VIDEO Cineastul Luc Besson a fost condamnat să plătească 700.000 de euro unui fost asociat al său
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cineastul-luc-besson-a-fost-condamnat-sa-plateasca-700-000-de-euro-unui-fost-asociat-al-sau/

Cineastul francez Luc Besson a fost condamnat, prin intermediul companiei sale de producţie şi distribuţie cinematografică EuropaCorp, de Tribunalul din Paris să îi plătească fostului său asociat Pierre-Ange Le Pogam daune de aproape 700.000 de euro.

Un articol de Andrada Văsii|21 august 2013

Cineastul francez Luc Besson a fost condamnat, prin intermediul companiei sale de producţie şi distribuţie cinematografică EuropaCorp, de Tribunalul din Paris să îi plătească fostului său asociat Pierre-Ange Le Pogam daune de aproape 700.000 de euro.

Justiţia franceză a decis că fostul asociat al celebrului regizor a fost concediat „fără un motiv real şi serios”, întrucât „eroarea gravă” evocată de EuropaCorp „nu a putut fi stabilită”, potrivit hotărârii judecătoreşti prezentate de postul de televiziune BFM TV pe site-ul său.

În consecinţă, producătorul filmelor de succes „Taxi” şi „Al cincilea element” a fost condamnat să îi plătească fostului său asociat suma de 692.389 de euro, din care daune de 221.795 de euro.

Potrivit unor surse judecătoreşti, „această decizie pare să convină directorilor de la EuropaCorp”, pentru că suma care va fi plătită lui Pierre-Ange Le Pogam este mai mică decât suma pe care acesta o ceruse în justiţie.

Fosta mână dreaptă a lui Luc Besson, alături de care acesta a înfiinţat compania EuropaCorp în anul 2000, solicitase daune de 1,34 milioane de euro. La rândul ei, compania solicitase daune de 2,35 milioane de dolari.

EuropaCorp l-a acuzat pe Le Pogam, printre altele, de „denigrare publică” şi de nerespectare a clauzei de „non-concurenţă”, după ce acesta şi-a înfiinţat propria companie de producţie, Stone Angels, în martie 2011, la o lună după ce a fost concediat. Plecarea lui Pierre-Ange Le Pogam, acţionar şi membru în echipa care conducea EuropaCorp, a luat prin surprindere comunitatea cineaştilor europeni, prin prisma colaborării sale îndelungate cu Luc Besson.

O plecare cu scântei 

Plecarea lui din consiliul de administraţie, care a avut loc la sfârşitul anului 2010 dar a fost oficializată abia la începutul lui 2011, s-a produs într-o perioadă în care compania traversa o perioadă marcată de dificultăţi economice. EuropaCorp a înregistrat doi ani de pierderi înainte de a-şi regăsi echilibrul financiar în exerciţiul 2011-2012, după ce a adoptat o strategie de diversificare a activităţilor.

Regizor, scenarist şi producător, Luc Besson, care are în spate o carieră de peste un sfert de secol, este proprietarul companiei EuropaCorp, prin intermediul căreia a produs peste 50 de filme. Besson a început să scrie poveşti din plictiseală – se spune că a terminat primele versiuni ale scenariilor „Al cincilea element” şi „Marele albastru” pe când era adolescent.

Criticii îl identifică pe Besson drept o figură centrală a mişcării Cinéma du look (stil extrem de specific şi de vizual prezent în cinematografia anilor ’80 – începutul anilor ’90). „Metroul”, „Marele albastru” şi „Nikita” sunt considerate exemple ale acestei şcoli stilistice, care preferă stilul substanţei şi spectacolul poveştii, notează Mediafax.

În ultimii ani, Besson a scris şi a produs nenumărate filme de acţiune, precum seriile „Taxi” şi „Curierul” şi peliculele „Sărutul Dragonului” şi „Dresat pentru a ucide”, ambele cu Jet Li. Cel mai recent film al său, „Malavita”, un film despre mafie, cu Robert De Niro, Michelle Pfeiffer şi Tommy Lee Jones în distribuţie, va fi lansat în acest an.

Foto credit: Cinemagia

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.