Vera Ion a primit premiul Ambasadei Irlandei pentru un dramaturg în curs de afirmare
https://www.ziarulmetropolis.ro/vera-ion-a-primit-premiul-ambasadei-irlandei-pentru-un-dramaturg-in-curs-de-afirmare/

Vera Ion a primit premiul Ambasadei Irlandei la Bucureşti pentru un dramaturg în curs de afirmare (Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright), ceremonia desfăşurându-se în prezenţa ambasadorului Irlandei, Oliver Grogan, şi a preşedintelui Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru.

Un articol de Andrada Văsii|21 iunie 2013

Vera Ion a primit premiul Ambasadei Irlandei la Bucureşti pentru un dramaturg în curs de afirmare (Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright), ceremonia desfăşurându-se în prezenţa ambasadorului Irlandei, Oliver Grogan, şi a preşedintelui Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru.

Vera Ion a fost premiată, joi, pentru textul „Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mică donaţie”, potrivit unui comunicat remis Mediafax. Celelalte două piese finaliste au fost „Sub pământ”, de Mihaela Michailov, şi „În aer”, de Alexandra Pâzgu.

Vera Ion este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti şi a fondat, alături de colegii săi Miruna Dinu, Bogdan Georgescu, David Schwartz şi Ioana Păun, grupul tangaProject, un atelier de teatru independent pentru dezvoltarea şi explorarea noilor tipuri de teatralitate şi dramaturgie, în special în comunităţile marginalizate.

De asemenea, este cofondatoarea atelierului de dramaturgie „Scrie despre Tine”. Piesele scrise la acest atelier au fost prezentate pentru prima dată în festivalul „Scrie despre tine”, anul acesta.

Premiul Ambasadei Irlandei este acordat unui dramaturg pentru un text care a fost jucat pe scena unui teatru românesc (adaptările radio şi TV sunt excluse). Premiul este în valoare de 1.000 de euro, la care se adaugă traducerea piesei în limba engleză, cu ajutorul unui dramaturg irlandez, şi posibilitatea de a o pune în scenă, în repetiţii, la Teatrul Naţional Irlandez – Abbey Theatre.

Foto: www.romaniapozitiva.ro

02
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Inclus în Competiţia Festivalului de la Cannes, „Julieta”, noul film al spaniolului Pedro Almodóvar, bazat pe povestiri ale scriitoarei canadiene Alice Munro, laureată cu Nobel, este o melodramă plină de culoare în care sentimentele sunt aproape abstractizate, însă fără a exclude emoţia.

02
/10
/16

„Câini”, primul lungmetraj al lui Bogdan Mirică, film care rulează acum și în cinematografele din România, a ajuns pe 28 septembrie pe marile ecrane din Franța, unde este elogiat în presă.

30
/09
/16

În cadrul campaniei de promovare a filmului „Două lozuri”, susținută de AFI Palace Cotroceni și Cinema City, autoturismul Dacia 1300 care „a jucat alături de Bucur, Papadopol și Boguță” va fi expus la intrarea FAR din AFI Palace Cotroceni.

30
/09
/16

Lansat în cinematografele din Franța pe 28 septembrie, la o săptămână după premiera din România, filmul Câini, debutul regizorului Bogdan Mirică, este elogiat în marile publicații din Franța. Cotidienele franceze Le Figaro, Libération sau Nouvel Observateur, reviste precum Paris Match și Time Out și publicații online de cultură recomandă filmul ca una dintre cele mai importante lansări ale săptămânii. Câini poate fi văzut zilele acestea și în cinematografele din România.

30
/09
/16

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR” își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York.

30
/09
/16

Un horror psihologic care a polarizat presa internațională la Cannes și propunerile Franței, Spaniei și ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

29
/09
/16

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzica clasica” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 10 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/16

Nae Ionescu are motive să fie invidiat de către orice scriitor ilustru sau o altă personalitate din orice domeniu al cunoașterii, căci Dora Mezdrea i-a alcătuit cea mai vastă biografie. Nici Goethe, care s-a însurat după 80 de ani, nici Titu Maiorescu, Mihai Eminescu sau Dobrogeanu Gherea n-au ajuns la numărul de record de volume biografice.