Vaticanul, invitat de onoare la următoarea ediţie a Salonului de Carte de la Torino
https://www.ziarulmetropolis.ro/vaticanul-invitat-de-onoare-la-urmatoarea-editie-a-salonului-de-carte-de-la-torino/

Statul Vatican va fi invitatul de onoare la următoarea ediţie a Salonului de Carte de la Torino, un eveniment major pentru editurile italiene, a anunţat vineri preşedintele regiunii Piemont, Roberto Cota.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

Statul Vatican va fi invitatul de onoare la următoarea ediţie a Salonului de Carte de la Torino, un eveniment major pentru editurile italiene, a anunţat vineri preşedintele regiunii Piemont, Roberto Cota. 

Roberto Cota a salutat cu această ocazie „un eveniment de două ori excepţional: datorită faptului că Vaticanul va fi prezent la Salonul Internaţional de Carte şi datorită faptului că această prezenţă va avea loc în timpul pontificatului unui papă care are origini piemonteze“, citând o scrisoare a lui Tarcisio Bertone, secretar de stat al Sfântului Scaun, relatează AFP.

Sunt mândru că voi putea să asist la acest eveniment istoric în calitate de preşedinte al regiunii Piemont şi sunt sigur că teritoriul din care papa Francisc este originar va şti, ca întotdeauna, să fie la înălţimea situaţiei.

Roberto Cota,
președintele regiunii Piemont

Directorul Salonului de Carte de la Torino, Rolando Picchioni, şi-a exprimat la rândul său bucuria: „Este o mare onoare pentru noi că Vaticanul a răspuns dorinţei noastre de a-l avea la Salon în calitate de invitat de onoare“. El i-a mulţumit cardinalului Bertone şi „ministrului“ Culturii de la Vatican, Gianfranco Ravasi „pentru faptul că au acceptat o ocazie fără precedent”.

Ne va permite tuturor să descoperim şi să cunoaştem în amănunt istoria şi bogăţia culturală a unui stat mic din punct de vedere geografic, dar care are o mare importanţă politică şi un mare prestigiu spiritual.

Rolando Picchioni,
directorul Salonului de Carte de la Torino

Oraşul Vatican este cel mai mic stat din lume. El a fost inclus oficial în comunitatea internaţională pe 7 iunie 1929, în urma Acordurilor de la Latran, semnate pe 11 februarie în acelaşi an între papa Pius al XI-lea şi Benito Mussolini.

Populaţia Vaticanului numără în prezent aproximativ 800 de persoane care au cetăţenia statului Vatican – cardinali, reprezentanţi diplomatici ai Sfântului Scaun (nunţi apostolici), alţi preoţi şi aproximativ 100 de ofiţeri din Garda Elveţiană.

Info:

Cea de-a 27-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino va avea loc în perioada 8-12 mai 2014.

Foto credit: Bookfest (Facebook)

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.