Unchiul Vanea, în regia lui Yuri Kordonsky – Spectacol eveniment la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/unchiul-vanea-in-regia-lui-yuri-kordonsky-spectacol-eveniment-la-tvr/

„- Dacă ai putea să-ţi vezi faţa şi mişcările. Ce lene ţi-e să trăieşti! Doamne, ce lene! […]
– Cred, Ivan Petrovici, că noi suntem atât de buni prieteni, fiindcă amândoi suntem aşa de plictisiţi şi de plicticoşi…”
(dialog între Elena Andreevna şi Ivan Petrovici în „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov). Unchiul Vanea de A. P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky; luni, 27 octombrie, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2014

Casa de Producţie a Televiziunii Române vă invită să urmăriţi un spectacol-eveniment: „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, în regia artistică a maestrului Yuri Kordonsky, un spectacol realizat în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra.

Spectacolul montat în această vară în studiourile TVR va fi difuzat în premieră luni, 27 octombrie, în două părţi – de la ora 20.10 (partea I) şi de la ora 23.10 Unchiul Vanea(partea a II-a), la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro.

În distribuţie: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele,Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András

Telespectatorii vor intra, de această dată, în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă – o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

În 2014 se împlinesc 115 ani de la premiera la Moscova a spectacolului „Unchiul Vanea”, în regia lui V.I. Nemirovici-Dancenko şi a lui Constantin S. Stanislavski (26 octombrie 1899). Anul acesta marchează şi 13 ani de la premiera spectacolului pus în scenă de către regizorul Yuri Kordonsky pe scena Teatrului Bulandra (12-13 mai 2001), din formula distribuţiei de atunci făcând parte şi regretata actriţă Irina Petrescu.

Iubitorii de teatru pot urmări un reportaj special despre această producţie-eveniment în ediţia de sâmbăta, 27 octombrie, a emisiunii „Arte, carte şi capricii” (difuzată de la ora 19.00, la TVR 2, TVR HD şi pe TVRplus.ro).

Foto: Unchiul Vanea – TVR

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.