Festivalul Undercloud- ziua a cincea, prin ochii spectatorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-ziua-a-cincea-prin-ochii-spectatorului/

Vineri, 5 septembrie, în Festivalul de teatru independent Undercloud, au fost prezentate spectacolele “Drama cum laudae”, “Acum ori niciodată” şi “Două liniuţe”.

Un articol de Elena Simion|6 septembrie 2014

Seara a debutat cu spectacolul “Drama cum laudae”- un spectacol despre oameni,  despre adevărata lor față, în lumini și umbre. Coregrafia, regia și interpretarea au aparținut actriței Dana Porlogea, iar proiecțiile video suprinzătoare au fost realizate de Cinty Ionescu.

IMG_6271

Spectacolul îmbină stepul, pantomima, dansul și vizualul într-o poveste complexă care urmărește existența umană, cu fațetele variate ale bucuriei sau ale tristeții, lupta evolutivă  și dezumanizarea. Mesajul emoționant, care îndeamnă la iubire, la căutarea propriilor răspunsuri  și valori, a primit aplauze îndelungate din partea publicului. Nu întâmplător, fiecare spectator a plecat cu un mic mesaj, ce conține numele unei valori umane. Ar fi minunat dacă spectacolele de teatru-dans ar avea mai mulți spectatori, iar publicul român ar avea o deschidere mai mare către acest tip de spectacol.

Sala “Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român a fost spațiul în care s-a jucat al doilea spectacol al serii: “Acum ori niciodată”, în regia lui Mihai Constantin. Piesa lui Valentin Krasnogorov reia tema căsătoriei presărate cu nelipsitele fisuri în relația dintre soți. În aparență este o comedie ușoară, dar dincolo de umorul debordant, care a ținut sute de spectatori în hohote timp de o oră jumătate, actorii transmit emoții puternice și frământări care apar în sufletul oricăi om. Poate este și motivul pentru care cele patru personaje nu au nume.

IMG_6378Doi soți (Șervan Pavlu și  Mirela Oprișor) serbează mai mulți ani de căsătorie, dar fiecare își dorește să divorțeze. Umorul este generat de prezența amanților (Gheorghe Ifrim și Nicoleta Lefter) la pseudoaniversare. Probleme precum lipsa de comunicare, teama de căsătorie și de căderea în dizgrația societății sau frica de adevăr sunt disecate cu umor în conversațiile personajelor, interpretate magistal de cei 4 actori. Experiența și talentul actoricesc au fost remarcate cu ușurință de spectatori, interpretarea fiind dinamică și credibilă pentru zecile de cupluri aflate în sală și nu numai.

IMG_6542Ultimul spectacol al serii a fost “Două liniuțe”, în regia Liei Bugnar. Este altă piesă despre relația de cuplu, abordată într-un mod original, de la perspectiva bancii din parc (în rol de povestitor) până la cea a prezervativului care așteaptă într-un buzunar. Oamenii sunt ființe unice, care simt diferit, iar toate aceste tipuri de sensibilitate se regăsesc în interpretarea de excepție a actorilor: Marius Manole, Medeea Marinescu, Ilinca Manolache, Cătălin Babliuc, Istvan Teglas, Irina Antonie și Anghel Damian.

Ziua cu numărul 6 vă așteaptă cu două spectacole: “Testosteron” de Andrzej Saramonowicz, cu Marian Râlea, Tudor Pârvu, Lucian Iftime, Vlad Logigan, George Remeș, Tudor Aaron Istodor, Marin Grigore (ora 19:00) și spectacolul ”Blind Hamlet” de Nassim Soleimanpour (ora 21:00). Spectacolul prezentat de „Actors Touring Company“ este un spectacol interactiv, care solicita un public dornic să participe și să comunice cu realizatorii și cu ceilalți spectatori. Spectacolul se va juca în limba engleză. Detalii pe: www.undercloud.ro

foto: Mihaela Petre

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.

13
/01
/17

Începând din acest weekend, Nino, personajul îndrăgit din seria de concerte-lecție ale Operei Comice pentru Copii "Cu Nino în jurul Lumii", îi așteaptă pe cei mici pe Patinoarul Copiilor, deschis în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16.