Un caiet inedit cu lucrări compuse de Beethoven, vândut cu 252.750 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-caiet-inedit-cu-lucrari-compuse-de-beethoven-vandut-cu-252-750-de-euro/

Un caiet inedit cu lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a aparţinut la un moment dat lui Chopin, a fost adjudecat miercuri cu suma de 252.750 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la Paris. Manuscrisul a făcut parte din colecţia muzicală excepţională alcătuită de industriaşul André Meyer în peste 50 […]

Un articol de |18 octombrie 2012

Un caiet inedit cu lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a aparţinut la un moment dat lui Chopin, a fost adjudecat miercuri cu suma de 252.750 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la Paris.

Manuscrisul a făcut parte din colecţia muzicală excepţională alcătuită de industriaşul André Meyer în peste 50 de ani.

În cadrul aceleiaşi licitaţii, un manuscris al „Cvartetului pentru coarde Nr. 2 Op. 10” de Arnold Schoenberg a fost şi el achiziţionat pentru 240.750 de euro – un record mondial pentru un manuscris al acestui compozitor. Un alt record mondial, cel pentru o partitură tipărită, a fost stabilit de prima ediţie a lucrării „6 Partitas” pentru pian de Johan Sebastian Bach, care s-a vândut cu 228.750 de euro.

În total, lucrările scoase la licitaţie au fost achiziţionate cu 3,3 milioane de euro, aceasta fiind considerată „cea mai importantă colecţie de tipărituri muzicale din Europa”. Colecţia era estimată la un preţ cuprins între 1,8 milioane de euro şi 2,5 milioane de euro.

Caietul de compoziţii al lui Beethoven, estimat între 100.000 de euro şi 150.000 de euro, a fost achiziţionat de colecţionarul Aloys Fuchs cu ocazia unei vânzări publice care s-a desfăşurat după moartea lui Beethoven, în 1827. El l-a oferit cu dedicaţie bunului său prieten Chopin, un mare admirator al lui Beethoven, în timpul călătoriei pe care compozitorul polonez a făcut-o la Viena, la doar patru luni după moartea maestrului german.

André Meyer, fiul unui industriaş din domeniul produselor textile, originar din Lorena dar stabilit la Paris, nu era doar un colecţionar, ci şi un filantrop, expert şi critic de artă, care permitea adeseori muzicienilor de renume să îi viziteze biblioteca de care era foarte mândru. În 1965, compozitorul Igor Stravinsky a descoperit în acea bibliotecă manuscrisul operei sale „Sacre du Printemps”. Mstislav Rostropovich a lucrat, în aceeaşi bibliotecă, asupra unor carnete de Claude Debussy.

Sursa: Mediafax

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.