„Vara lui 1993”, lungmetrajul de debut al regizoarei catalane Carla Simón, din 9 martie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/vara-lui-1993-lungmetrajul-de-debut-al-regizoarei-catalane-carla-simon-din-9-martie-in-cinematografe/

O fetiţă orfană de numai 6 ani e nevoită să se mute cu familia unchiului său în sensibilul debut autobiografic al Carlei Simón, „Vara lui 1993”.

Un articol de Liliana Matei|27 februarie 2018

Cu un echilibru atent între narațiune și atmosferă, „Vara lui 1993” va ajunge în cinematografele din România începând cu 9 martie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Deși personajul principal este o puștoaică (filmul debutând în secțiunea Generation Kplus în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a și câștigat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj), povestea care se desfășoară pe marele ecran se adresează deopotrivă publicului tânăr, cât și celui matur.

Adoptată de unchiul ei, Esteve (David Verdaguer) și de mătușa Marga (Bruna Cusí), Frida (Lala Astigas) descoperă noul său mediu, o veche fermă într-o zonă montană, aproape de o pădure densă. Noii ei părinți adoptivi se dovedesc prietenoși, iar un alt lucru bun este că au o fiică de trei ani pe nume Anna (Paula Robles), care poate deveni un partener de joacă. Pentru un alt copil mai puțin traumatizat decât dezrădăcinata Frida, acesta ar fi cel mai idilic loc de ședere, cu alte cuvinte, o vacanță permanentă. Fridei ii este greu să gestioneze moartea părinților și să se adapteze la noua ei viață. Înainte de sfârșitul verii petrecute în provincie, fata trebuie să învețe să-și controleze emoțiile, iar părinții trebuie să învețe să țină la ea ca la propria lor fiică.

Unul dintre cele mai izbitoare elemente ale filmului este modul în care evită sentimentalismul în timp ce reproduce emoțiile incoerente, conflictuale ale unui copil care nu știe cum să-și proceseze trauma. Scenele dintre Frida si Anna sunt remarcabile pentru naturalismul lor neafectat, iar în timp ce fata mai mare știe că are un avantaj de dezvoltare fată de verișoara ei, ea este, de asemenea, într-un mod dureros, conștientă de faptul că Anna este cea care primește dragostea neîntreruptă a părinților ei. La un dans în sat, Frida observă cum Marga si Esteve dansează cu bucurie pe muzică în timp ce Anna îmbrățișează piciorul tatălui său. Ar fi binevenită să se alăture, dar va dura mult timp până ca Frida să se simtă ca un membru cu drepturi depline al acestei familii.” declară Jay Weissberg în cronica sa de pe Variety.

După premiera din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, filmul Vara lui 1993” a câștigat imediat o mare parte din public, dovada fiind numeroasele premii cu care se poate lăuda deja. Pe lângă premiile din cadrul numeroaselor festivaluri la care a luat parte, filmul a fost premiat și în cadrul Premiilor Goya unde a fost apreciat pentru Cel mai bun debut regizoral, Cel mai bun actor în rol secundar și Cea mai bună actriță debutantă.

„Vara lui 1993” va fi distribuit în cinematografele din România din 9 martie, de Transilvania Film.

11
/09
/15

Filmul Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, aduce pe ecranele din România, începând din 18 septembrie, o distribuție formată din actori talentați, pe care publicațiile internaționale i-au remarcat deja la Festivalul de la Cannes. Teodor Corban și Iulian Postelnicu au rolurile centrale în film, alături de Oxana Moravec, iar performanțele lor sunt unul dintre punctele forte ale peliculei. Din 18 septembrie, Un etaj mai jos poate fi văzut în cinematografele din România

10
/09
/15

Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, filme de ficţiune sau documentare. Pasionații de film din București și Cluj sunt așteptați la cea de-a șașea ediție a maratonului dedicat cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 18 septembrie 2015.

10
/09
/15

Joi, 10 septembrie, de la ora 20.00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), va avea loc proiecția filmului Aferim!, în regia lui Radu Jude. La eveniment va fi prezentă producătoarea Ada Solomon. Proiecția are loc în cadrul celei de-a doua ediții a BUCHAREST PHOTO WEEK festival.

09
/09
/15

Publicul prezent la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est e invitat să își ascută, încă o dată, atenția și creioanele: 39 de scurtmetraje de animație delicioase vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul secțiunii speciale Animash. Prezentate și premiate la festivaluri de film importante din lume, animațiile scurte ce compun această secțiune a festivalului intră în competiție pentru tradiționalul vot al spectatorilor bucureșteni.

09
/09
/15

Animația lui Genndy Tartakovsky, Hotel Transilvania 2 va rula în deschiderea celei de-a treia ediție a DRACULA FILM FESTIVAL. Evenimentul va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinema One, Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta din Brașov.

08
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Doi prieteni săraci furând sicriul lui Chaplin pentru bani ar fi putut fi subiectul unui film de ţinut minte. Cu „Preţul gloriei”, regizorul francez Xavier Beauvois ratează însă atât în a oferi o comedie sănătoasă, cât şi în a-l omagia pe marele comic.

04
/09
/15

Unul dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, ,,Dheepan”, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

03
/09
/15

CRONICĂ DE FILM „Secretul nasturelui de sidef”, cel mai nou documentar, extrem de ambiţios, al regizorului chilian Patricio Guzmán este un film-eseu în care traume ale trecutului sunt puse într-un dialog neaşteptat ce chestionează însăşi sănătatea civilizaţiei moderne.