Vera Ion a primit premiul Ambasadei Irlandei pentru un dramaturg în curs de afirmare
https://www.ziarulmetropolis.ro/vera-ion-a-primit-premiul-ambasadei-irlandei-pentru-un-dramaturg-in-curs-de-afirmare/

Vera Ion a primit premiul Ambasadei Irlandei la Bucureşti pentru un dramaturg în curs de afirmare (Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright), ceremonia desfăşurându-se în prezenţa ambasadorului Irlandei, Oliver Grogan, şi a preşedintelui Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru.

Un articol de Andrada Văsii|21 iunie 2013

Vera Ion a primit premiul Ambasadei Irlandei la Bucureşti pentru un dramaturg în curs de afirmare (Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright), ceremonia desfăşurându-se în prezenţa ambasadorului Irlandei, Oliver Grogan, şi a preşedintelui Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru.

Vera Ion a fost premiată, joi, pentru textul „Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mică donaţie”, potrivit unui comunicat remis Mediafax. Celelalte două piese finaliste au fost „Sub pământ”, de Mihaela Michailov, şi „În aer”, de Alexandra Pâzgu.

Vera Ion este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti şi a fondat, alături de colegii săi Miruna Dinu, Bogdan Georgescu, David Schwartz şi Ioana Păun, grupul tangaProject, un atelier de teatru independent pentru dezvoltarea şi explorarea noilor tipuri de teatralitate şi dramaturgie, în special în comunităţile marginalizate.

De asemenea, este cofondatoarea atelierului de dramaturgie „Scrie despre Tine”. Piesele scrise la acest atelier au fost prezentate pentru prima dată în festivalul „Scrie despre tine”, anul acesta.

Premiul Ambasadei Irlandei este acordat unui dramaturg pentru un text care a fost jucat pe scena unui teatru românesc (adaptările radio şi TV sunt excluse). Premiul este în valoare de 1.000 de euro, la care se adaugă traducerea piesei în limba engleză, cu ajutorul unui dramaturg irlandez, şi posibilitatea de a o pune în scenă, în repetiţii, la Teatrul Naţional Irlandez – Abbey Theatre.

Foto: www.romaniapozitiva.ro

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).