UNDERCLOUD aduce teatrul independent în centrul istoric
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-aduce-teatrul-independent-in-centrul-istoric/

Festival Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD se va desfăşura în acest an, în perioada 22-31 august, selecţia incluzând spectacole şi evenimente culturale din ţară şi din străinătate.

Un articol de Liliana Matei|23 iulie 2016

Festivalul, aflat la a 9-a ediție, se va desfășura într-un spațiu nou, în centrul Capitalei: ARCUB Gabroveni, clădire emblematică pentru istoria Bucureștiului și un centru modern recunoscut, dedicat culturii urbane. Astfel, timp de zece zile, zecile de producții și evenimente conexe oferite de Festivalul UNDERCLOUD vor fi găzduite în cinci dintre sălile Hanului Gabroveni.

„UNDERCLOUD vă invită să trăiți din nou experiența unică a unui festival care pune accentul pe calitate, inovație, deschidere și experiment. Zece zile pline de teatru, la sfârșit de vară, într-un spațiu nou, în inima Bucureștiului, pentru a începe toamna pe modulul teatru”, a spus Chris Simion, regizor și directorul Festivalului Undercloud.

Ediția a 9-a a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD  va propune publicului cele mai noi și incitante producții din spațiul independent românesc, dar și câteva producții de teatru independent din străinătate. Anul acesta, programul festivalului va cuprinde spectacole din Anglia, Franța, Rusia, Republica Moldova, Israel și Grecia.

Și în ediția din acest an, UNDERCLOUD va prezenta publicului cele trei secțiuni principale:

  • secțiunea „Concurs”, în cadrul căreia vor participa spectacole românești care aduc un plus de noutate și originalitate;
  • secțiunea „Invitați din România”, categorie care include montări ce și-au câștigat deja notorietatea și a căror prezență în festival încurajează dialogul între artiștii consacrați și cei aflați la început de drum;
  • și secțiunea „Invitați din străinătate”, introdusă din 2014, când festivalul a devenit internațional;

Ca noutate, festivalul introduce și secțiunea „One-man/one-woman show”, care va aduce în prim-plan o formă de teatru extrem de ofertantă și prolifică pe scenele românești și internaționale.

Alături de spectacolele de teatru, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD vor avea loc și evenimente conexe, precum lansări de carte, workshopuri, masterclass-uri, ținute de personalități din lumea teatrului românesc, dar și de invitați din străinătate. De asemenea, cu ocazia centenarului DADA, va exista și un focus dedicat acestei mișcări.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România care a primit această distincţie.

UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociația Mișcarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, cofinanțat de AFCN, susține București 2021 –  Oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

03
/03
/14

Favoritul "12 Years a Slave" a fost desemnat cel mai bun film al anului la Oscar 2014. Alfonso Cuaron ("Gravity") a câștigat premiul pentru cea mai bună regie, iar Cate Blanchett ("Blue Jasmine") și Matthew McConaughey ("Dallas Buyers Club"), premiul pentru cei mai buni actori în rol principal. Cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar au fost desemnați Jared Leto ("Dallas Buyers Club"), respectiv Lupita Nyong'o ("12 Years a Slave").

02
/03
/14

În luna lui Mărţişor, Teatrul Metropolis îi ajută pe domni să le ofere partenerelor câte un cadou. Este simplu. Toţi spectatorii care vor veni la producţiile Teatrului Metropolis în perioada 1-15 martie pot participa la tombola care le garantează premii oferite de Cinnamon Beauty Salon, situat în imediata vecinătate a teatrului (Str. Tunari, nr. 6).

02
/03
/14

Se joacă în Laboratorul de la Bulandra spectacolul „Arlechino moare?“, un alt atelier condus de Antoaneta Cojocaru, aceeași care ne-a dat „Pescărușul“.

01
/03
/14

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

28
/02
/14

La prima vedere, am putea gândi că este o nepotrivire: cum ar putea să sune arii franceze cu un peruan, Simfonia Alpilor cu o orchestră japoneză şi simfoniile lui Robert Schumann cu dirijorul Yannick Nezet Seguin decât, să spunem, nepotrivit? În 3 martie se lansează la nivel internaţional aceste albume semnate de extra-europeni care oferă însă versiuni de referinţă pentru repertoriul european.

28
/02
/14

Sâmbăta, 1 Martie, “de la orele 19 si ceva, spre 20.00, cant despre urzici patimase, spanac inrourat de sentimente, loboda cu inima, soare instabil, mugurasi, depresie, anxietate...”, spune Maria Raducanu, care vă invită să o vedeţi şi să o ascultaţi pe scena Teatrului de Artă Bucureşti.

28
/02
/14

Din cartea scrisă de soţia sa, Romola de Pulszki, aflăm că marele balerin rus s-a născut la 28 februarie 1890, la Kiev, oraşul cu patru sute de biserici, într-o familie de dansatori de origine poloneză.

28
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 28 februarie s–a născut scriitorul şi filozoful Mircea Eliade? După terminarea învățămîntului primar la școala de pe strada Mîntuleasa, Eliade devine elev al Colegiului Spiru Haret fiind coleg cu Arșavir Acterian, Haig Acterian, Petre Viforeanu, Constantin Noica și Barbu Brezianu.Devine interesat de științele naturii și de chimie, ca și de occultism, și a scris piese scurte pe subiecte entomologice. În ciuda tatălui său care era îngrijorat de faptul că-și pune în pericol vederea și așa slabă, Eliade citește cu pasiune şi învăță, fără profesor, italiana și engleza, apucându-se să studize în acelaşi timp persana și ebraica. Opera completă a lui Mircea Eliade cuprinde peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.