Vederi din Iordania
https://www.ziarulmetropolis.ro/vederi-din-iordania/

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deşertul Wadi Rum şi Petra, minunea din deşert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

Un articol de Andrei Crăciun|17 ianuarie 2019

Ammanul. De la Amman, reevaluezi Bucureștiul: ți se pare brusc un oraș occidental, extrem de curat, cu un trafic lin, plăcut.

Ammanul e un bazar întins pe coline, ca o Romă uitată în Orient. Dacă vă place să vă târguiți și când cumpărați o pâine, ați ajuns unde trebuie.

Ammanul este, pe de altă parte, un oraș care crește, intră vijelios în mileniul al III-lea, și are parfumul Occidentului mai ales pe Rainbow Street și în cartierul său parizian (Paris Square).

Ammanul abundă în cafenele în care puteți lenevi, zilele trec leneș înspre deșert, uneori țin și cale de cinci narghilele. Sunt douăzeci și șapte de universități în Iordania, oamenii sunt bine educați, vorbesc engleză, ruinele Imperiului Britanic nu s-au prăbușit.

În Amman sunt vestigii romane, răsăriturile și amurgurile sunt cele mai frumoase din lume, araba e o limbă poetică, iar poeții săi știu că răsăriturile și amurgurile sunt cele mai frumoase din lume și nu uită să îi mulțumească lui Allah. Atenție: înainte de zori vă vor trezi muezinii, cu chemarea lor la rugăciune, nu aveți ce face.

Și desigur mai e mâncarea. Nici aici nu aveți ce face: veți mânca și veți plânge, ca Labiș la moartea căprioarei. Recomand restaurantul Hashem, din centrul vechi al orașului, el însuși de-o seamă cu istoria.

Iordania e plină de refugiați din războaiele Orientului Mijlociu, din Palestina, Irak sau Siria. Nu vă temeți: nu are nimeni treabă cu nimeni. Oamenii sunt prietenoși și le poartă turiștilor respectul cuvenit. Iordania trăiește în mare măsură din turism.

Madaba. Madaba ascunde biserici vechi de când lumea, pline de comori, hărți prețioase și mozaicuri cum nu mai sunt pe pământ. Orașul are numeroși creștini și ceva din farmecul Betleemului din Palestina, locul nașterii fiului dulgherului din Nazaret – Iisus Hristos, cunoscut în numeroase locuri de pe pământ drept Mântuitorul.

Ca să ajungeți aici, coborâți de pe Muntele Nebo, unde se află o splendidă biserică franciscană. Aici a călătorit Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2000, an cu conotații importante în istoria creștinismului.

Și tot de pe muntele Nebo a văzut Moise pământul făgăduinței, în care Domnul nu i-a îngăduit să pună piciorul. Mai departe e Marea Moartă, unde timpul chiar nu mai are nicio importanță.

Jerash. Jerash-ul e o altă minune romană a Orientului, asemănătoare cu Palmira, pe care au distrus-o nebunii în Siria (se reconstituie, dar nu va mai fi niciodată la fel). Jerash-ul îți arată cât de departe ajunsese civilizația română. Iar când soarele mângâie pietrele vechi de mii de ani veți simți că istoria oamenilor e comună, că toți avem același destin.

Jerash-ul, așadar.

În Amman sunt vestigii romane, răsăriturile și amurgurile sunt cele mai frumoase din lume, araba e o limbă poetică, iar poeții săi știu că răsăriturile și amurgurile sunt cele mai frumoase din lume și nu uită să îi mulțumească lui Allah. Atenție: înainte de zori vă vor trezi muezinii…



22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.