Vara continuă cu tot mai multe premiere KineDok
https://www.ziarulmetropolis.ro/vara-continua-cu-tot-mai-multe-premiere-kinedok/

Cea de a 7-a ediţie KineDok aduce în atenţia spectatorilor 14 documentare de autor din Europa Centrală şi de Est, dintre care patru sunt prezentate în premieră naţională. Luna aceasta tot mai multe locaţii KineDok din ţară îşi deschid porţile.

Un articol de Petre Ivan|2 august 2021

Pe 30 iulie ne gasiți la festivalul Ruralympics unde vom proiecta trei filme din catalogul ediției: documentarul românesc premiat la Sundance “Acasă” (regia: Radu Ciorniciuc), filmul croat prezentat în premieră națională “Împinge – Trage” (regia: Neven Hitrec) și “Viața magică a lui V” (regia: Tonislav Hristov) – un documentar ce oferă o nouă perspectivă asupra sănătății mintale. Ruralympics este un eveniment de 3 zile cu activități adresate tinerilor din zona rurală, care va avea loc în comuna Teișani între 30 iulie și 1 august.

Dacă nu ați făcut-o deja, încă mai puteți viziona portretul emoționant al Ninei Cassian în ultimii ei ani de viață -“Distanța dintre mine si mine” în regia Monei Nicoară și a Danei Bunescu. Filmul va rula în două locații KineDok, și anume la Muzeul Cineastului Amator din Reșița pe 31 iulie și la cafeneaua Framm’s din Alba Iulia pe 5 august.

Între timp proiecțiile de la MA Hub Oradea continuă cu filmul “Kiruna – o lume complet nouă” (regia: Greta Stocklassa) și cu documentarul de investigație “Nu s-a întâmplat nimic” (regia: Barbora Berezňáková), care cercetează condițiile misterioase în care s-a produs răpirea fiului președintelui slovac în anul 1995. De asemenea, în fiecare joi puteți viziona filme KineDok în grădina verde a Muzeului Național al Literaturii Române din București. Pe 5 august vă invităm la o altă premieră națională – documentarul slovac “Chemarea” (regia: Erik Praus), ce ne oferă o incursiune în spiritualitate și misticism în vremuri moderne.

Căldura nu ne sperie, așa că vă așteptăm cu drag în oricare dintre locațiile noastre unde vă puteți petrece liniștiți vacanța cu filme documentare din întreaga lume.

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

 

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.