VIDEO Evenimente speciale la TIFF: Ed Lachman, Péter Forgács, Emil Racoviţă, afişul ceh şi pădurea finlandeză
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-evenimente-speciale-la-tiff-ed-lachman-peter-forgacs-emil-racovita-afisul-ceh-si-padurea-finlandeza/

Expoziţii şi evenimente speciale, întâlniri cu artişti şi cineaşti români şi străini vor întregi şi anul acesta programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).

Un articol de Andrada Văsii|20 mai 2013

Expoziții și evenimente speciale, întâlniri cu artiști și cineaști români și străini vor întregi, și anul acesta, programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).           

O retrospectivă specială îi va fi dedicată artistului multimedia Péter Forgács (n. 1950), unul dintre cei mai apreciați autori de filme bazate pe materiale de arhivă. Creațiile sale, ce reconstituie povești personale sau evenimente istorice regândind și combinând înregistrări video, au fost proiectate și expuse în câteva dintre cele mai prestigioase muzee și galerii.

Forgács este fondatorul Private Photo & Film Archives Foundation din Budapesta, o colecție unică de filme de arhivă realizate de amatori. La Casa Tranzit din Cluj, între 5 iunie și 4 iulie, publicul va avea ocazia să vadă The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River, o instalație multimedia realizată de Forgács și The Labyrinth Project – un proiect de cercetare al University of Southern California – şi găzduită în 2002 de Getty Research Institute. Vernisajul va avea loc pe 5 iunie, ora 17.00.

Retrospectivă cu filme inedite

Bazată pe documentarul „Exodul de pe Dunăre“ (1998), produs de Lumen Film, care va fi proiectat la TIFF, instalația interactivă îi va purta pe spectatori înapoi în anii `30-`40, când evrei din Slovacia și Austria şi fermieri germani din Basarabia proaspăt anexată URSS-ului încercau să fugă pe Dunăre, fiecare în altă direcție. Imaginile de arhivă, interviurile cu supraviețuitorii, fotografiile de familie și jurnalele lor refac povestea acestor oameni.

În cadrul retrospectivei Péter Forgács vor fi proiectate alte cinci filme: „Sunt un Von Höfler“/ „I am Von Höfler“ (2008), „Miss Univers 1929“ (2006), „Câinele negru“/ „El Perro Negro“ (2005), „Filmul lui Angelos“/ „Angelos’ Film“ (1999), și „Cădere liberă“/ „Free Fall“ (1996).

Documentar despre explorator

Un eveniment multimedia numit „Emil Racoviță: explorator, fotograf, desenator“ va reconstitui legendara expediție a navei Belgica, prima care a iernat în Antarctica, între 1897-1899. Emil Racoviță, inventatorul biospeologiei, a fost zoologul, botanistul și unul dintre fotografii expediției.

Documentarul „Exploratorul“ (r. Titus Muntean, Xantus Gabor; producător Fundația Arte Vizuale), o proiecție cu fotografiile stereoscopice realizate de Racoviță, o animație după desenele sale, expoziția „Antarctica, dincolo de capătul lumii“, cu fotografii de Helmut Ignat, din timpul filmărilor în Antarctica – deschisă în Pavilionul TIFF din Piața Unirii, între 1 și 9 iunie -, și exponate de la Muzeul „Ștefan cel Mare“ din Vaslui vor contura povestea acestei călătorii. Evenimentul, realizat de Fundația Arte Vizuale, este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Invitat surpriză cu masterclass

Unul dintre invitații speciali TIFF este celebrul director de imagine Ed Lachman, care va susține un masterclass la Transilvania Talent Lab și va fi prezent la proiecția-maraton a trilogiei „Paradise“ (r. Ulrich Seidl) și la premiera națională „Sânge întunecat“/ „Dark Blood“ (r. George Sluizer), filme a căror imagine o semnează.

Întrerupt în 1993, după moartea neașteptată a actorului River Phoenix, din cauza unei supradoze de droguri, „Dark Blood“ a fost finisat cu materialul rămas și a fost lansat abia anul acesta, la Festivalul de la Berlin. Ed Lachman are peste 70 de filme în portofoliu, unele semnate de Werner Herzog, Wim Wenders, Steven Soderbergh, Todd Haynes, Sofia Coppola, Robert Altman, Todd Solondz, Ulrich Seidl. Împreună cu Larry Clark, a regizat controversatul „Ken Park“ (2002).

Povești-studiu

De o proiecție specială va avea parte și „Trei exerciții de interpretare“, în regia lui Cristi Puiu, membru al juriului competiției și autor al campaniei de imagine TIFF 2013. Proiectul realizat de Puiu la Toulouse, în 2011, în cadrul atelierului Les Chantiers Nomades, cu actori francezi de teatru, porneşte de celebrul studiu al scriitorului rus Vladimir Soloviov – „Trei conversaţii cu privire la război, progres şi sfârşitul istoriei“ (1899). Cele trei poveşti cinematografice sunt trei studii despre actorie: „The Cat is On the Chair“, „The Mouse is Under the Table“ şi „The Monkey is On the Branch“.

Mândrie și beton

O altă expoziție la TIFF va fi „Torn and Bleeding Clay“, semnată de Tomi Malkki, membru al juriului secțiunii Umbre-Scurtmetraj. Lucrările sale, care combină „fotografia, miturile şi memoria cu lutul“, ilustrează clișeul pădurii în filmele horror și vor putea fi admirate între 1 și 9 iunie, în subsolul Casei TIFF. Vernisajul este programat pe 6 iunie, ora 19.00, în prezența autorului, care expune sub pseudonimul Malakias.

„Mândrie și Beton“, un proiect video și foto al fotografului Petruţ Călinescu, care a documentat timp de trei ani transformările petrecute în sate, în urma emigrării masive, va putea fi văzut între 2-16 iunie, la Piano Cazola. Vernisajul va avea loc pe 2 iunie, la 17.30.

24 de expresii și fațete

Tot pe 2 iunie, dar la Muzeul de Artă din Cluj, în spațiul TIFFart, va fi vernisată, la 12.00, expoziția „24 de expresii ale solitudinii“, de Mirona Radu. Până pe 9 iunie, publicul va putea admira 24 de imagini puternice pe tema solitudinii, a morţii şi a mântuirii. La TIFFart, între 18 mai și 16 iunie, va fi deschisă și expoziția  „Filmele lui Jiří Menzel în afișul ceh“, cu 17 postere originale din colecția unică de afișe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com).

Jiří Menzel, premiat pentru întreaga carieră la TIFF, își va prezenta afișele pe 7 iunie, la ora 17.00. Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din București.

Cinemaul în imagini vechi

„Cinematografele din Clujul de altădată“, primul demers de acest gen din România, cuprinde imagini ale vechilor cinematografe clujene, programe, vechi aparate de proiecție, afișe, materiale promoționale și bilete de intrare la film. Expoziția va putea fi vizitată la Cinema Mărăști, între 31 mai și 3 iunie, și la Casino-ul din Parcul Central, între 4 – 9 iunie. Organizatori: Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca și Asociaţia „Clujul de altădată“.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

26
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.

25
/11
/16

Debutul în lung-metraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu rulează de vineri în București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Târgu Mureș (Cinema Arta). Album de familie este o co-producție Turcia – Franța – România căreia i-au trebuit trei ani să devină realitate.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

"Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranţele din viitor, creând astfel adevărata viaţă a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viaţa artistică." - Emil Hossu

22
/11
/16

Thrillerul psihologic Fragmentar/ Remainder intră în data de 9 decembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat în competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, și marchează debutul în cinematografie al artistului vizual de origine israeliană Omer Fast.

22
/11
/16

Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a lansat Călăuza, prima aplicație de mobil dedicată filmelor de autor și adresată publicului cinefil. Aplicația poate fi descărcată pe telefoanele mobile și reprezintă o platformă pusă la dispoziția organizatorilor de festivaluri și distribuitorilor de film independent, un instrument care adună într-un singur loc filmul de artă ce poate fi urmărit în România, atât în cinematografe, cât și în spațiile alternative.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

20
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Fotografii de familie” (2012), scris și regizat de Andrei Cohn, este un foarte solid scurtmetraj realizat în estetica realistă. O aparent obișnuită reuniune duminicală de familie degenerează în certuri meschine, asta deși o dramă ascunsă stă să se întâmple.

18
/11
/16

De vineri, 18 noiembrie o să ruleze în cinematografe un film care a zguduit spectatorii din întreaga lume. The Handmaiden/ Slujnica este în regia unuia dintre cei mai controversaţi regizori mondiali,  Park Chan Wook.

17
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Snowden” este o hagiografie. Dar asta nu ar trebui să surprindă. Oliver Stone a fost întotdeauna un portretist nemilos cu America. Într-atât de vehement încât, în ultimii ani, a trecut în extrema de a intervieva, în documentare encomiastice, lideri autoritari din America Latină.

16
/11
/16

UrbanEye Film Festival 2016 ne așteaptă de astăzi până pe 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie, cu documentare captivante despre oraș, proiecții speciale, discuții și filme din competiție.