Ursul de Aur și Leopardul de Aur încununează a 5-a ediție BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-si-leopardul-de-aur-incununeaza-a-5-a-editie-bieff/

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF dă startul celei de-a cincea ediţii miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepţie, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno şi Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN şi ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2014

Ursul de Aur și Leopardul de Aur – BIEFF 2014 / În plus, proiecția BIEFF oferă șansa vizionării a două dintre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, chiar înaintea decernării acestor distincții, care va avea loc pe 13 decembrie. Astfel, cinefilii se pot delecta vineri cu TAPROBANA și sâmbătă cu EMERGENCY CALLS din programul Urban Ghosts, iar la scurt timp pot afla și clasamentul Academiei Europene.

Taprobana

„În acestă scurtă comedie, Luis Vaz de Camões, cel mai mare poet renascentist portughez, se află într-un impas creativ în timp ce se lasă absorbit de un stil de viață hedonist, coprofag și tulburat de droguri. TAPROBANA (Premiul pentru Cel Mai Bun Film European la Berlinale) îl urmărește pe poet și pe iubita acestuia, Dinamene, în timp ce el îşi scrie capodopera, poemul epic Os Lusíadas.

Poetul călătorește de la cacofonia junglei indiene, înconjurat de elefanți alegorici și maimuţe ce rimează, spre frontiera dintre Rai și Iad, unde se confruntă cu fantezia sa: faima și imortalitatea.” (Gabriel Abrantes)

As Long as Shotguns Remain

Câştigător ale Ursului de Aur pentru scurtmetraj la Berlinale, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN are loc „vara în Bouloc, un mic sat din sudul Franței. Este extrem de cald și totul zace abandonat. În vârstă de 18 de ani, Joshua rătăcește prin împrejurimi, fără scop. Case cu familii divorțate, șiruri de bazine de înot. Amintirile sinuciderii celui mai bun prieten al lui, Silvain, îl călăuzesc, tânarul le citește în zidurile caselor.

Nici Joshua nu vrea să continue să trăiască. El deja face parte din lumea celor morți, dar încă mai trebuie să aibă grijă de fratele său înainte de a putea trece dincolo. Trebuie să găsească o familie pentru el.” (Berlinale 2014)

Abandoned Goods

Câştigător al premiului Leopardul de Aur pentru scurtmetraj la Locarno, ABANDONED GOODS spune povestea călătoriei Colecției Adamson, una dintre cele mai importante colecții britanice de artă de azil. Aceasta conține în jur de 5500 de lucrări create între 1946 și 1981 de pacienții spitalului de psihiatrie Netherne în Surrey. Filmul explorează felul în care obiectele se transformă din probe clinice în opere de artă venerate și oferă o perspectivă emoţionantă asupra istoriei nevăzute a vieții de azil, în Marea Britanie de după război.

Noah

Laureat cu Marele Premiu şi Premiul Publicului la Clermont-Ferrand, dar şi cu Premiiul Criticii la Toronto, „NOAH reprezintă povestea de dragoste care are loc în epoca rețelelor on-line, compus numai din imagini afișate pe un monitor de calculator (…) pe Facebook, Twitter, și YouTube.

Cu o narațiune axată pe epoca noastră plină de îndoială și durere, filmul nu este altceva decât o interpretare pătrunzătoare a felului în care lumea digitală ne-a schimbat viața, gândurile și emoțiile noastre de zi cu zi.” (Byeong-Won Jang, Jeonju International Film Festival)

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO și Cinema Elvira Popescu.

Foto: Ursul de Aur,  TAPROBANA – cinemagia

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.