Viaţa românească – 110 ani de la apariţie, expoziţie cu documente inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/viata-romaneasca-110-ani-de-la-aparitie-expozitie-cu-documente-inedite/

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează expoziţia Viaţa românească – 110 ani de la apariţie, ce valorifică patrimoniul MNLRI şi extraordinara colecţie a istoricului literar Nicolae Scurtu. Vor fi expuse în premieră documente de patrimoniu deosebit de valoroase pentru istoria noastră literară, de la scrisori şi fotografii la ediţii princeps, ediţii cu autograf sau cărţi de vizită.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2016

Expoziţia reconstituie şi evidenţiază momentele prin care a trecut cunoscuta revistă literară şi ştiinţifică, în existenţa ei ieşeană: martie 1906 – iunie 1916, martie 1920 – decembrie 1929, până la mutarea redacţiei la Bucureşti, începând cu ianuarie 1930.

Expoziţia cuprinde o bogată corespondenţă inedită a membrilor redacţiei „Vieţii româneşti”: Mihail Ralea, Octav Botez, Mihail Sadoveanu, Lucia Mantu, Păstorel Teodoreanu. G. Topîrceanu, Otilia Cazimir, Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti ş.a. Printre altele, este expus în premieră un exemplar din „Larousse médical illustré” (ediţia din 1925), care a aparţinut lui G. Topîrceanu, cu sublinieri ale acestuia din anii de boală. La pagina 513, Topîrceanu sublinia în creion roşu, bolile ficatului, între care şi ciroza hepatică (boala care l-a răpus la 7 mai 1937).

Colecţia de fotografii, cu multe rarităţi prezentate pentru prima dată publicului, îi reprezintă pe întemeietorii revistei (Constantin Stere, Paul Bujor, Garabet Ibrăileanu), pe unii membri ai redacţiei şi pe o parte dintre numeroşii colaboratori, nume care au rămas în istoria literaturii române. Un spaţiu generos îi este dedicat lui Garabet Ibrăileanu, adevăratul spiritus rector al „Vieţii româneşti”.

Păstorel Teodoreanu către Ion Pillat - pag. 1 şi 7

Păstorel Teodoreanu către Ion Pillat – pag. 1 şi 7

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 25 martie 2016, cu începere de la ora 17:30. Tot vineri, de la ora 18:00, la parterul Muzeului „Vasile Pogor” va avea loc şedinţa a XXI-a din seria nouă a Prelecţiunilor Junimii, cu titlul „O instituţie naţională – Viaţa românească”. Prelector va fi istoricul literar Nicolae Scurtu.

Expoziţia temporară „Viaţa românească – 110 ani de la apariţie” poate fi vizitată în perioada 25 martie – 25 mai la Muzeul „Vasile Pogor”, de marţi până duminică, în intervalul orar 10-17:00.  Curator: Lăcrămioara Balint

Consultant ştiinţific: prof. dr. Nicolae Scurtu

27
/01
/15

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.