Un spectacol de referință la Timișoara: GYPSIES
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-spectacol-de-referinta-la-timisoara-gypsies/

Teatrul Naţional din Timişoara vă invită în zilele de 11, 12 şi 13 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2, la spectacolul GYPSIES. După ce a avut numeroase reprezentaţii în Germania, la Deutsches Theater Berlin şi la Staatstheater Braunschweig, spectacolul va avea trei reprezentaţii în România, la Teatrul Naţional din Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2017

GYPSIES este rezultatul unui proiect de teatru internațional realizat de compania germană de teatru werkgruppe2 în coproducție cu Teatrul Naţional din Timişoara, Staatstheater Braunschweig, şi CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy.

Proiectul Gypsies. Roma and Sinti in Europe și-a propus să abordeze prin intermediul teatrului o serie de întrebări pe care le ridică societatea europeană a zilei de astăzi: „Cum se descriu rromii pe ei înșiși? Cum văd societatea care reprezintă majoritatea în țările în care trăiesc? Care ar fi, în opinia lor, cheia pentru a conviețui în armonie? Cum văd ei Europa viitorului?”. Ridicând mai degrabă noi întrebări decât grăbindu-se să formuleze răspunsuri, proiectul și-a propus să redefinească nuanțele relației dintre majoritate și minoritatea romă.

Julia Roesler, regizorul spectacolului Gypsies, și-a fondat cercetarea sociologică, și, mai cu seamă, demersul artistic pe o etapă de cercetare constând în interviuri realizate în toamna anului 2016 în România, Franța și Germania. ”Werkgruppe 2 a călătorit în trei țări împreună cu asociația „romatrial” și actorii implicați, împreună au cunoscut mulți oameni diferiți și le-au aflat și documentat poveștile de viață. Pe parcursul documentării au ieșit la iveală aspectele pe care le-am considerat cele mai importante în fiecare țară: problema accesului la educație în România, situația locativă în Franța și dreptul de ședere în Germania”, explică dramaturgul Silke Merzhäuser, care, alături de regizoarea Julia Roesler, formează compania de teatru werkgruppe 2.

Din echipa artistică a proiectului mai fac parte actorii Flavius Retea (Teatrul Național din Timișoara), Simon Bourgade, Gina Călinoiu, Ursula Hobmair, muzicienii Dejan Jovanović (acordeon) și Dejan Jovanović (vioară) și scenografa Charlotte Pistorius. Cercetarea și realizarea imaginilor video au fost coordonate de asistenții sociali Veronika Patočková și Hamze Bytyci. După Timișoara, următoarea destinație a spectacolului Gypsies este orașul francez Nancy, unde sunt programate reprezentații în toamna acestui an.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.