VIDEO „Amanţii pasageri“ – un film obraznic şi relaxat
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-amantii-pasageri-un-film-obraznic-si-relaxat/

CRONICĂ DE FILM Autor a circa 20 de lungmetraje şi premiat la Oscar, Cannes, Berlin sau Veneţia, Pedro Almodóvar nu mai este nevoit să demonstreze nimic. „Amanţii pasageri“ este exerciţiul comic – destins şi obraznic – al unui regizor versat şi nonconformist.

Un articol de Ionuţ Mareş|11 iunie 2013

CRONICĂ DE FILM Autor a circa 20 de lungmetraje şi premiat la Oscar, Cannes, Berlin sau Veneţia, Pedro Almodóvar nu mai este nevoit să demonstreze nimic. Exersat în diverse genuri, de la melodramă la thriller, pe care le-a convertit la stilul său colorat, excentric şi provocator, uşor de recunoscut, cineastul spaniol pare să fi dobândit un nivel superior de relaxare şi să fi scăpat de teama de eşec.

Prin urmare, îşi permite o libertate mai mare de a se juca. Şi de a nu se lua prea mult în serios, deşi a fost mereu imposibil să-l acuzi de sobrietate (răutăcioşii i-ar putea spune profunzime).

„Amanţii pasageri“ este exerciţiul comic – destins şi obraznic – al unui regizor versat şi nonconformist. Almodóvar ia genuri cinematografice şi tipuri pe personaje cât mai diverse, pe care, cu dexteritate, le parodiază şi le ambalează frumos, expediindu-le fanilor în căutare de prospături postmoderne.

Prinşi într-un avion obligat să stea mai mult timp în aer din cauza unor probleme, cei câţiva pasageri de la clasa business şi membrii echipajului îşi dezvăluie treptat caracterul, trecutul şi înclinaţiile de orice fel, sub ameninţarea morţii şi sub influenţa unui amestec exploziv de alcool şi droguri.

De aici şi până la dezlănţuirea dorinţelor sexuale nu mai e decât un pas, pe care Almodóvar îl face cu eleganţă, evitând orice tentaţie spre grobianism (de gustibus…).

O nedumerire

Fiecare din numeroasele personaje primeşte doar una-două trăsături, pentru a fi uşor de identificat şi de ţinut minte. În ciuda acestei simplificări, inevitabilă genului comic, Almodóvar nu îşi ridiculizează protagoniştii. Ştie să îi facă simpatici, să îi aşeze în situaţii surprinzătoare, să-i pună pe rând sau simultan în lumina reflectoarelor şi să testeze disponibilitatea spectatorilor de a lua filmul aşa cum e – o simplă ploaie caldă de vară.

Maestru al deriziunii, spaniolul ia peste picior, printre altele, filmul-apocalipsă, melodrama, musical-ul, romance-ul sau, de ce nu, filmul erotic, unindu-le într-un fel de Kammerspielfilm ce îşi asumă lipsa de pretenţii. Unii spectatori se vor simţi ofensaţi de provocările lui Almodóvar, alţii le vor gusta mai puţin, însă vor exista unii, probabil mai numeroşi, dispuşi să lase garda jos şi să accepte umorul, cu entuziasm sau cu reţinere.

Însă, indiferent de tipul de reacţie, există mari şanse ca, imediat după vizionare, să planeze o unică nedumerire, decisivă şi cu iz retoric: cui şi la ce foloseşte acest nou film al spaniolului?

Citiţi şi: VIDEO După decolarea de la TIFF Cluj, „Los amantes pasajeros“ aterizează în toată ţara

INFO
„Los amantes pasajeros“ („Amanţii pasageri“, Spania, 2013)
Regia: Pedro Almodóvar
Cu: Antonio de la Torre, Antonio Banderas, Penélope Cruz, Paz Vega

Rating: ●●○○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.