se fac grămadă, să simți cum transpiri cînd îi numeri, pricepi?“

Lumea e mai spectaculoasă și ești mai aproape de sensul ei abia atunci când începi să-ți pui întrebări. Chiar și atunci când ai luat simpla decizie de a nu-ți mai pierde timpul uitîndu-te la televizor s-ar putea să fie un progres uriaș. – Gabriel Achim.

Scenariul lungmetrajului este semnat de Gabriel Achim și Cosmin Manolache, iar imaginea, de George Chiper-Lillemark.

Independența Film

Ultima zi / The Last Day (2017) este distribuit în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. De-a lungul timpului, Independența Film a adus peste 10 titluri premiate cu Palme d’Or la Cannes.

Foto: Ultima zi – Independența Film

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.

03
/10
/16

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului

03
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.