VIDEO Gael Garcia Bernal, în rolul copywriter-ului care l-a învins pe Pinochet
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-gael-garcia-bernal-in-rolul-copywriter-ului-care-l-a-invins-pe-pinochet/

„No“ este o dramă istorică despre campania electorală din Chile, 1988, care a dus la căderea dictaturii lui Augusto Pinochet.

Un articol de Andrada Văsii|4 iulie 2013

No“ este o dramă istorică despre campania electorală din Chile, 1988, care a dus la căderea dictaturii lui Augusto Pinochet.

Actorul sud-american Gael Garcia Bernal („Amores Perros“, „The Motorcycle Diaries’’, „Y Tu Mama Tambien’’, „Mala educacion’’) joacă rolul principal în filmul „No”, în regia lui Pablo Larraín („Fuga’’, „Tony Manero’’, „Post Mortem’’). Gael Garcia Bernal îl interpretează pe René Saavedra, un copywriter de succes de la o agenţie de publicitate, abordat de opoziţie cu rugămintea de a le dirija campania electorală împotriva lui Pinochet.

René Saavedra este un personaj etern. Simbolizează trezirea conştiinţei politice a unei persoane aparent apolitice. Fiind indiscutabil produsul politicilor îndurate de părinţii lui – exil, persecuţie, sentimentul de neapartenenţă la propra ţară – pe parcursul poveştii, fără să vrea caută să se împace cu latura sa politică, care este chemată la înaintare pentru ca schimbarea circumstanţelor sale să se poată produce.

Gael Garcia Bernal,
actor

Contrar tuturor aşteptărilor, René tratează cel mai important eveniment al ţării sale – referendumul care l-ar putea răsturna pe Pinochet după 15 ani de dictatură – cum tratează orice alt produs, fie el ultima băutură răcoritoare sau noul cuptor cu microunde.

Citiţi şi: CRONICĂ DE FILM „No“. Politică, publicitate şi casete video

Tânărul publicitar intuieşte că macabrele montaje cu asasinate împotriva poporului, tortură, tunuri şi gaze lacrimogene – altfel, extrem de reale – îi vor speria pe votanţi şi vor descuraja prezenţa la urne. Aşa că, propune o abordare complet diferită a campaniei, axată pe fericire: „Te aşteaptă fericirea dacă votezi NO!”

O tactică puțin îndrăgită

Această tactică nu este îmbrăţişată de toţi colegii, ca să nu mai vorbim de şeful său, patronul agenţiei, un apropiat al regimului. Pe de altă parte, politicienii veterani ai opoziţiei o văd ca pe un afront adus multelor victime care au suferit sub Pinochet. Însă René se încăpăţânează, în ciuda colegilor rezervaţi, a şefului aflat în tabăra opusă sau a presiunii poliţiei secrete asupra familie sale, să meargă pe direcţia „Allegria!”.

Cred că ceea ce s-a realizat în acel moment a fost unul dintre cele mai importante şi pure acte de fraternitate înregistrate de democraţie la nivel global. Deşi ştiau că se angrenau într-un proces electoral pe care marea majoritate îl considerau a fi fraudulos de la bun început, oamenii au avut încredere că, indiferent de cost, merită să se facă auziţi odată pentru totdeauna: pentru ei înşişi, pentru părinţii şi copiii lor.

Gael Garcia Bernal,
actor

Nici soţia sa, o activistă radicală împotriva regimului, nu-l încurajează pe ambiţiosul copywriter. Ea consideră că referendumul va fi „aranjat” şi că prezentarea la urne reprezintă o legitimare a dictatorului în faţa Occidentului. Uşor, uşor, văzînd ameninţările la care sunt supuşi amândoi din partea poliţiei politice, ea realizează că soţul ei este pe drumul cel bun.

Info:

„No’’ este distribuit de Independenţa Film şi va intra în cinematografe vineri, 5 iulie. Pelicula a avut o proiecție și în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania

Foto credit: „No”

11
/09
/15

Filmul Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, aduce pe ecranele din România, începând din 18 septembrie, o distribuție formată din actori talentați, pe care publicațiile internaționale i-au remarcat deja la Festivalul de la Cannes. Teodor Corban și Iulian Postelnicu au rolurile centrale în film, alături de Oxana Moravec, iar performanțele lor sunt unul dintre punctele forte ale peliculei. Din 18 septembrie, Un etaj mai jos poate fi văzut în cinematografele din România

10
/09
/15

Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, filme de ficţiune sau documentare. Pasionații de film din București și Cluj sunt așteptați la cea de-a șașea ediție a maratonului dedicat cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 18 septembrie 2015.

10
/09
/15

Joi, 10 septembrie, de la ora 20.00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), va avea loc proiecția filmului Aferim!, în regia lui Radu Jude. La eveniment va fi prezentă producătoarea Ada Solomon. Proiecția are loc în cadrul celei de-a doua ediții a BUCHAREST PHOTO WEEK festival.

09
/09
/15

Publicul prezent la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est e invitat să își ascută, încă o dată, atenția și creioanele: 39 de scurtmetraje de animație delicioase vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul secțiunii speciale Animash. Prezentate și premiate la festivaluri de film importante din lume, animațiile scurte ce compun această secțiune a festivalului intră în competiție pentru tradiționalul vot al spectatorilor bucureșteni.

09
/09
/15

Animația lui Genndy Tartakovsky, Hotel Transilvania 2 va rula în deschiderea celei de-a treia ediție a DRACULA FILM FESTIVAL. Evenimentul va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinema One, Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta din Brașov.

08
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Doi prieteni săraci furând sicriul lui Chaplin pentru bani ar fi putut fi subiectul unui film de ţinut minte. Cu „Preţul gloriei”, regizorul francez Xavier Beauvois ratează însă atât în a oferi o comedie sănătoasă, cât şi în a-l omagia pe marele comic.

04
/09
/15

Unul dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, ,,Dheepan”, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

03
/09
/15

CRONICĂ DE FILM „Secretul nasturelui de sidef”, cel mai nou documentar, extrem de ambiţios, al regizorului chilian Patricio Guzmán este un film-eseu în care traume ale trecutului sunt puse într-un dialog neaşteptat ce chestionează însăşi sănătatea civilizaţiei moderne.