Ursul de Aur, decernat unui film chinezesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-decernat-unui-film-chinezesc/

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiţie, trei au fost chinezeşti, iar două dintre acestea au câştigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii.

„E foarte greu de crezut că acest vis s-a îndeplinit după atâta timp”, a declarat Diao Yinan, după care a mulțumit echipei și a adăugat că scenariul la „Black Coal, Thin Ice”/ „Bai Ri Yan Huo” a fost scris acum opt ani.

Al treilea lungmetraj al lui Diao Yinan, aflat la limita între filmul de gen și filmul de artă, a cucerit juriul condus de americanul James Schamus, notează Mediafax.

Revista „Variety” spune despre povestea unui fost politist care descoperă secretul unor morți succesive pe măsura ce se îndrăgostește de o misterioasă văduvă trimite la Raymond Chandler și James M. Cain.

Richard Linklater a obținut Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor pentru „Boyhood”, 164 de minute filmate în decursul a 39 de zile de-a lungul a 10 ani, un experiment cinematografic asemănător serialului documentar „Up”, de Michael Apted (care urmărea evoluția a 14 copii britanici din 1964 până în 2012).

Ursul de Aur

Boyhood, de Richard Linklater Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor

Filmul, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Sundance, urmărește în special evoluția unui băiat, Mason (Ellar Coltrane) de la vârsta de 6 ani până în adolescență.

Părinții despărițiți ai lui Mason sunt interpretați de Ethan Hawke și Patricia Arquette, iar sora lui Mason de Lorelei Linklater, fiica regizorului.

Proiectat la Berlin în penultima zi a competiției, „Boyhood” a fost filmul favorit al criticilor pentru Ursul de Aur.

„Aimer, boire et chanter” de Alain Resnais, o nouă explorare a filmului ca teatru filmat și abstractizat la maximum, a plecat acasă cu Ursul de Argint – Premiu „Alfred Bauer” pentru un film care deschide noi perspective.

„Aceasta este cea mai nimerită recunoaștere pentru Alain Resnais care la 91 de ani este un campion al inovației”, a spus pe scenă producatorul Jean-Louis Livi primind trofeul în numele cineastului care nu a venit la festival.

Juriul internațional a fost compus din: James Schamus (președinte), Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Faharani, Greta Gerwig, Michel Gondry, Tony Leung și Christoph Waltz.

Ursul de Aur

James Schamus, președintele Juriului internațional al celei de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin

Premiul FIPRESCI s-a dus la „Aimer, boire, chanter”/Life of Riley de Alain Resnais. Juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film a premiat câte un film din competiție, Panorama și Forum, fiind condus de veteranul critic francez Michel Ciment, și compus din nouă membri, printre care și românul Mihai Fulger.

PALMARESUL JURIULUI INTERNAȚIONAL

Ursul de Aur pentru Cel mai bun film: „Bai Ri Yan Huo”/”Black Coal, Thin Ice” de Diao Yinan (China)

Ursul de Argint- Grand Jury Prize: „Grand Budapest Hotel” de Wes Anderson (SUA)

Ursul de Argint – Premiu „Alfred Bauer” pentru un film care deschide noi perspective: „Aimer, boire et chanter”/”Life of Riley” de Alain Resnais (Franta)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor: Richard Linklater pentru „Boyhood” (SUA)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor: Liao Fan pentru „Bai Ri Yan Huo”/”Black Coal, Thin Ice”

Ursul de Argint pentru Cea mai buna actriță: Haru Kuroki pentru „Chiisai  Ouchi”/”The Little House” de Yoji Yamada (Japonia)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu: Anna Brüggemann si Dietrich Brüggemann pentru „Kreuzweg”/”Stations of the Cross” de Dietrich Brüggemann (Germania)

Ursul de Argint pentru Contributie artistica deosebita in categoriile imagine, montaj, coloana sonora, costume sau scenografie: Zeng Jian pentru imaginea filmului „Tui Na”/”Blind Massage” de Lou Ye (China)

Ursul de Aur pentru întreaga carieră: Ken Loach

Ursul de Aur pentru scurtmetraj: „Tant qu’il nous reste des fusils à pompe” de Caroline Poggi si Jonathan Vinnel

Ursul de Argint – Jury Prize: „Laborat” de Guillaume Cailleu

Premiul de debut: „Güerros” de Alonso Ruizpallacios

Foto cu Ursul de Aur , Black Coal, Thin Ice, Boyhood și James Schamus – Cinemagia

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.

09
/12
/16

Cineastul olandez Paul Verhoeven, regizorul unor producții precum "Robocop" (1987) sau "Basic Instinct" (1992), va fi președintele juriului celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin ( 9-19 februarie 2017). Verhoeven îi urmează în fruntea juriului Berlinalei actriței Meryl Streep.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

05
/12
/16

Cinefilii pot vedea, în această noapte, la FILMUL de ARTĂ, de pe TVR 2, excelenta animație Iluzionistul (L'ILLUSIONNISTE-Franţa, 2010), în regia lui Sylvain Chomet. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar, în 2011, pentru cel mai bun film de animaţie, fiind răsplătit în același an cu un Premiul Cesar.

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.