Un documentar pentru memorie și identitate: ”Pe eroi să nu-i căutați în mormânt… ci în inimile noastre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-documentar-pentru-memorie-si-identitate-pe-eroi-sa-nu-i-cautati-in-mormant-ci-in-inimile-noastre/

Joi, 17 iunie, în ziua Înălţării Domnului, România va sărbători şi Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunităţi (sate, comune, oraşe, consilii judeţene, şcoli, licee, muzee, biblioteci, universităţi, asociaţii culturale şi sociale, teatre, mănăstiri) din România şi din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani şi a foştilor deţinuţi politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea şi menţinerea României pentru noi, cei de astăzi, şi pentru generaţiile următoare.

Un articol de Cristina Enescu Aky|17 mai 2018

Majoritatea evenimentelor vor fi onorate de prezența unor eroi veterani și foști deținuți politici.

Cu atât mai mult în acest an în care România își amintește de unde vine și cum s-a născut, împrospătarea memoriei și a cunoașterii acestor repere identitare, istorice și culturale este nu doar importantă ci și necesară.

În aceeași zi, la București, Comunitatea România Centenară organizează la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din București (Șos. Kiseleff nr 30), în sala Victor Ion Popa, un eveniment care va începe prin proiecția, la ora 12:00, a documentarului „Pe eroi să nu-i căutați în mormânt!”.

Documentarul este realizat de regizoareaCamelia Moise, nepoata lui Gheorghe Moise, unul dintre eroii decedați pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Vor participa de asemenea Grigore Leșe și comunitatea ”Domnițe cu altițe” (o comunitate de femei pasionate de colecționarea și promovarea portului popular românesc).

Gazda acestei manifestări, Muzeul Satului, sărbătorește totodată în această perioadă Zilele Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

”Este un documentar de 100 de minute despre o localitate din România dar, mai ales, despre cum s-a reflectat marea istorie a României în viața oamenilor de acolo. Localitatea se află în centrul României, lângă Brașov, iar istoria lor, cea vorbită, este valabilă pentru toți cei care trăim sau au trăit mai la sud sau mai la nord… Cei 100 de ani de Românie sunt celebrați anul acesta, în fiecare zi a anului. Nu știu dacă toată lumea a înțeles cum e cu Centenarul, dar eu am înțeles că doar făcând din iubire ceva, pentru țara mea, voi omagia cum se cuvine acest fapt! Și pe bunicul meu”spune regizoarea Camelia Moise.

Documentarul va fi proiectat în cadrul tuturor evenimentelor organizate în această zi, în România și în Republica Moldova.

Foto: Zilele Muzeului Național al Satului , Pe eroi să nu-i căutați în mormânt… ci în inimile noastre – facebook



29
/08
/23

Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.

28
/08
/23

Dacă vă întrebați cum să vă distrați în ultimele zile de vacanță, am o veste bună pentru voi: BIAF Kids este locul pe care nu trebuie să-l ratați! BIAF Kids este un eveniment special unde puteti să descoperiți magia cărților, a filmelor și a teatrului, într-un cadru plin de culoare și veselie.

23
/08
/23

Anul acesta, Timișoara s-a transformat într-un tărâm plin de magie, un ținut în care cultura își expune farmecele în cele mai radiante forme ale sale. Un loc în care vibrațiile interioare aproape că sunt palpabile, iar întru-poveste este o formă de a fi. În acest context, Galatic Tick Festival, își așază pe umeri, ca un zâmbet croit în lumină, mantia fluorescentă a premierelor culturale și propune publicului o călătorie în care sufletul și mintea devin aripile cu care ființa își desfată zborul.

22
/08
/23

21.000 de festivalieri și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a participa la un maraton de concerte memorabile susținute, pe cele 3 scene concept, de 16 trupe din România și din străinătate, și la evenimentele alternative oferite de ediția din acest an a festivalului ARTmania în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

21
/08
/23

Dezbaterea „Dimitrie Cantemir – un prinț român în Europa Luminilor”, susținută în limba engleză, de Ștefan Lemny, fost responsabil al colecțiilor de istorie la Biblioteca Națională a Frantei, și de Anna Svenbro, șefa Bibliotecii Nordice din cadrul Bibliotecii Sainte-Geneviève din Paris, se va desfășura luni, 21 august 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

21
/08
/23

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România.

18
/08
/23

Actorul american Armand Assante, cunoscut și aclamat la nivel mondial pentru rolurile sale din filme precum Gotti, The Odyssey sau American Gangster, vine la Buzău, ca invitat de onoare al Buzău International Arts Festival. Publicul BIAF va avea parte de o întâlnire memorabilă cu actorul ce a cucerit inimile a milioane de cinefili: pe data de 10 septembrie, ora 21.00, în spațiul dedicat din Piața Dacia, actorul va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?