VIDEO A intrat în producţie „Muntele magic“, cel mai recent film al Ancăi Damian, autoarea lui „Crulic“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-a-intrat-in-productie-muntele-magic-cel-mai-recent-film-al-ancai-damian-autoarea-lui-crulic/

Anca Damian – producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, „Crulic – drumul spre dincolo“ (2011) – a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, „Muntele magic“ / „The Magic Mountain“.

Un articol de Andrada Văsii|22 mai 2013

Anca Damian – producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, „Crulic – drumul spre dincolo“ (2011) – a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, „Muntele magic“ / „The Magic Mountain“.

Acesta este cel de-al doilea titlu din „Trilogia morţii (şi a vieţii)“, începută cu „Crulic“.

Realizat la fel ca şi „Crulic“, dintr-o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, „Muntele magic“ este povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care în anii ‘80 a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva trupelor sovietice. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor“, un „Don Quijote al secolului XX“, pentru că îşi propusese să lupte singur cu armata roşie.

Un film cu un subiect complex

Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, filmul „Muntele Magic“ va fi centrat pe relaţia destinului individual cu istoria şi a omului cu moartea.

Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc (4.800 m), unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Adam Jacek moare în 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit (4.465 m).

La realizarea acestui documentar, Anca Damian va folosi arhiva fotografică lăsată în urmă de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar şi filmări reale, în stilul filmelor mute, plus animaţie. Este un proiect ce vine cu o iconografie a cavalerilor, pornind de la Siegfried, şi cu elemente vizuale foarte puternice.

„Muntele magic“ / „The Magic Mountain“ este coprodus de Aparte Film (compania Ancăi Damian) împreună cu Arizona Films din Paris. Filmul va fi lansat în cinema în 2014.

Anca Damian şi „Crulic“ – noi festivaluri, noi premii

Între timp, Anca Damian s-a întors din Turcia, unde a fost invitată să ocupe postul de preşedinte al juriului la secţiunea de „Human Rights“ în cadrul „Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul“ (IKSV) desfăşurat în aprilie.

De asemenea, Anca Damian va fi parte a juriului Cartoon d’Or organizat de Cartoon Media la Bruxelles.

Filmul „Crulic – drumul spre dincolo“ / „Crulic – The Path to Beyond“ a participat în ultimii doi ani la peste 130 de festivaluri, din care a obţinut peste 25 de premii. Ultimele trei premii de anul acesta au fost: cel amintit mai sus, „Premiul publicului“ şi „Premiul televiziunii belgiene la ANIMA“ (Bruxelles) şi „Marele Premiu Monstra 2013“ la Festivalul de Film de la Monstra (Portugalia).

Un nou proiect

Aflat în stadiul de postproducţie, un alt proiect al Ancăi Damian, filmul „A Very Unsettled Summer“ / „O vară foarte instabilă“, cu Ana Ularu, Diana Cavallioti, Jamie Sives (Clash of the Titans, Get Him to the Greek, Triage, Wilbur Wants to Kill Himself) şi Kim Bodnia (Pusher) va avea premiera în România la sfârșitul acestui an. Filmul este o coproducție România – Cehia – Suedia – Marea Britanie.

Foto credit: captură video „Crulic“

16
/11
/16

UrbanEye Film Festival 2016 ne așteaptă de astăzi până pe 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie, cu documentare captivante despre oraș, proiecții speciale, discuții și filme din competiție.

12
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, multipremiatul documentar „Cabală la Kabul” (2007), realizat de Dan Alexe, tratează cu tandreţe şi umor rivalitatea ultimilor doi evrei din Afganistan. O rivalitate excelent sugerată şi prin regie şi montaj.

12
/11
/16

DokStation prezintă joi, 1 decembrie, ora 20.00, la Cinematograful Muzeului Țăranului, documentarul „One More Time With Feeling”, în varianta 2D. Filmul care a și deschis prima ediție a festivalului DokStation este prezentat pentru a doua oară în România, în proiecție unică, așa cum va fi proiectat și în cinematografele din lume, pe 1 decembrie.

10
/11
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră în Competiția de la Cannes și programat recent în cadrul Festivalului Filmului Francez de la București, „Ma Loute”, noua bizarerie a lui Bruno Dumont, este probabil cel mai excentric film din mainstream-ul festivalier al acestui an.

10
/11
/16

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, câștigător al Premiului Special al Juriului, dar și Don Quijote Prize, oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important eveniment cinematografic din America Latină – Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Argentina). Ajuns la cea de-a 31-a ediție, evenimentul se va desfășura între 18 și 27 noiembrie.

08
/11
/16

Povestea lor în film se desfășoară pe la începuturile cinematografiei mondiale, în epoca filmului mut, când David Griffith a creat modul de a istorisi o poveste pe peliculă, iar Lillian Gish, datorită regizorului, a devenit o stea de cinema.

07
/11
/16

Am luat la bani mărunţi cinematografia română din epoca sa modernă, mai exact din anii ’50 şi până astăzi, şi am ales cele mai bune şi mai îndrăznețe debuturi de ficţiune. Zece titluri semnate de regizori reprezentativi din mai multe generaţii.

05
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Glissando”, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1985 la Festivalul de la Veneția, se numără printre cele câteva opere cinematografice din timpul comunismului care au căpătat o faimă ce poate împiedica judecarea lor lucidă în prezent.

04
/11
/16

Meryl Streep va primi la Globurile de Aur din 2017 premiul pentru întreaga activitate Cecil B DeMille. Cu 29 de nominalizări la Globurile de Aur și 19 la Oscar, Meryl Streep este cea mai nominalizată actriță din istoria Hollywoodului.

04
/11
/16

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o sesiune Q&A (întrebări şi răspunsuri) moderată de Oana Stoica, critic de teatru şi curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu.